Canadiensile 2-0 edu, kolm seeriat viigis

Montreal Canadiensist on saanud esimene meeskond, kes playoffide avaringist pääsemiseks on juba pool tööd ära teinud. 3-2 skooriga tuli lisaajal Ottawa Senatorsi vastu teine võit. Otsustava tabamuse autoriks oli Alex Galchenyuk.

(foto: cbc.ca)
Senators alustas paremini ja esimeseks puhkepausiks oli ka eduseis käes. Clarke McArthur skooris eelviimasel minutil. Hea märk külalistele, kuigi ajalooliselt oli Senators kaotanud 12 oma viimasest 14-st seeria teisest mängust. Siin hakati kaotusele silma vaatmata teisel kolmandikul.

Kui esimese 20 minuti jooksul tuli senaatorite poolt koguni 14 pealeviset, siis teise perioodi jooksul vaid kolm. Initsiatiiv läks täielikult Canadiensi kätte ja kaotusseis keerati ka eduks. Oma tänavuse playoffide debüüdi teinud Max Pacioretty pani ülekaalu olukorrast tabloole viigi ning avamängu antikangelane P.K. Subban viis omad ette.

"Enda arust olen mängija, kes suurtes mängudes vastutuse võtab," ütles Subban pärast mängu. "Olen alati tundnud, et mida rohkem survet mulle peale pannakse, seda paremini ma mängin. Tahtsin oma meeskonnakaaslaste nimel täna parem olla."

Olgugi, et pärast esimest kohtumist arvati, et kaks satsi lähevad Subbani intsidendi peale korralikult keema ja Senatorsi peatreener Dave Cameron vihjas lausa kättemaksule, siis teist mängu võeti ikkagi rahulikult. Kahe peale kokku tuli 18 PIM-i.

Cameroni meeskond kosus pärast ebaõnnestunud teist kolmandiku ning sai tänu Patrick Wierciochi ülekaalu tabamusele mängu lisaajale. Mõlema külaliste värava puhul sai endale söödupunkti Mark Stone, kes vaatamata kõhklustele-kahtlustele siiski jääle aeti.

Lisaaeg lõppes ära neljandal minutil. Galchenyukist sai läbi ajaloo 17. erinev Canadiensi mängija, kellel playoffidest kirjas mitu lisaaja väravat. Tema pealevise lipsas 39 tõrjega lõpetanud Andrew Hammondist lihtsalt mööda.


Meeskonnad jätkavad seeriat Ottawas meie aja järgi ööl vastu pühapäeva. Põhihooajal võitis Senators Canadiensi vastu mõlemad oma kodumängud, aga ajalugu armuline ei ole. Varasemalt on playoffides kaheksa korda 0-2 augus oldud ning kordagi pole sellest välja tuldud. Canadiens on 2-0 seisu hoidnud 57 korda ning neist on 52 juhul edasi mindud.

Ülejäänud kolmes paaris, kus läinud ööl teised mängud toimusid, jõuti viigisadamasse. Keerulisest olukorrast tegi selle ära Washington Capitals.

Peatreener Barry Trotz teatas enne kohtumist, et esiväravavahti Braden Holtbyt kiusab viirushaigus ja see olevat teda seganud ka avamängus, mille Capitals kodus 1-4 kaotas. Põhihooajal suurepäraseid esitusi näidanud väravavahti prooviti viimase hetkeni turgutada, aga lõpuks läks siiski käiku plaan B. Selleks oli sakslane Philipp Grubauer, kes käis põhihooajal meeskonna eest jääl vaid ühes mängus.

23-aastase puurivahi jaoks oli mäng Islandersi vastu karjääri esimene NHL-i playoffide kohtumine. Temast sai kaheksas erinev puurivaht, kes tänavu oma playoffide debüüdi teinud ning neljas, kes debüütmängu võitis. Selleks pidi Capitals välja ronima 1-3 kaotusseisust.

Cal Clutterbuck viis külalised avakolmandikul ette ning teisel perioodil panid lisa Ryan Strome ja Kyle Okposo. Strome'ist sai Islandersi ajaloos neljas mängija, kes skoorinud mõlemas oma esimeses kahes karjääri playoffide mängus. Külaliste väravatesaju keskele mahtus ka üks Karl Alzneri koll.

Capitals oli parajas jamas, aga sellega tegelemine ei võtnud palju aega. Kaks minutit pärast seda, kui Okposo oli Islandersi kolmanda teinud, sai Aleksander Ovetškin kirja oma tänavuste playoffide esimese väravat. Kokku on tal neid karjääri jooksul 32, mis on Capitalsi rekord.

Hea emotsioon sees läks Capitals viimasele kolmandikule lammutama ja seal tehti oma töö ka efektiivselt ära. Kahe eelmise kolli juures endale söödupunkti saanud Nicklas Bäckström viigistas mängu ülekaalu väravaga ning meeskonna vanim liige Jason Chimera pani Jaroslav Halaki selja taha võiduvärava. "Hoidsime mänguplaanist kinni. Tahtsime iga hinna eest sellest kinni pidada," märkis edu valemiks 35-aastane ründaja, kelle poolt tuli põhihooajal vaid seitse kolli.


Capitalsil on playoffides hirmsasti väravavahtidega vedanud. Grubauer on klubi ajaloos kolmas debütandist puurivaht, kes normaalajaga võidu kätte saanud. Lisaks sai 2010. aastal 4. ringis draftitud mehest NHL-i ajaloos esimene Saksamaal sündinud väravavaht, kes playoffides kohtumist alustanud.

Nashville Predators jõudis viigini oma ajaloo väravaterohkeima playoff-mänguga. Chicago Blackhawksile tõmmati kott pähe 6-2. Mäng kallutati enda kasuks viimase kolmandiku teise poolega. Sinna mindi 3-2 eduga. Colin Wilson viis varakult kodumeeskonna ülekaalu väravaga ette ning teise skooris avakolmandiku lõpusekunditel Roman Josi. Nende tabamuste vahele mahtus Patrick Sharpi koll.

Blackhawks sai täpselt mängu keskpunktis tänu Patrick Kane'ile viigi kätte, aga Craig Smith lasi sellel püsida vaid neli minutit. Viimasel kolmandikul tuli Peter Laviolette'i meeskonna poolt 2:19'ga kolm väravat. Ka see on uus Predatorsi playoffide rekord.

Lumepalli pani veerema Filip Forsberg, kellest sai 20 aasta ja 247 päeva vanuselt klubi läbi aegade noorim playoffides skoorija, Wilson sai oma teise ning skoorimise lõpetas Mike Santorelli, kes esimeses mängus koosseisust välja jäeti. Hooaja keskel Toronto Maple Leafsist hangitud ründaja asendas Mike Fisherit, kes sai avamängus vigastada.

Esimeses mängus avakolmandiku järgselt väravasuult ära korjatud Corey Crawford lasi kuus tükki 35 pealeviskega. Kui Joel Quenneville ei kahelnud selles, et talle ka teises mängus start anda, siis nüüd oli meeleolu juba teistsugune. "Arutame seda paari päeva jooksul ja võtame siis vastu otsuse, mis annab meile võiduks paremad võimalused," tõdes Blackhawksi boss.


Crawford on oma viimases kaheksas playoffide kohtumises keskmiselt lasknud 4.41 väravat ja tõrjete efektiivsuseks on olnud vaid 85.5%.

Mängude õhtu viimases kohtumises alistas Vancouver Canucks 4-1 Calgary Flamesi. Sellega lõpetati 7-mänguline kodune playoffide kaotusteseeria.  Kohe avavilest alates asuti domineerima ja nii sai Flames esimese 20 minutiga kirja vaid kolm pealeviset.

Tänu Daniel Sedini ja Chris Higginsi tabamustele tuli kodumeeskonnale avakolmandikust 2-0 edu. Hiljem olid veel täpsed Ronalds Keninš ja Radim Vrbata. Flamesi ainsa skooris ülekaalu olukorrast Kris Russell.


Mäng lõpetati madinaga, kus jagati välja 132 karistusminutit.


Rüseluse parimana sai Deryk Engelland endale 42 minutit.

Kommentaarid