Playoffide avaõhtu: võitjateks Canadiens, Islanders, Blackhawks ja Flames

Playoffid ei saa kunagi igavat algust ja nii nähti ka tänavu avaõhtul korralikku tulevärki. Montreal Canadiens ja Chicago Blackhawks võitsid pingelised ning väravaterohked mängud. New York Islanders ja Calgary Flames üllatasid võõrsil seeria favoriite.

(foto: Richard Wolowicz/Getty Images)
Canadiens oli 4-3 parem Ottawa Senatorsist. Eriti pööraseks kujunes mängu teine kolmandik. Tänu kummalisele väravale võtsid külalised sinna kaasa eduseisu. Seitse ja pool minutit enne avakolmandiku lõppu kühveldas Canadiensi 36-aastane kaitsja Andrei Markov litri oma võrku. Olles karjääri jooksul koos playoffidega NHL-is teinud kaasa üle 900 kohtumise pole venelasel kindlasti piinlikumat momenti varem juhtunud. Justkui vigastuspausilt naasmise kingitusena sai selle kolli enda nimele Milan Michalek.

Hullumeelsel teisel kolmandikul nähti kuute väravat, ehk vormistati ka lõppskoor. Kaheksanda minuti lõpus-üheksanda alguses viisid Canadiensi väravatega, mis tulid 15-sekundilise vahega, ette Torrey Mitchell ning Tomaš Plekanec. Sellele järgnes omakorda 15 sekundit hiljem mängu enim kõneainet pakkunud hetk. P.K Subban sai Mark Stone'i vastu lollusega hakkama.


Kui kepiga löömise tagajärjel saab mängija vigastada, siis järgneb automaatne mängust välja viskamine ja nii lõppes Subbani õhtu ka ära.

Kaitsetäku jaoks oli tegu karjääri teise mängukaristusega. Esimene tuli 2013. aasta playoffides...samuti Senatorsi vastu. Canadiens pidi viis minutit vähemuses mängima ja selle ajaga läksid kaks tükki Carey Price'i selja taha - autoriteks Kyle Turris ning Mika Zibanejad. Samas mahtus nende tabamuste vahele ka Lars Elleri poolt vähemuses tehtud koll, ehk karistuse lõpuks oli seis 3-3.

Võiduvärav nähti ära veidi enam kui kaks ja pool minutit enne teise kolmandiku lõppu. 4-3 tegi Brian Flynn. Andrew Hammond lasi enda selja taha neli tükki esimest korda alates 23. jaanuarist, kui ta veel AHL-is müttas.


Põnev algus kahe Kanada klubi vahelisele seeriale on tehtud. Intriigi on lisanud veel ka see, et Subbanile nõutakse mängukeeldu. "Talle kas antakse mängukeeld või mõni nende parimatest meestest saab samasuguse võtte osaliseks ja me rahuldume ka vaid viieminutilise karistusega," käratas Senatorsi boss Dave Cameron. Canadiensi peatreener Michel Therrien arvas muidugi, et asja eest oli ka viis minutit liiga palju.

4-3 skooriga sai võidu ka Blackhawks. Tehti suurepärane tagasitulek 0-3 seisu pealt. Colin Wilson ja Viktor Stalberg lõpetasid avakolmandikuga Corey Crawfordi õhtu ära. Esimene skooris kaks tükki ja Blackhawksi esiväravavahile jäi kirja vaid üheksa tõrjet.

Teiseks kolmandikuga tõi Joel Quenneville postide vahele Scott Darlingu ning come-back võis alata. Blackhawks näitas eriolukordades meisterlikku tegutsemist. Nicklas Hjalmarsson tegi teise kolmandiku alguses 4 vs 4 mängust külaliste esimese ning sellele järgnesid Patrick Sharpi ning Jonathan Toewsi ülekaalu väravad.

Tempoka kolmanda perioodi jooksul, kus kahe peale saadi kirja 25 pealeviset, oli mõlemal mitmeid häid šansse, aga need jäid realiseerimata. Darling sai hakkama ühe ulmetõrjega.


Võitja saatus selgus lõpuks teise lisaaja kaheksandal minutil. Duncan Keithi pealevise lipsas Pekka Rinnest mööda. Tabamuse juures korjas Toews oma teise söödupunkti.


"See oli Darlingu jaoks suurepärane võimalus ja ta võttis selle avasüli vastu," tõdes pärast mängu Quenneville. "See oli üks vägevamaid vahetusest sisse tulnud väravavahi mänge, mida võib näha."

26-aastasest Darlingust, kelle jaoks Blackhawks viimase kaheksa aasta jooksul 12. erinev meeskond, sai pärast Ed Belfouri ning aastat 1990 esimene kollanokast väravavaht, kes oma playoffide debüüdi võiduga lõpetanud.

Pingeline kohtumine toimus ka Vancouveris, kus Flames sai Cancuksist jagu 2-1. Bob Hartley meeskond nõelas valusalt, nagu tavaks on saanud, viimasel kolmandikul. Bo Horvati tabamuse järgselt läksid külalised sellele vastu 0-1 kaotusseisus.

David Jones pani Ryan Milleri asemel alustanud Eddie Läcki selja taha viigivärava ning pool minutit enne normaalaja lõppu tõi Flamesile võidu Kris Russelli kauge pealevise. Tegu Flamesi ajaloo kõige hilisema playoffide võiduväravaga.


"Need kutid on uskumatud," märkis Hartley pärast mängu. "Nad leiavad alati mooduse kaotusseisu kustutamiseks."

Avaõhtu kõige ühepoolsemas mängus alistas Islanders Washington Capitalsi 4-1. Brock Nelson skooris esimest korda pärast põhihooaja avamängu kaks väravat ning Ryan Strome'ist sai Islandersi ajaloos alles teine mängija, kes oma playoffide debüüdil skoorinud võiduvärava. Külaliste eest oli täpne ka Josh Bailey. Capitalsi ainsa tegi Marcus Johansson.


Kõik neli paari tulevad uuesti jääle meie aja järgi ööl vastu laupäeva.

Kommentaarid