Viis julget uue aasta ennustust

Pärast kalendriaasta muutumist on poole hooaja märgini veel mõned mängud minna - kolm meeskonda on 39 matši peal - aga sellest hoolimata on hea võimalus vaadata hooaja teise poole suunas ning teha selle vürtsitamiseks viis julget ennustust.

(foto: msnbc.com)
Boston Bruins jääb playoffidest välja

Ei tea, kas tegu on üldse julge ennustusega või mitte, kuna Bruins on ka praeguse seisuga playoffidest väljas - viimane koht idas on New York Rangersil ja Bruins on maas kahe punktiga - aga hooaja alguses oleks see kindlasti nii olnud. Bruins oli mullu põhiturniiri parim sats ja alles 2013. aastal mängiti karikafinaalis. Tänavu on suured ja kurjad karud olnud aga omadega hädas. Karmilt on kättemaksnud suvised käigud. Enim kõneainet on pakkunud kaitseliini nõrgendamine, kui vahetult enne hooaega saadeti minema Johnny Boychuk, aga suurimaks fopaaks tundub olevat hoopis Jerome Iginlale sobiva asendaja mitte leidmine.

Ei ole Iginla küll enam ammu esimeses nooruses, kuid ta oli mullu koos Patrice Bergeroniga Bruinsi suurim väravakütt. Koos temaga läksid meeskonnast 30 väravat ja uuel hooajal ei ole leitud kedagi, kes selle puudujäägi korvaks. Lisaks on edurivis mõned liikmed nagu näiteks Loui Eriksson olnud alavormis ja kui eelmisel hooajal tundus rootslase eest Tyler Seguini loovutamine maagilise käiguna, siis nüüd on seis vastupidine. Seguin on 25 väravaga liiga suurim väravakütt ja need tabamused kuluksid hetkel tema endisele meeskonnale hädasti ära.

Eelmisel hooajal oli idakonverentsis playoffidesse jõudmiseks vaja üle 90 punkti. Washington Capitals jäi esimesena ukse taha, kogudes täpselt 90 silma. Bruins on hetkel 42 punkti peal. Need on tulnud 38 mänguga, ehk keskmiselt on saadud 1.1 punkti mängus. Samas tempos minnes saadakse juurde veel 48 silma. Seis on väga piiripealne ja ei oleks üllatav, kui Bruins tõesti playoffidest välja jääks.

Washington Capitals võidab Metro divisjoni

Metro divisjoni liidrikoht on hetkel jagamisel. Pittsburgh Penguins ja New York Islanders on mõlemad kogunud 51 silma. Capitals on kuue punkti kaugusel, ehk siis vahe on märgatav, aga selle kaotusseisu kustutamine peaks olema reaalne. Esmalt seetõttu, et Capitals lasi vahe sisse kehva hooaja algusega. Tükk aega oldi divisjoni tipust kaugel, kuid detsembris saadi jalad alla. Jõulukuul jäädi punktideta vaid kahes kohtumises.

Tundub, et aeglane algus oli tingitud sellest, et meeskond alustas aastat uue peatreenerina. Nüüd on Barry Trotzi filosoofia omaks võetud ja eriti muljetavaldav on olnud Trotzi abilise Mitch Korni töö. Tema on ametis väravavahtide juhendajana ning ta on vorminud Braden Holtbyst tõelise tippväravavahi. 25-aastane puurivaht, kellel selja taga üsnagi masendav hooaeg, on 32-st kohtumisest toonud 17 võitu. Ta on keskmiselt enda selja taha lasknud vaid 2.27 väravat mängus ja tõrjete efektiivsus on 92%. Meeskond ei ela enam Aleksandr Ovetškini kukil ja nii on üle kümne värava teinud juba kuus mängijat.

Selge see, et Penguins on divisjoni suurfavoriit ja võimalik, et lõpuks see tiitel rändabki Pittsburghi, aga hetkel ollakse koosseisu probleemide tõttu madalseisus ning Capitalsil on võimalus see ära kasutada. Islandersil on võrreldes konkurentidega nõrgem kaitse, mis peaks nemad ikkagi lõpuks divisjoni tiitlijahist kukutama. Vägagi võimalik, et Capitals lõpetab hooaja võimsa spurdiga. On ju ka pärast edukat detsembrit uuele aastale talveklassiku võiduga tehtud suurepärane algus.

Nashville Predatorsi hooaeg lõppeb varakult

Hetkel näib muidugi rumal sellise avalduse tegemiseks arvestades, et Predators on Kesk divisjoni liidrikohast ühe punkti kaugusel ja hoiab võrreldes Chicago Blackhawksiga kahte lisamängu tagataskus, kuid julgen siiski selle välja öelda. Predatorsi edu sõltub vaat, et täielikult Pekka Rinnest. Temale on seni kõvasti toetutud ja nii on soomlasel jäänud mängimata vaid neli matši. Sellega kaasnevad omad ohud. Esiteks võib suur mängukoormus Rinne hooaja lõpuks ära väsitada. Teiseks tähendab iga mäng suuremat vigastusohtu ja kui mõni pikem trauma teda tõesti tabama peaks, siis saab Predators karmi reaalsuse laksu.

Predators on seni olnud tippkonkurentsis olgugi, et meeskonna ülekaalus mängimise efektiivsus on vaid 13.3%. Otsustavatel hetkedel peaksid aga just erimeeskonnad hakkama mängima olulist rolli. Rünnakul on seni olnud lood hästi, sest Filip Forsberg on olnud uskumatus hoos, aga kas 20-aastane ründeäss suudab seesugust keskpärast satsi hooaja lõpuni välja kanda. Kahtlane.

Isegi kui Predators suudab siiski playoffidesse, võib uskuda, et sealt kukutakse kiirelt välja. Mingis mõttes on tegu eelmise hooaja Colorado Avalance'i koopiaga. Suutis ka Avalanche mullu raske Kesk divisjoni kinni panna, aga playoffides oli juba avaringiga pidu läbi.

Johnny Gaudreau valitakse aasta parimaks uustulnukaks

Filip Forsberg oli novembri sedavõrd võimas, et parima uustulnuka tiitli võitmine näis tema jaoks vaid vormistamise küsimusena. Reaalsus on aga see, et tema edu kollanokkade resultatiivsustabeli tipus on võrreldes Gaudreauga vaid viis punkti. Calgary Flamesi ründaja on vast valitud detsembri parimaks uustulnukaks ja pärast keskpärast hooaja algust selgelt hoo sisse saanud.

Flames kukub tõenäoliselt mingi hetk playoffide konkurentsist välja ja seetõttu peaks Gaudreau roll meeskonnas olulisemaks muutuma. Ta hakkab saama rohkem mänguaega ning selle viiepunktilise vahe kustutamine näib vägagi reaalsena. Forsberg on samas hetkel juba suurt koormust kandmas ja võimalik, et põleb isegi hooaja lõpuks läbi.

Jakub Voracek ei kuku punktitabeli tipust

Võib öelda, et 25-aastane Tšehhi on hetkel selgelt üle oma võimete mängimas, kui vaadata, et tema karjääri parim punktisaak on hooaja peale 62 ja nüüd on tal juba koos 47 punkti, aga sama hästi võib ka öelda, et ta on lihtsalt avanemas.

Selja tagant on küll tulemas tõeline tähtede paraad, aga miks ei võiks Voracek hooaja lõpuni tabeli tipus vastu pidada? Ta saab mängida koos Claude Giroux'ga, kes on samuti teda jälitamas. Sarnane üksteist edasilükkav duo on välja panna vaid Dallas Starsil, Washington Capitalsil ja Anaheim Ducksil (kui Perry on terve). Art Rossi trofee kipub ikka (tipp)meeskondade nii öelda esinumbritele minema, aga Voracek võib korrata näiteks Martin St. Louis 2013. aasta saavutust. St. Louis elatus siis hästi Steven Stamkose kõrval mängides ja seda Tampa Bay Lightningu meeskonnas, mis jäi idakonverentsis eelviimaseks.

Kommentaarid