Canadiens edasipääsust ühe võidu kaugusel, Blackhawks ja Flames taas ees

Uus aasta, aga sama seis. Seda võib öelda, kui vaadata kuidas Montreal Canadiens taas ühe vastasega avaringis põrandat on pühkimas. Mängud on küll tasavägisemad kui mullu Tampa Bay Lightningu vastu, aga pärast kolme mängu on Canadiensil mugav 3-0 edu.

(foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press)
Järjekordselt saadi Ottawa Senatorsist jagu ühe väravaga ning teist mängu järjest läks selleks lisaaega vaja. Paariks päevaks on Montrealis ülelinnamees Dale Weise. 26-aastase ründaja poolt tulid 2-1 skooriga lõppenud mängus mõlemad Canadiensi tabamused. Otsustav neist hetkel, kui lisaajast hakkas peagi üheksa minutit täis tiksuma.

"Mul olid seeria alguses mõned head võimalused ja ma ei suutnud neid võrku panna - paar 2 vs 1 minemist ja posti visked," tunnistas Weise, kes skooris ka mullu Lightningu vastu ühes kohtumises lisaaja võiduvärava.

Canadiens pidi lisaaja pääsmiseks kaotusseisust välja tulema. Avakolmandiku keskel viis Clarke McArthur oma seeria teise väravaga Senatorsi ette. Hiljem jäi kodumeeskond kahetsema seda, et avakolmandikust veel väravaid ei saadud. Ülejäänud kaks perioodi kuulusid kindlalt Canadiensile - pealevisked 19-6 ja 12-9. Kodumeeskonna väravasuul oli heas hoos Andrew Hammondi välja vahetanud Craig Anderson.

"Andsin meeskonnale võimaluse võitmiseks, see on minu töö," ütles 47 tõrjega lõpetanud puurivaht. "On frustreeriv, et ma ei suutnud kuttidele võitu tuua, aga peame selle mängu unustama ning järgmiseks kohtumiseks valmistuma."

Canadiens võitis teise playoffide mängu järjest lisaajal pärast 22-aastast vaheaega. 1993. aasta finaalseerias nokiti Wayne Gretzky poolt juhitud Los Angeles Kingsi vastu kolm järjestikust lisaajavõitu.


Senatorsi jaoks on seis kehv. Läbi aegade on 0-3 seisust päästnud end vaid neli meeskonda. Sellist edu hoidvad satsid on 97.8% juhtudest edasi läinud.

Pärast eilset on uuesti kaotusseisus ka Nashville Predators ja Vancouver Canucks. Mõlemad kaotasid seeria kolmandad mängud skooriga 2-4.

Chicagos mänginud Predators pidi seeria käigus esimest korda kogu kohtumise jooksul üritama Scott Darlingu ära lahendamist. Karjääri jooksul rohkelt ringi reisinud väravavaht oli viimati mõnda playoffide kohtumist alustanud 2008. aastal!

Darling tegi aga oma töö eeskujulikult ära. Tema arvele jäi 35 tõrjet. "Minu hinnangul oli ta kaljukindel," märkis Blackhawksi peatreener Joel Quenneville, kes jättis neljanda mängu väravavahi valiku lahtiseks. Kodumeeskond kinkis alguses kaks eduseisu ära, aga võttis siiski kindla võidu.

Seerias esimest korda jääle saanud Andrew Desjardins viis Blackhawksi avakolmandiku 15. minutil ette, aga edu kestis vaid mõnikümmend sekundit. Seisu viigistas Mike Ribeiro, kes hiljem kummalisel kombel pingil istuvat Andrew Shawd lõi.


Teise kolmandiku 36. sekundil viis Jonathan Toews omad uuesti ette, aga see eduseis kestis veel vähem. Enne avaminuti täis tiksumisele oli Predators tänu Mattias Ekholmile järgi võtnud.

Tänu Brandon Saadile oli aga perioodi neljandaks minutiks uuesti Blackhawks ees ning enne kolmandiku lõppu pani Brent Seabrook veel ühe.

Enne kohtumist selgus, et Shea Weber peab vigastusega vähemalt kahest kohtumisest eemale jääma ning külaliste hinnangul saigi see saatuslikuks. "Shea on meie jaoks ülioluline mängija ja tundsime temast kaitses puudust," tunnistas tema tavapärane kaitsepartner Roman Josi. Šveitslase kõrval mängis Seth Jones ning uus paar kõrvetati ka korralikult ära. Nad lõpetasid efektiivsusnäitajaga -3.

Predatorsil polnud endiselt koosseisus ka avakohtumises viga saanud Mike Fisherit. Blackhawksi eest tegi Desjardinsi kõrval oma hooaja esimese playoffide esituse Antoine Vermette.


Seeria jätkub ööl vastu neljapäeva. Järjekordne Blackhawksi võit paneks Predatorsi juba väga hapusse seisu.

Calgarys jäi Canucksi ainsaks rõõmuhetkeks karjääri esimese playoffide värava teinud Shawn Matthiase tabamus, mis tõi avakolmandiku keskel viigi tabloole. Mõni minut enne seda oli Brandon Bollig Flamesi ette viinud. Tänu T.J. Brodie'ile sai aga kodumeeskond siiski esimesele puhkepausile eduseisus ning tagasi siis enam ei vaadatud.

Pärast väravateta teist perioodi võiti Flames ka viimase kolmandiku 2-1. Väravad tulid Sam Bennetti ja Sean Monahani poolt. Canucksi eest oli täpne Jannik Hansen. 18 aasta ja 303 päeva vanuselt sai Bennettist Flamesi ajaloo noorim mängumees, kes playoffides võiduvärava teinud. Lisaks on ta NHL-i läbi aegade noorim, kui arvestada normaalajaga tulnud võite.

"Kui ta on jääl, siis juhtub alati midagi," kiitis esimest korda kodupubliku ees mänginud noorukit Flamesi boss Bob Hartley. "Tema kiirus ja sihikindlus teevad temast väga erilise mängija. Ta alles õpib meie mängusüsteemi tundma, seega on ta mulle väga hea mulje jätnud."

Teist mängu järjest lõppes tuliste rivaalide kohtumine rüselusega. Sel korral võeti aga veidi tagasihoidlikumalt - välja jagati "vaid" 51 karistusminutit.


2-1 edu saanud meeskonnad on läbi aegade 69.3% juhtudest järgmisesse ringi edasi läinud.

Kommentaarid