Mida soovivad jõuluvanalt NHL-i klubid? vol. 2

Metro divisjonis on jõuludeks tekkinud väga huvitav seis. Pittsburgh Penguins ja New York Islanders on teistel eest libisenud. Nende järel tulevad paarisrakendina New York Rangers ja Washington Capitals ning seejärel kamp ambitsioonikaid klubisid, kes kindlasti pole oma viimast sõna veel öelnud.

(foto: windsorstar.com)
Pittsburgh Penguins on hetkel palkadele enim krõbisevat kulutav klubi ja vaba ruumi pole põhimõtteliselt üldse. Seega võib arvata, et mingisuguseid tehinguid kavas ei ole. Ja miks peakski olema? Meeskond on idakonverentsi liider ning uue peatreeneri Mike Johnstone'i käe all tegemas väga ilusat aastat. Välistada ei saa muidugi midagi ja kindlasti hoitakse "rendimängijate" suhtes silmad lahti, kuid kiiret pole tõesti kuhugi. Jõuluvanalt võiks ainsana soovida mumpsiviiruse ära viimist.

New York Islanders tegi oma suured käigud vahetult enne hooaja algust ära, kui tugevdati kaitseliini, mille vastu kõik ründajad viimastel aastatel lõbutsenud olid. Samas on meeskonnal palgaseis vägagi paindlik. Vaba ruumi on ligi kümne miljoni jagu. Kui heita pilk statistikale, siis on selge vajadus parandada oma vähemuses mängimise efektiivsust, mis on hetkel liiga halvim (72.3%). Ehk siis kaitsesse oleks veelgi veidi lisajõudu vaja. Samuti julgeks arvata, et enne üleminekute tähtaja lõppu tuuakse ründesse mõni kogenud kala. Brock Nelson, Anders Lee ja Ryan Strome on põnevad talendid, aga nagu hooaja käigus on selgunud, siis noorusest tingituna on nad ebastabiilsed ja playoffides pole aega oodata, et millal taas väravad voolama hakkavad.

Mumpsist sooviks kindlasti lahti saada ka New York Rangers. Suures Õunas on lood isegi nii halvad, et viirus on levinud klubi AHL-i meeskonda, kust paar venda käisid vahepeal auke lappimas. Praeguse koosseisu suhtes nurisemiseks põhjust pole. Henrik Lundqvist ja Cam Talbot toovad enamvähem igas kolmandas mängus puhta paberi ning kes saaks selle üle viriseda (välja arvatud vastased). Rangersit võib painata vaid see, et selle hooajaga on lõppemas mitme võtmemängija lepingud (Marc Staal, Derek Stepan, Mats Zuccarello, Carl Hagelin, Martin St. Louis) ning et uue tehingu kõnelused sujuvalt edeneksid oleks ehk vaja rohkem palgaruumi.

Washington Capitals tegi suvel kaitseduost Matt Niskanenist ja Brooks Orpikust justkui miljonimängu võitjad ning see tähendab, et edasiseks manööverdamiseks väga palju ruumi pole (vaba palgaruumi veidi üle kahe miljoni). Aga see ei tähenda, et klubi ei otsi võimalusi meeskonna parandamiseks. Eriti kuna, olgem ausad, hooaja algus pole olnud selline nagu sooviti. Suvel võis arvata, et Capitals hakkab Penguinsile divisjoni tipus tõsist konkurentsi pakkuma. Kui rääkida meeskonna parandamisest, siis üks väga huvitav nimi, mis on üles kerkinud on Antoine Vermette. 32-aastane tsenter võiks kenasti sobituda Nicklas Bäckströmi selja taha ja oleks ideaalne "rendimängija". Sarnaselt Islandersile on ka Capitalsil mitmed noored kuked (Jevgeni Kuznetsov, Andre Burakovsky, Tom Wilson), kelle mänguvorm on sama kõikuv nagu kütuse hind. Lisaks on suurima palga peal (kuus miljonit dollarit) oleval kaitsjal Matt Greenil käsil lepingu viimane aasta ja võimalik, et ta tehakse kaubaks. Tema eest oleks kindlasti võimalik mitmeid huvitavaid lülisid hankida.

Võib arvata, et üsna üksikud jõulud tulevad Philadelphia Flyersil. Klubil pole palgaruumi ja meeskonnas on mitu kehva lepinguga mängijat. Vincent Lecavalier supleb rahas, aga ei pea tihti isegi mitte varustust selga panema, sest Flyers on hakanud teda koosseisust välja jätma. Peamänedžer Ron Hextall on avalikult tunnistanud, et 34-aastasele ründajale otsitakse uut klubi. Kõik aga nõuavad, et Flyers jätkaks mingi osa endise superstaari palgast enda kanda ja Hextall pole sellegi seni nõus olnud. Kuniks jõuluimet ei juhtu ja Lecavalier'd Phillyst minema ei kupatata, on Flyersil väga raske mingisuguseid tehinguid teha. Kuigi kingisoovide nimekirjas võiksid olla kaitsjad. Pärast Kimmo Timoneni ootamatut auti langemist on kaitseliini tühimik jäänud ning enda selja taha on seni lastud 2.8 väravat mängus, millest on kogu liiga peale halvemad vaid seitse meeskonda. Nendest istub hetkel vaid Toronto Maple Leafs playoffide koha peal ja seal tahaks ka Flyers kangesti olla.

Columbus Blue Jacketsi ainus soov jõuluvanale on kindlasti see, et kaoks vigastustepisik, mis on meeskonda kogu hooaja räsinud. Viimasena langes nüüd auti Boone Jenner, kellel hooaja algus jäi juba vahele. Seljatraumast taastumine võib tal aega võtta kaks kuud. Rohked vigastused on juba pannud klubi oma koosseisu timmima ja võib arvata, et seda jätkatakse. Sobivad kõik mehed, kes pole katki.

Oma vigastusteprobleemidega on Jackets nähtavasti nakatanud ka New Jersey Devilsi, Alates detsembri keskpaigast on Devilsi mängijad kärbestena langema hakanud. Rünnak on kogu hooaja jooksul olnud erinevate probleemide tõttu halvatud. Võimalik, et see on üks põhjustest, miks Devils on 2.1 väravaga mängus hetkel üks liiga impotentsemaid meeskondi. Seisu nähti isegi nii halvana, et kuu alguses toodi klubisse tagasi täna 35ndat sünnipäeva tähistav Scott Gomez. Nullindate alguses tegi Gomez Devilsi eest mõned ilusad hooajad, aga viimastel aastatel on ta olnud siiski pigem musta töö tegija. Tema lisandumine tähendab, et Devilsil on enamus ründemeestest üle 30 aasta vanad ja parim enne on nii mõnelgi möödas. See teeb mängijateturul tantsupartneri leidmise keeruliseks. Ühtlasi tähendavad Cory Schneideri raskused, et meeskonnal võiks ehk olla vaja kogenud varuväravavahti, kuigi nooruke Keith Kinkaid on viimastes matšides kenasti hakkama saanud.

Carolina Hurricanes on idakonverentsi eelviimasest Buffalo Sabresist jäänud seitsme punkti kaugusele. Ehk siis lood on kehvad ja võimalik, et klubi on ka juba värskenduskuuriga alustanud. Eelmisel nädalal saadeti kaitsja Jay Harrison drafti 7. ringi valiku eest Winnipeg Jetsi. Nagu Atlandi divisjoni ülevaates mainitud, siis Andrej Sekera on kindlasti tahetud mees ja lõppemas on ka Jiri Tlusty, Jay McClementi ning Patrick Dwyeri lepingud. Kõik need ründemehed võiksid kellegi teise eest teha soliidset tööd. Räägitud on ka Eric Staali lahkumisest ja kuulujuttudes ringlevad seni kohutavas vormis olnud Aleksandr Sjomin ning Jeff Skinner, kuid võib eeldata, et päris luu ja nahani ennast koorida ei lasta.

Kommentaarid