Mida soovivad jõuluvanalt NHL-i klubid? vol. 1

NHL-is on küll pühade perioodiks erinevad üleminekud lukku pandud - sest kes tahaks jõululauas istudes teada saada, et tuleb klubi vahetada (kui sa pole just Vincent Lecavalier) - aga see ei tähenda, et kõik klubid talveunes oleksid. Alljärgnevalt ülevaade kõigi Atlandi divisjoni klubide vajadustest.

(foto: Mark Buckner/Getty Images)
Montreal Canadiens on Atlandi divisjoni liider ja võib oma koosseisuga täitsa rahul olla. Ideaalset seisu on segamas vaid mõnede mängijate, eesotsas David Desharnais', kõikuv vorm. Samas tähendab see ka seda, et oma võimete kohaselt mitte mängivad mehed võivad olla potentsiaalsete tehingute keskmes. Klubi peamänedžer Marc Bergevin on juba koosseisu kallal veidi nokitsenud, tuues Anaheim Ducksist Bryan Alleni ja Dallas Starsist Sergei Gontšari ning edasisi käike ei saa kindlasti välistada.

Hooaega pöörase tempoga alustanud Tampa Bay Lightning on viimasel ajal mängumootorist paar liivatera avastanud, aga katki pole siiski midagi. Oli lihtsalt loogiline, et rünnak, mis liikus neli väravat per mäng tempoga, hooaja lõpuni sellisena vastu ei pea. Lightningul on pigem probleemiks see, et häid ründemängijaid on liiga palju. Nii on näiteks suurlootus Jonathan Drouin tihti koosseisust välja jäänud ja sageli ka lihtsalt neljandas ründekolmikus "prügiaega" kogunud. Veel kuni viimaste mängudeni võis arvata, et meeskonna ainus selge nõrkus on esiväravavahi Ben Bishopi seljatagune, kuna Jevgeni Nabokov pole oma ülesannetega toime tulnud (hooaja numbrid 2.83, 89.3%), aga endast on jõuliselt märku andnud klubi 2012. aasta drafti avaringi valik Andrei Vasilevski. Kahes kohtumises on ta enda selja taha lasknud 1.52 väravat ja tõrjed on 95.8% peal. Saab näha, kas Lightning usaldab noore väravavahi täiskohaga varumeheks või mitte. Kui seda ei juhtu, siis võiks peamänedžer Steve Yzerman mängijateturult jahtida uut varuväravavahti.

Detroit Red Wings on hetkel sattunud pahasse olukorda, kus vigastustega on audis mõlemad põhiväravavahid. Jonas Gustavsson loeb õlavigastusest paranemiseni päevi juba alates novembri algusest ja Jimmy Howard langes eelmisel nädalal auti alakeha traumaga. Mike Babcocki jaoks on aga hea uudis see, et Howardi vigastust väga tõsiseks ei peeta. See samas ei tähenda, et kogenud peatreener ei muretseks kaitse pärast. Põhimõtteliselt suvest alates on selge, et Red Wings sooviks endale lisada ühe kaitsja. On palju räägitud Buffalo Sabresi Tyler Myersist, aga tema hind on seni liiga kõrgeks osutunud ja võib arvata, et see püsib sellisena veel mõnda aega, sest Sabres on end ootamatult playoffide konkurentsi mänginud. Kindlasti uuritakse aktiivselt ka teisi variante. Üks huvitav kaitsemees on Andrej Sekera ja kuna Arizona Coyotes on aina kehvemasse seisu sattumas, siis võib sealt olla lõpuks saadaval Keith Yandle, kes on mitu aastat suurklubide märgades unenägudes olnud.

Kaitset sooviks kindlasti tugevdada ka Toronto Maple Leafs. Nädalavahetusel Philadelphia Flyersi vastu tulnud 4-7 kaotus on kuu aja jooksul teine piinlik allajäämine. Vahepealne ilus kuus järjestikust võitu toonud periood näib juba kauge minevikuna. Peatreener Randy Carlyle on pidevalt oma kaitsepaare ümber tõstmas ja võimalik, et sinna kuluks üks stabiilsust tekitav lisakuju ära. Sihtmärgid võiksid olla samad, mis Red Wingsil.

See tundub naljana, aga nii see siiski pole - Florida Panthers on playoffide divisjonis. Hetkel ollakse viimaselt kohalt väljas vaid seetõttu, et New York Rangersil on võrdsete punktidega kirjas üks mäng vähem. Meeskond, kellest suvel oli raske sotti saada, on tõestamas, et aastate pikkune nalja tegemine on läbi. Samas on Panthersil üks selge Achilleuse kand - väravate tegemine on nagu sunnitöö. Hetkel on tabamusi kirjas vaid 2.1 mängu kohta. Seega võiks klubil olla tõsine huvi oma ründeliini tugevdada. Päikeseline ilm ja konkurentsivõimeline koosseis on väga hea kooslus, mida müüa. Lisaks on Panthersil üle kümne miljoni dollari jagu vaba palgaruumi, ehk siis suurteks tegudeks ollakse igati valmis.

Hädasti otsib ründesse lisajõudu ka Boston Bruins. Peter Chiarelli on detsembris kindlasti olnud enim lennukilomeetreid kogunud peamänedžer, sest teda on märgatud mitmete erinevate klubide mängudel. Aina tihedamini on Bruinsiga seoses hakanud üles kerkima T.J. Oshie nimi. Sotši olümpiamängudel oma karistusvisetega palju fänne võitnud ameeriklane on üle elamas karmi hooaega - 25. kohtumisega vaid 12 silma - ja keskkonna vahetus võiks talle mõjuda positiivselt. Bruins on hetkel väravatelt liiga tagumises otsas - 2.4 per mäng annab 22. koha - ja seega võiks olla tegu ideaalse paariga. Kuigi tõsi, Bruins peab tehingu elluviimiseks loobuma ka mõnest kõrgepalgalisest liikmest, sest seis palgaruumiga on sama nutune nagu Eesti telekanalite jõuluprogramm. Säästuvariandid algavad Sabresi Chris Stewartiga, aga olgem ausad - vaevalt, et nendega meeskonna seisu väga palju parandataks. Tyler Seguinist loobumine on Bruinsit valusalt tagumikust hammustanud.

Ottawa Senators on alles peatreenerit vahetanud, seega võib arvata, et mängijate personali muutmisega väga kiiret ei ole. Uus boss peab ikkagi ära nägema, et milleks igaüks võimeline on. Kui selle protsessiga on ühele poole saadud, siis ollakse kindlasti suureks peoks valmis. Senatorsil on hetkel liiga kõige väiksem palgafond - vaba ruumi on tervelt 22 miljoni jagu! Arvestades, et värava ees on seni edukamad olnud tagumiste kolmikute mehed, siis võiks ka Senatorsilt oodata eelkõige ründeliini parandamist.

Eelmise kuu alguses oleks Buffalo Sabres kindlasti kõigile rõõmuga jõuluvana mänginud ja oma parimatest poegadest loobunud, aga pärast järsku vormi tõusu on need plaanid, vähemalt praeguseks, nurka visatud. Samas võib arvata, et enne üleminekute tähtaja lõppu tehakse siiski korralik suurpuhastus ära ja soovid on iseenesest lihtsad - tulevikumehed ja drafti valikud.

Kommentaarid