Blackhawks ja Flames vormistasid edasipääsu

Alati on räägitud, et NHL-i läänekonverents on selgelt suurema konkurentsiga, kuid tänavu on playoffides niimoodi välja kukkunud, et kui idas on seni avaringis edenenud vaid üks meeskond, siis läänest tervelt kolm. Läinud ööl liitusid Anaheim Ducksiga Chicago Blackhawks ja Calgary Flames.

(foto: redeyechicago.com)
Blackhawksi väravavahtide draama jätkus, kui Scott Darling lasi kolm esimese perioodi väravat. Need tulid ära 11 minuti ja 16 sekundiga, mille järel seni väga kindlalt tegutsenud puurivaht oma koha Corey Crawfordile loovutas. Darlingule jäi kirja vaid üheksa tõrjet. Kaks sai temast mööda James Neal ja ühe Matt Cullen.

Joel Quenneville'i hoolealused said aga viigi kätte juba avakolmandiku lõpuks. Patrick Sharp ja Jonathan Toews mahutasid oma tabamused Culleni oma ümber ning vaid mõned sekundid enne lõpusireeni jõudis oma seeria teise kollini Patrick Kane.

"Kui panused on kõrged, siis meie kuttidele meeldib see väljakutse ja nad võtavad selle vastu," tunnistas Quenneville.

Kui Predatorsil lasti esimese 20 minutiga paugutada 14 korda, siis kogu ülejäänud kohtumise jooksul tuli nende poolt vaid 11 üritust. Crawford pani 13 tõrjega ukse kindlalt lukku.

Pekka Rinne elu oli palju keerulisem. Veidi enam kui neli minutit enne normaalaja lõppu pidi te tegema mitu olulist tõrjet. Soomlane sai siis veel omade päästmisega kenasti hakkama. Kui aga 3:48 enne lõppu Duncan Keith kaugelt peale vajutas, siis selle vastu tal enam rammu ei jagunud. Värava juures sai oma teise söödupunkti Toews. 1+2'ga lõpetas ka Keith.

"Kui soovid sel tasemel kuskile jõuda, siis peavad su parimad mängijad edukalt esinema," märkis Blackhawksi kapten. "See on peamine põhjus, miks see meeskond on viimastel aastatel sedavõrd edukas olnud."

Head õpetussõnad Pittsburgh Penguinsile.

Predators oli mõistagi tulemuses pettunud. Peatreener Peter Laviolette tõi playoffidest langemise põhjusena välja Mike Fisheri ja Shea Weberi vigastused. Samas ei oldud üleliia kurvad. "Ma arvan, et kõik andsid endast kõik. Kõigis kohtumistes tänavusel hooajal - nii põhiturniiril kui playoffides - mängisime nii tugevalt kui suutsime. Me ei langenud playoffidest selle tõttu, et me ei pingutanud piisavalt ning sellest rohkemat ei saa me üksteiselt nõuda," lausus noor kaitsja Seth Jones.


Blackhawks jääb teise ringi vastast ootama paarist St. Louis Blues - Minnesota Wild. See võib selguda juba täna õhtul, kui meie aja järgi kell 22 algavad kohtumises meeskonnad Minnesotas mängivad.

Ilusa tagasitulekuga kindlustas oma edasipääsu ka Flames. Ja loomulikult tehti see endale iseloomulikult ära viimasel kolmandikul. Sinna mindi 3-4 kaotusseisuga.

Vancouver Canuks sai võõrsil ideaalse alguse, kui seerias alles teist korda koosseisu mahtunud Brandon McMillan omad kolmandal minutil ette viis. Avakolmandiku keskpaigaks oli edu juba kolmeväravaline. Selleni jõuti tänu Jannik Hanseni tabamusele ja Radim Vrbata ülekaalu väravale.

Taanlase koll oli selleks hetkeks juba lõpetanud ka Jonas Hilleri õhtu. Šveitslane tõrjus seitsme ja poole minutiga kolmest pealeviskest vaid ühe. Canucks polnud varasemalt playoffides kiiremini kolme väravani jõudnud. Selleks kulus aega vaid üheksa minutit ja 42 sekundit.

Flamesile puhus avakolmandiku lõpuminutitel elu sisse Michael Ferland. Tänu Sean Monahanile saadi teise kolmandiku alguses ühe väravaga kaugusele ning kuuendaks minutiks oli 3-3 viik käes. Seda tänu Johnny Gaudreaule.

"Teadsime, et peame selle mängu võitma," ütles Monahan. "Olime kodus ja meil oli võimalus vastane välja lülitada ning teise ringi liikuda. Ka 0-3 seisu peal olime endiselt pingil elevil ja tahtsime võita."

Esialgu võttis hoo ja võidutuhina maha Luca Sbisa koll, mis tuli teise kolmandiku keskel, aga viimaseks perioodiks tuli riietusruumidest välja vaid üks meeskond.

Tänu Jiri Hudleri ülekaalu väravale sai Flames seitsmenda minuti alguses uuesti viik kätte ja võitlusliku mängu saatus otsustati veidi enam kui neli minutit enne lõppu.

Canucksi poolt tuli oma tsoonist valesööt otse David Jonesile. Tema pealeviske suutis 26 tõrjega lõpetanud Ryan Miller kõrvale lükata, võttes ära veel ka Ferlandi ürituse, aga õigel ajal oli õiges kohas Matt Stajan, kes oma karjääri esimese playoffide väravaga Flamesi teise ringi viis. Sellega kirjutas ta end ka klubi rekordite raamatusse.

"Kõik juhtus seal nii kiiresti ja koju minnes pean veel silmi pilgutama ning ennast näpistama, et aru saada, mis juhtus," rääkis võiduvärava kangelane. "Selliste hetkede nimel me mängimegi seda mängu. Olen õnnelik, et lisaaega polnud vaja ning leidsime viisi võitmiseks."

Pärast Hudleri ja Ferlandi kahte tühja võrku tehtud väravat kujunes lõppskooriks 7-4.

"Neile tuleb kõvasti tunnustust jagada," kiitis vastast Canucksi boss Willie Desjardins. "Nad leidsid kogu aasta jooksul viisi võitmiseks ja nii ka täna. Olen aga oma kuttide üle uhke. 101 punkti sel aastal oli korralik näitaja."


Flames kohtub teises ringis Ducksiga, kes pärast Winnipeg Jetsist 4-0 jagu saamist korralikult puhata saanud.

Lisaks kahele edasipääsejale kindlustati läinud ööl ka esimene 7. mäng. See toimub Washington Capitalsi ja New York Islandersi vahel. Võimalusterohke 6. mängu võitis Islanders 3-1. Pealeviskeid tuli kokku 77 - Capitals 39, Islanders 38 - aga väravaid nähti vaid kahel kolmandikul. Esimene lõppes 1-1 viigiga. Täpsed olid John Tavares ja John Carlson.

Võiduvärav läks viimase kolmandiku keskel Nikolai Kuljominile. Venelane jäi kohutava kaitsetöö järel värava juures täielikult valveta. Tühja väravasse vormistas seisu Cal Clutterbuck.


Elu ja surma peale peetav 7. mäng on kavas ööl vastu teisipäeva.

Samal ajal toimub paaris Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings 6. mäng, mis on esimese jaoks samuti ellujäämisheitluseks. Kodujääl lasti suurepärane võimalus seerias eduseisu haaramiseks käest, kui Petr Mrazekit taas ülekavaldada ei õnnestunud.

23-aastasest tšehhist sai Red Wingsi ajaloos esimene kollanokast väravavaht, kes oma karjääri esimeses playoffide seerias kaks nullimängu teinud.

Lightning alustas hästi, aga läks üks hetk 20 minutit ja 14 sekundit ilma väravale läinud pealevisketa. Kokku saadi neid küll lõpuks 28, aga midagi ülikeerulist ei suudetud Mrazekile korraldada.

Riley Sheahan viis Red Wingsi ülekaalu väravaga avakolmandiku viimasel minutil ette. Teisel perioodil skooris Drew Miller ja viimasel kolmandikul olid täpsed Pavel Datsjuk, kes sai samuti ülekaalu värava ning Danny DeKeyser, kes lükkas litri tühja väravasse.


Lightning laseb kõigist playoffidesse pääsenud meeskondadest oma väravale vähim pealeviskeid (22.6), aga enda võimaluste tekistamisega ollakse suurtes raskustes.

Kommentaarid