Playoffide 2. ring: Anaheim Ducks vs Calgary Flames

Kuna Calgary Flames oli vahepeal viis aastat järjest playoffidest eemal, siis on hooaja otsustavas faasis varem Anaheim Ducksiga kohtutud vaid korra. 2006. aastal alustas Ducks läänekonverentsi finaali liikumist just Flamesi alistamisega. Pingelises seerias jäädi mängudega 4-3 peale. Põnevaks kujuneb see vastasseis kindlasti ka tänavu.

(foto: Harry How/Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Flames 6 - 3 Ducks
Stajan x 2, Gaudreau x 2, Monahan, Hudler - Getzlaf x 2, Lindholm
Flames 3 - 6 Ducks
Stajan, Bouma, Monahan - Cogliano, Beauchemin, Getzlaf, Palmieri, Silfverberg, Lindholm
Ducks 6 - 3 Flames
Palmieri, Maroon, Lovejoy, Jackman, Getzlaf, Kesler - Backlund, Monahan, Colborne
Ducks 3 - 2 Flames
Beleskey, Perry, Palmieri - Brodie, Hudler
Flames 4 - 3 (KV) Ducks
Hudler, Wideman x 2, Monahan - Vatanen, Beleskey, Palmieri

Anaheim Ducks

Enne playoffide algust tundus, et Ducksi ootab Winnipeg Jetsi näol ees vägagi keeruline vastane. Ometi kukkus asi reaalsuses välja hoopis teistmoodi. Ducksil oli küll kolmes mängus viimasel kolmandikul vaja kaotusseisust välja tulla, aga Jets saadeti lõpuks vaid nelja kohtumisega suvepuhkusele. Bruce Boudreau meeskond andis kenasti vastused kõigile küsimärkidele, mis enne seeria algust õhus olid.

Põhihooajal oli Vaikse ookeani divisjoni võitnud meeskonnal ülekaalu efektiivsuseks vaid 15.7%, aga neljas Jetsi vastu peetud kohtumises õnnestus 11-st võimalusest ära realiseerida kolm, mis andsid ilusa 27.3%-lise efektiivsuse. Õpetussõnad ei jooksnud mööda külgi maha. Vaid Flames ja Minnesota Wild kasutasid neid olukordi paremini ära. Väravasuul vastas kindlalt kõhklejatele-kahtlejatele Frederik Andersen. Ducksi väravavahtidel on viimasel ajal playoffides tõrjete efektiivsusega probleeme olnud, aga taanlane korjas endale selleks soliidse 92.4%, lastes vaid ühes kohtumises rohkem kui kaks väravat. Keskmine sisse lastud väravate arv jäi 2.25 peale, mis on kindel vundament, millele edasist edu ehitada.

Mängud Flamesi vastu kujunesid põhihooajal väravaterohkeks ja nii ootab tõenäoliselt Anderseni ees tõsisem väljakutse kui avaringis. Kui aga numbrid jäävad samale tasemele, siis on 2007. aasta karikavõitjal väga head võimalused taas Flamesi arvelt konverentsi finaali saada. Samas pole ehk midagi hullu lahti ka siis, kui väikene ära kukkumine tuleb. Ducks skooris avaringis täpselt neli väravat mängus, mis oli kõigi satside peale parim näitaja. Corey Perry näitas 3+4'ga oivalist minekut ja kokku suutsid vähemalt ühe punkti mängu kohta koguda kuus meest. Suurepärase produktiivsusega paistis silma Jakob Silfverberg. Noore rootslase poolt tuli 2+4. Kenasti laialivalguvad punktid on edasise suhtes väga hea märk.

Edu võti: varem ärkamine

Ducksi püstitas oma kolme viimase perioodi tagasitulekuga saavutatud seeria 3-0 eduga uue NHL-i rekordi. See on iseenesest tore, aga samas ka halb nähtus. See vihjab sellele, et tegu on ülimalt haruldase saavutusega ja võib maja panti panna, et teises seerias järjest ei õnnestu seda teha. Eriti kuna kohtutakse meeskonnaga, kes ise saanud tuntuks suurepärase viimase kolmandiku satsina. Ducks skooris Jetsi vastu 9 viimase perioodi väravat ja vaid kolm esimese ning teise kolmandiku oma. Flames näitas ennast avaringis ka võimeka avakolmandiku meeskonnana, kui sai kirja seitse väravat. Sellest parem oli 11-ga vaid Nashville Predators. Boudreau peab selles paaris kindlasti oma hoolealused varem üles äratama.

Calgary Flames

Flamesi avaringi eelvaates sai just kirjutatud sellest, kuidas Bob Hartley meeskonna edu võtmeks võiks olla hästi alustamine ning sellega saadi ka hakkama. Vastasseis Vancouver Canucksiga oli hirmutav, kuna viimastel aastatel on nende kahe kohtumistes olnud vaid üks kindel poksikott. Kuid Flames näitas taas sisu, mille saladuse võiks Hartley pensionipõlves mõnes raamatus avaldada. Canucks oli domineerivam jõud, lastes enda väravale keskmiselt 26.2 pealeviset, tehes neid ise 30.2, aga teist aastat järjest läksid Ryan Milleril playoffid aia taha. Flames sai samas endiselt Ducksi puurivahilt Jonas Hillerilt kindlaid esitusi.

Paaris kohtumises tõmmati šveitslane küll postide vahelt ära, aga sellest hoolimata olid tema numbrid kõrgeklassilised 2.20 ja 93.1%. Võib vaid ette kujutada tema motivatsiooni suurust selles seerias hästi esineda pärast seda, kui Boudreau ta eelmisel kevadel piltlikult öeldes üle parda heitis. Võimalus kättemaksuks on täitsa korralik, sest lisaks temale endale on ka meeskonnakaaslased playoffides olnud heas hoos. Canucksi vastu said tervelt seitse mängijat endale kirja vähemalt kaks väravat. Meeskonna keskmine väravasaak oli täpselt kolm, millest olid lisaks Ducksile paremad vaid playoffide kohta haruldaselt väravaterohke seeria korraldanud Predators ja Chicago Blackhawks.

Flames oli üks neist, kes Ducksist ülekaalus veel efektiivsemalt mängis - kuigi mitte palju, 27.8% - ja arvestades viljakat rünnakut ei oleks üldse üllatav kui need kaks korraldavad siin samasuguse tulevärgi nagu Predators ja Blackhawks. Põhihooajal said juba selle vastasseisu jälgijad meelelahutust täie raha eest. Nagu juba eelmises eelvaates sai kirjutatud, siis Flamesil oli põhiturniiril oma divisjonikaaslaste vastu väga head tulemused. Seegi võiks tähendada seda, et sellest paarist tuleb korralik vaatemäng. Igasugused nelja- või viiemängulised lõpplahendused peaksid olema välistatud.

Ennustus: Ducks edasi 4-3

Flames on vägev meeskond, aga võimalik, et playoffides konverentsi finaali sammumiseks siiski veel liialt kogenematu. Paljude jaoks on tänavused playoffid karjääri esimesed. Võimalik, et just nooruse uljus on see, miks Flames on tänavu oma tagasitulekutega mitmeid südameid võitnud, aga hooaja lõpufaasis julgeks ikkagi kogemust tähtsamaks pidada. Ducks on seda rohkelt täis ja mõned mehed on isegi säilinud sellest 2007. aasta karikavõidust. Kui mullu jäädi kiruma seda, et Getzlafi kolmiku selja tagant ei tulnud piisavalt väravaid, siis tundub, et tänavu on see mure lahendatud. Augu täimiseks toodi meeskonda Ryan Kesler, kes näitas Jetsi vastu Silfverbergiga väga head üksteise mõistmist. Kui Andersen just haavalehena värisema ei hakka, siis peaks Ducks tasavägise seeria ikkagi võitma.

Kommentaarid