Playoffide 1. ring: Tampa Bay Lightning vs Detroit Red Wings

Detroit Red Wings on juba 24. korda järjest playoffidesse jõudnud, mis on aukartust äratav saavutus. Samas ei ole Tampa Bay Lightningul kartmiseks erilist põhjust. Põhiturniiril oldi üks parimaid meeskondi ning samuti domineeriti Red Wingsi vastu omavahelisi mänge.

(foto: Kim Klement/USA TODAY Sports)
Omavahelised põhihooaja mängud

Red Wings 4 - 0 Lightning
Andersson, Abdelkader, Nyquist, Glendening
Lightning 3 - 1 Red Wings
Stralman, Stamkos, Killorn - Tatar
Lightning 5 - 1 Red Wings
Pacquette x 3, Stamkos, Barberio - Helm
Red Wings 3 - 4 (KV) Red Wings
Franzen, Helm, Nyguist - Stamkos x 2, Johnson, Callahan

Tampa Bay Lightning

Eelmise hooaja üheks suurimaks vastuseta jäänud küsimuseks oli see, mis saanuks Lightning playoffides teha juhul kui esikinnas Ben Bishop olnuks terve. 28-aastane jänki tegi suurepärase aasta ja mahtus lõpuks parima väravavahi nominentide sekka. Paraku ta aga Montreal Canadiensi vastu postide vahele ei pääsenud ja Lightning sai avaringis 0-4 tappa. Tegu oli kindlasti hea õppetunniga üsna noore meeskonna jaoks. Samuti õppis sellest ka klubi tervikuna. Endine Red Wingsi kapten Steve Yzerman, kes on nüüd Lightningu peamänedžer, tegi suvel mitmeid osavaid lükked, millega niigi hea meeskond tehti veel paremaks.

Lightning jõudis tänavu mitmete klubi rekorditeni ning oli kogu liiga parim kodusats. Oma fännide eest tuli 41-s mängust 32 võitu. Keegi teine ei pääsenud sellele ka ligilähedale. Nashville Predators järgnes 28 võiduga. Meeskonna arengu võttis väga hästi kokku ka üks hiljutine Steven Stamkose lause. Lightningu kapten ütles, et tänavu on meeskond nii hea, et see ei pea enam lootma Bishopile. Seda näidati ka põhiturniiril. Bishopi numbrid olid võrreldes mullusega selgelt tagasihoidlikumad. Samas lammutas meeskond tervikuna palju võimsamalt.

Lisaks kodustele tulemustele juhtis Lightning liigat ka väravate osas. Keskmiselt skooriti 3.16 tükki mängus. Stamkos ise pani 43, aga väravaid tulid ka mujalt. Lõpuks oli koosseisus 11 erinevat mängijat, kes said kätte vähemalt kümme tabamust. Talendikas meeskond arenes vägevalt ka kaitse osas. Endale lastud 2.51 väravat oli küll mikroskoopiline tõus eelmisest hooajast (2.55), aga selge edasiminek toimus karistuste surmamisel. Selle efektiivsus tõsteti 80.7% pealt 83.7%-ni. Ülekaalu efektiivsuselt oldi 18.8% teist aastat järjest liiga keskmike seas (14. koht).

Edu võti: võõrsilmängud

Kodueelise välja mängimine on Lightningu jaoks suureks plussiks. Kui lood lähevad hapuks, siis saab 7. kohtumise ikkagi kodupubliku ees pidada. Ideaalis on aga kindlasti eesmärk varem seeria ära otsustada. Selleks peab meeskond oma esitusi võõrsil parandama. Playoffidesse jõutud satside seas oldi põhiturniiril üldse kõige nõrgem kodust eemal mänginud meeskond. Yzerman ja peatreener Jon Cooper on vägeva koosseisu kokku pannud, aga võõrsilmängud on siiski selgeks nõrkuseks.

Detroit Red Wings

Mike Babcocki meeskond hoidis järjekordselt endale iseloomulikult oma järjestikuste playoffide kohtade seeria elus. Kui lood läksid kahtlaseks, siis vastati sellele kindla mängu ning võitudega. Põhihooaja viimasest kolmest mängust võeti viis punkti. Samas oli põhiturniiri lõpp kõike muud kui hea. Viimasest 20-st mängust tuli vaid seitse võitu. Peamistest statistilistest näitajatest jäi kõrgeklassiiliseks vaid ülekaalus mängimine - 23.8% andis Washington Capitalsi järel 2. koha. Keskiselt skooriti 2.82 väravat mängus (10. koht), endale lasti 2.57 (15. koht). Vähemuses mängimise efektiivsuselt platseeruti 17. kohal - 80.9%.

Meeskonna hüplev mänguvorm käis käsikäes segase seisuga väravasuul. Esinumber Jimmy Howard siirdus jaanuari keskel vigastuspausile ja ei olnud tagasi tulles enam samal tasemel kui varem. Asendusmees Petr Mrazek hoidis algselt lippu kõrgel, aga põhihooaja lõpus kujunes ka temal võitude kogumine raskeks. Enne playoffide algust on Babcock teinud julge otsuse - väravasuul alustab 23-aastane Mrazek, kellel karjääri jooksul kirjas täpselt 40 põhihooaja mängu. Riskantne samm, arvestades Howardi kogemusi, aga jänes teadupärast šampust ei joo.

Enne playoffe on segadust lisanud ka see, et hooaja keskel hangitud Erik Cole'i hooaeg on ära lõpetatud. Märtsi alguses Dallas Starsilt saadud 36-aastane ründaja jõudis punases särgis kaasa teha vaid 11 mängu (tehes nendes 3+3), enne kui ta seljatraumaga riiulile pandi. Teda sooviti playoffideks tagasi, aga arstide soovitusel ei hakka karjääri loojangul olev mees ennast tänavu rohkem rebestama. See tähendab, et järjekordne ports vastutusest läheb Red Wingsi noorematele liikmetele.

Edu võti: stabiilsus postide vahel

Suur otsus on tehtud ning Mrazek avamänguks esinumbriks määratud. Noor tšehh sai tänavu põhihooajal jääle 29 korda ning ta tõi Red Wingsile 16 võitu. Keskmine sisse lastud väravate arv oli 2.38 ning tõrjete efektiivsus 91.8%. Teda peetakse üliandekaks puurivahiks ja seda tõestas ta kaks aastat tagasi, kui väga rohelisena Red Wingsi AHL-i satsi karikavõiduni tüüris. Mängud Stanley karikavõistlustel on aga hoopis teine tera. Kuigi samas puudub põhjus mitte uskuda, et ta hakkama ei saa. Kui aga näiteks esimesed mängud kehvasti välja kukuvad, siis tekib Babcockil kindlasti soov Howardi juurde tagasi pöörduda. Sellega võib ta meeskonnale teha karuteene, sest segane seis väravasuul pole kunagi hea.

Ennustus: Lightning edasi 4-2

Red Wingsi koosseis on enamvähem sama, mis mullu. Siis šokeeriti playoffide esimeses mängus Boston Bruinsit, aga lõpuks langeti ikkagi kergelt 1-4. Noored on nüüd aasta võrra rohkem karastust saanud ja see teinud meeskonna paremaks. Kuid mitte miski ei vihja sellele, et Lightning koperdab. Red Wingsi kasuks võib töötada Bishopi mullune vigastus, sest nüüd läheb ta postide vahele seisus, kus ta pole karjääri jooksul mitte ühtegi playoffide mängu teinud. aga Cooperil on pingi pealt tuua Mrazeki sarnane supertalent Andrei Vasilevski. Alates hetkest, mil nendest kahest said divisjonikaaslased on Lightning üheksast vastasseisust võitnud seitse.

Kommentaarid