Penguinsi mõõn jätkub, Red Wings ja Wild said üllatusvõidud

Kui playoffide algus pakkus Pittsburgh Penguinsile puhta lehe, mille pealt taas alustada, siis sai see igatahes kiiresti taas ära soditud. New York Rangersile jäädi võõrsil 1-2 alla. Mängu esimene värav tuli vähem kui pool minutit pärast avavilet.

(foto: sportsnet.ca)
Mängitud oli vaid 28 sekundit, kui Rick Nashi pealevise põrkus Marc-Andre Fleury nina ette ning selle suskas võrku Derick Brassard. 27-aastasel ründajal jäi napilt puudu klubi rekordist. 1981. aastal skooris Ed Hospodar playoffides Los Angeles Kingsi vastu üks sekund varem. "Pean Rickile au andma. Ta ei visanud seal peale, et skoorida, vaid selleks, et litter tagasi põrkuks. Ta tegi seda meelega. Olin selleks õigel kohal," kommenteeris väravat Brassard, kellel on Penguinsi vastu käsil kaheksamänguline punktiseeria.

Penguins sai avakolmandikul Henrik Lundqvisti väravale vaid viis pealeviset. Rangersi poolt tuli neid samas 13 ning esimeseks puhkepausiks saadi ka kaheväravaline edu. 16. minutil skooris ülekaalu olukorras kauge pealeviskega Ryan McDonagh. Pingviinid pisteti avakolmandikul pokri tervelt neli korda ning vastaste kapten karistas selle lõpuks ära.

Kodumeeskond käis kogu kohtumise jooksul karistuspingil vaid korra. Nash käis teise kolmandiku 14. minuti alguses maha jahtumas. Penguins oli selleks hetkeks saanud ühe värava kaugusele. Blake Comeau skooris kolmandiku 7. minutil.

Pärast esimest kolmandiku, kui Penguins enam liigsalt karistusi ei korjanud, oli tegu vägagi tasavägise kohtumisega. Kuigi lõpuks pidid ikkagi pigem külalised olema õnnelikud, et üheväravalise kaotusega pääsesid. Marc-Andre Fleury tegi 36 tõrjet. Henrik Lundqvist, kes jõudis karjääri 93. playoffide mänguga Rangersi rekordi kordamiseni, sai endale 24 tõrjet. Rootslane on võitnud kõik viis playoffide avamängu, mis ta Madison Square Gardenis on pidanud.


Olles mullu playoffide 2. ringis Penguinsi vastu 1-3 auku vajunud, on Rangers nüüd viimasest kaheksast omavahelisest kohtumisest võitnud seitse.

Kui mängude õhtu esimeses vastasseisus läks kõik nii nagu oli arvata, siis kahes järgmises mitte. Detroit Red Wings üllatas 3-2 võiduga Tampa Bay Lightningut ning Minnesota Wild sai 4-2 skooriga jagu St. Louis Bluesist.

Pärast seeriat, kus kaheksa omavahelise mängu jooksul tuli vaid üks võit, on Red Wings Lightningu alistanud nüüd kahes järjestikuses kohtumises. Playoffide ilusa avapaugu eest tuleb enim tänada noort väravavahti Petr Mrazekit ja vanameistrit Pavel Datsjuki.

Venelane viis Red Wingsi avakolmandiku keskel Red Wingsi 1-0 ette. Tema väravaesine suunamine oli üks vaid kolmest pealeviskest, mis külalistele esimese 20 minutiga kirja läks. Lõpuks kogunes neid vaid 14.

Enne kui vaheajale mindi sai Lightning viigi kätte. Brian Boyle tegi vähemuses mängides suurepärase soolo ning finišeeris külmavereliselt. Kodumeeskond sai aga teisele kolmandikule kaasa järjekordse karistuse ning oli kiirelt uuesti kaotusseisus. Otse esimesest lahtiviskest, kaheksa sekundiga pani Datsjuk Darren Helmi kena söödu järgselt oma teise.

Teisel kolmandikul oli pealevisete arvestuses Lightningu ülekaal 17-7, aga Mrazek tegutses kindlalt. Viimase 20 minuti jooksul pidid noor tšehh toimetama veel 19 pealeviske vastu, kui  Red Wings endale neli karistust korjas. See aga kukkus hoopis soodsalt välja. Kuuenda minuti lõpus sai Luke Glendening vähemusest oma meeskonna kolmandat korda tabloole.

Lightningu poolt vastas vähem kui kolme minutiga Nikita Nesterov, aga rohkemat värava ees korda saata ei suudetud. Mrazeki nimele jäi lõpuks 46 tõrjet! "Mrazek püsis kindlana, saame meeskonnana paremaks minna ning see on positiivne," kommenteeris Red Wingsi boss Mike Babcock.

Põhihooaja parima kodumeeskonnana lõpetanud Lightning jäi kiruma halba õnne. "Võitlesime kõvasti, aga litter ei läinud lihtsalt sisse," märkis kapten Steven Stamkos. "Aga kui me järgmistes kohtumistes mängime samamoodi ja saame nii palju häid võimalusi, siis lõppude lõpuks lähevad need kindlasti sisse."


Babcockist sai NHL-i ajaloos kümnes peatreener, kes playoffides 80 võitu kogunud.

Wild võiduks oma väravavahi imemängu ei vajanud, kuigi Devan Dubnyk olnuks kindlasti selleks valmis.. Blues murti maha toore jõuga rünnakul. Jason Zuckeri ja Matt Dumba väravad tõid viimaseks kolmandikuks 2-0 eduseisu. Pealevisete arvestuses oldi selleks hetkeks üle 21-11. Jaden Schwartzi värav tegi seisu viimasel kolmandikul tasavägiseks, aga külalised võitu käest ei lasknud.

Viimase 1:17-ga nähti veel kolme väravat. Mikael Granlund viis tühja võrku tehtud väravaga Wildi 3-1 ette, enne kui Alexander Steen vähemuses mängides veel kodufännide lootusi veidi kergitas. Need kustutas aga lõplikult Jason Pominville.


19 tõrjet teinud Dubnykist sai Wildi ajaloos esimene väravavaht, kes oma playoffide debüütmängu võidukalt lõpetanud. Naljakas fakt enne selle seeria algust oli see, et kahe alustava väravavahi saldol oli kokku vaid 67 sekundi jagu playoffide kogemust. Jake Allen sai veidi üle minuti suurte mängude lõhna nuusutada 2012. aastal.

Õhtu viimases mängus läksid Anaheim Ducks ja Winnipeg Jets jääle seisus, kus Ryan Getzlaf ja Corey Perry olid kahe peale teinud rohkem playoffide väravaid (47), kui kogu Jetsi koosseis kokku (43). Mängu lõpuks oli see see vahe ühe võrra veel kasvanud.

Pärast seda kui Sami Vatanen teisel minutil kodumeeskonna ette viis, sai Jets viimasele kolmandikule tänu Adam Lowry ja Drew Staffordi väravatele kaasa 2-1 edu. Ducks, kes püstitas tänavu põhihooajal viimase kolmandiku tagasitulekute osas liiga rekordi - sellega saadi hakkama 18 mängus - kasutas hästi läbi harjutatud võtet uuesti.

Perry pani kaks tükki - ühe ülekaalust ja teise vähemusest - ning lõppskoori 4-2 vormistas Getzlaf, kes sai tabamuse samuti kirja ülekaalu olukorrast. 2+2'ga sai Perry oma karjääri esimese nelja punktiga playoffide mängu. Viimati oli Ducksi särgis ühes playoff-kohtumises mõni mängija sedavõrd resultatiivne olnud 2007. aastal. Selleks oli Andy McDonald. Getzlaf ja Vatanen läksid mõlemad õhtule 1+2'ga.


Jets kaevas endale taaskord ise haua. "Tegu meeskonnaga, kellel on playoffides palju kogemusi, aga arvan, et kinkisime neile võidu karistustega ära," märkis 29 tõrjega lõpetanud Ondrej Pavelec. "Nad näitasid viimasel kolmandikul oma kogemust, aga arvan, et tegime korraliku mängu."

Kommentaarid