Capitals võitis elu ja surma peale mängu, Lightning päästis endale selle

Washington Capitals ja New York Islanders pidasid läinud ööl maha klassikalise 7. mängu, kus õhk oli pingetest paks. Pikema kõrre tõmbas Capitals, kes sai 2-1 võiduga järgmisesse ringi. Samal ajal alistas Tampa Bay Lightning Detroit Red Wingsi 5-2 ja sai sellega võimaluse pidada 7. mäng.

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
Capitals pidi võidu saamiseks kõvasti vaeva nägema - otsustav värav tuli vaid mõned minutid enne normaalaja lõppu - kuid kogu kohtumine oli siiski nende kontrolli all. Islanders jäeti lõpuks vaid 11 pealeviske juurde. Tegu uue playoffide rekordiga 7. mängus. Seejuures viis pealeviset - enamvähem pooled! - tulid kaitsjalt Johnny Boychukilt. John Tavares jäeti üldse nulli peale.

"Nad said vaid 11 pealeviset, mis ütleb kohtumise kohta kõik," rääkis Capitalsi peatreener Barry Trotz. "Me püsisime oma mänguplaani juures ja rääkisime, et juhtugu selles seerias mida iganes, kui hoiame oma plaanist kinni ning see võitu ei too, siis võime rahulikult edasi elada."

Joel Ward viis Capitalsi pärast pikka domineerimist teise kolmandiku lõpuminutitel 1-0 ette. Pealevisete suhe oli selleks hetkeks 21-7.

Viimasel kolmandikul tõmbus ka Capitals tagasi ja nii nägi Verizon Centeri publik, kelle seas olid ka Washington Wizardsi mängijad, lõpuperioodil vaid üheksat pealeviset.


Üllataval kombel sai Islanders viimase perioodi neljanda minuti alguses viigi, kui Frans Nielsen Braden Holtby nullimängu ära rikkus. Islanders võis taas hakata unistama sellest, et üle 22 aasta õnnestub üks playoffide seeria võita. Sellele aga tõmmati kiirelt vesi peale.

Normaalaja lõpuni oli minna veidi üle seitsme minuti, kui Jevgeni Kuznetsov paremal äärel litri endale sai. 22-aastane ründaja tegi osava pöörde, raputas kõik kaitsjad endast maha ning leidis terava nurga alt üles Jaroslav Halaki värava ülemise riiuli. "Päris haige," oli Aleksandr Ovetškini lühike kommntaar värava kohta.

Haiglaselt hea oli kogu seeria käigus ka Capitalsi vähemuses mängimine. Islandersil oli 14 ülekaalu võimalust, aga mitte ühtegi neist ei realiseeritud ära. "Ülekaalus mängimine on meil kogu aasta jooksul korralik," märkis Islandersi boss Jack Capuano. "Ühtegi seeriat ei anna võita nii, et sul ei tule ülekaalu väravaid. Samuti ei skoorinud meil ükski kaitsja."

Füüsilises kohtumises oli üllatuslikult vaid üks karistus, mis andis Islandersile lõpus võimaluse kahemehelise ülekaaluga viiki jahtida. Ise ei saadud oma ajaloos esimest korda playoffides mitte ühtegi karistusminutit.


Eelmisel aastal õnnestus kodumeeskondadel seitsmest 7. mängust võita vaid üks.

Tänavu saab Lightningu poolt loota kahest kahte. Jon Cooperi meeskond sai Detroidist teise järjestikuse võidu ja jäi ellu, et seeria otsustav matš kodupubliku ees pidada. Meeskonda tassis oma õlgadel taas Tyler Johnson. 24-aastane jänki avas neljandal minutil mänguskoori ning lisas hiljem veel teise. Kahe tema tabamuse vahele mahutas ennast Jason Garrison.

"Sa kas annad alla või võitled lõpuni," ütles Johnson, kes on nüüd kuue tabamusega playoffide väravaküttide edetabelis Vladimir Tarasenkoga esikohta jagamas. "Tulime mängule 100%-lise tahtmisega."

Lightning sai poole kohtumisega ilusa 3-0 edu, aga mäng polnud siis kaugeltki veel läbi. Red Wings hakkas järjepanu ülekaalu olukordi saama ning ühemehelises enamuses Tomaš Tatari poolt tulnud koll lükkas kodumeeskonnale hoo sisse. Lõpuks oli Red Wingsil kirjas seitse ülekaalu olukorda, Lightning sai neid vaid kaks.

Tatar lisas viimase perioodi alguses kiirelt kohe ka teise ning külaliste jaoks oli seis järsku närviline. Noor meeskond pidas aga pingele vastu. "Ma ei tea, kas me oleme üldse tänavu paremini kodust eemal mänginud," kiitis Cooper pärast mängu.

Lightning sai pingetest priiks viis minutit enne lõppu, kui Alex Killorn tegi seisuks 4-2. Lõppseisu vormistas tühja väravasse Cedric Paquette.

Seitsmes mäng ootab ees ööl vastu neljapäeva.

"Kaks head meeskonda mängivad head seeriat," ütles Henrik Zetterberg. "Pole suureks üllatuseks, et lähme seitsmendale mängule."


Johnsonist sai Lightningu ajaloos esimene mängja, kes ühes playoffide seerias teinud kolm mitme väravaga mängu.

Kommentaarid