Põhiturniiri lõpp: viimastena pääsesid playoffidesse Senators ja Penguins

Spordiliigades on vägagi levinud lasta viimasel mängude päeval kõikidel meeskondadel madistada - et seis oleks võrdne ja kõik muud jutud - aga NHL-i ajaloos tehti see tänavu ära alles teist korda. 15-st mängust oli suurim tähelepanu kolme vastasseisu peal, kus jagati ära viimased kaks playoffide kohta.

(foto: foxsports.com)
Esimesena kindlustas endale playoffidesse pääsu Ottawa Senators. Hooaja teises pooles maagilise tõusu teinud senaatordis alistasid võõrsil Philadelphia Flyersi 3-1. Mark Stone skooris kaks tükki ja nii kappas ta musta hobusena kollanokkade punktitabeli esimeseks. Ta kogus küll Calgary Flamesi Johnny Gaudreauga võrdse arvu punkte (64), aga ta sai kirja rohkem väravaid (26 vs 24).

Senators võitis pärast Tähtede mängu nädalavahetust 36-st mängust 24. Rohkem punkte kogusid sellel ajavahemikul vaid Minnesota Wild ja New York Rangers. Senatorsist sai NHL-i ajaloos esimene meeskond, kes on pääsenud playoffidesse pärast seda kui mingil hetkel hooaja jooksul oli vahe viimaseplayoffide kohaga 14 punkti. Andrew Hammond on omakorda esimene väravavaht, kes on võõrsil saanud vähemalt punkti kätte karjääri esimeses 12. mängus, mida ta on alustanud.


Senators oli põhiturniiril ainus meeskond, kes ei jäänud kordagi nulli peale. Viimati juhtus see üldse 27. detsembril 2013!

Viimasena suutis oma hooaega pikendada Pittsburgh Penguins. Võõrsil saadi Buffalo Sabresi vastu 2-0 võit. Mõlemad väravad tuli Brandon Sutter poolt. Sidney Crosby jäi punktideta ning langes seetõttu liiga resultatiivsustabelis 3. kohale. Aga eks oma isiklikku auhinnakappi on karjääri jooksul ka juba piisavalt täiendatud. Kõige olulisem - playoffidesse pääs - saadi kätte ning seal õnnestub ehk restarti teha ning puhtalt lehelt alustada.


Marc-Andre Fleury sai 28 tõrjega oma hooaja kümnenda nullimängu. Penguinsi MVP-ks valitud Fleury on klubi ajaloos esimene puurivaht, kes põhiturniiril kümme korda vastased nulli peale on jätnud. Kümne nullimänguga kerkis ta ka liiga liidriks. Samuti pole mitte ükski Penguinsi väravavaht varem nende arvestuses NHL-i parim olnud.

Kuna Penguins ja Sabres alustasid pool tundi varem kui Boston Bruins ja Tampa Bay Lightning, siis olid Bruinsi võimalused juba enne nende kohtumise lõppu läinud. Võideldi küll lõpuni ja Brad Marchand viis mängu veidi enam kui minut enne lõppu lisaajale, aga kohtumine kulmineerus karistusvisete kaotusega. Ehk siis Bruinsi hooaeg sai seda väga hästi iseloomustava lõpu. Tänavu võideti 14-st karistusvisete seeriast vaid neli! Üks-kaks litri põrget siia-sinna ning kahe punktiga ette jäänud Penguinsist oleks kergelt mööda saadud.


Bruinsi pudenemine tähendab seda, et esimest korda NHL-i ajaloos on playoffidest eemal nii mullune karikavõitja kui ka Presidentide trofee võitja. Kui minna kaugemale ajast, mil Presidentide trofeed hakati välja jagama (1985/86), siis on karikakaitsja ja põhiturniiri võitja playoffidest eemal esimest korda alates hooajast 1968/89.

Teised kohtumised

Washington Capitals 2 - 4 New York Rangers (tipphetked)

Rangers jõudis klubi rekordit tähistava 53. võiduni ning punktide rekord kasvatati 113 peale. Aleksandr Ovetškin jõudis hooaja 25. ülekaalu väravaga Capitalsi rekordini. Kokku paukus Vene püss tänavu 53 korda. Nicklas Bäckström sai oma hooaja 60. söödupunkti ning nende arvestuses oli ta liiga parim mees. Flyersi Jakub Voracek jäi ühega maha.

Los Angeles Kings 4 - 1 San Jose Sharks (tipphetked)

Kings tuli kaotusseisust välja ja lõpetas hooaja täpselt sama arvu võitude (40) ja punktidega (95), kui 2011/12, mil oma esimene Stanley karikas võideti. Tänavused playoffid jäid kolme punkti kaugusele. Karmilt maksid kätte kaks Edmonton Oilersile kaotatud mängu. Neist viimane just otsustaval nädalal. Pärast hooaja viimast mängu teatas NHL-is üle 1000 mängu kaasa teinud kaitsja Robyn Regehr karjääri lõpetamisest.

Winnipeg Jets 5 - 1 Calgary Flames (tipphetked)

Flames andis mitmele mehele puhkust ning leppis sellega, et Vancouver Canucksi vastu alustatakse playoffe võõrsilmängudega. Mulluse drafti 4. mehel Sam Bennettil kulus vaid 33 sekundit, et oma debüütmängus karjääri esimene punkt korjata. Jets kallutas kohtumise enda kasuks viimase kolmandikuga. Seal oldi neli korda täpsed. Hooajaga kogutud 99 punkti tähistavad Jetsi uut rekordit. Oma hooaja 21. võidu korjanud Michael Hutchinson püstitas klubi kollanokkade rekordi.

St. Louis Blues 4 - 2 Minnesota Wild (tipphetked)

Ka Devan Dubnyk on inimene. Imeväravavaht korjati 40 minuti järel väravasuult ära. 14 pealeviskega lasi ta enda selja taha kolm tükki. Jori Lehterä lõpetas kahe kolliga. Wild lasi käest võimaluse saada NHL-i järjestikuste võõrsilvõitude rekordi ainuomanikuks. 12 järjestikuse võiduga jäädakse seda Detroit Red Wingsiga jagama. Vladimir Tarasenko jõudis 1+1'ga 73 punktini (37+36). See on ühe Bluesi mängija poolt enim pärast hooaega 2002/03, mil Pavol Demitra korjas 93 silma.

New York Islanders 4 - 5 (KV) Columbus Blue Jackets (tipphetked)

Islanders mängis viimase kümne minutiga maha 3-1 eduseisu ning jäi seetõttu ilma playoffide avaringi kodueelisest. Blue Jackets sai hooaja 42. võidu, mida on vaid ühe võrra vähem mullu, kui playoffidesse jõuti. Seekord jäädi lõpumängudest üheksa punkti kaugusele. Terve hooaja jooksul meeskonda saatnud vigastustepisik röövis erinevatelt mängijatelt kokku üle 500 mängu.

Carolina Hurricanes 0 - 2 Detroit Red Wings (tipphetked)

Sarnaselt mitmetele teistele suurtele viimasele nädalale ohtlikus seisus tulnud Red Wings lõpetas lausa nii hästi, et sai endale automaatse playoffide koha. Petr Mrazek pani hooajale punkti oma kolmanda nullimänguga. Selleks oli vaja teha 35 tõrjet. Karjääri seitsmendas mängus osalenud Landon Ferraro sai oma esimese värava. Erinevate klubide eest 17 aastat NHL-is mänginud isa Ray püüdmiseks on vaja teha veel 407 väravat.

Florida Panthers 3 - 2 New Jersey Devils (tipphetked)

Jaromir Jagr tegi 1+1'ga Devilsile hilise "lahkumiskingituse". Tšehhi legend tähistas oma karjääri 1550. mängu, mis tõstis ta läbi aegade edetabelis 11. kohale, 1080. sööduga, mis annab talle ajaloos omakorda 6. koha. Panthers jäi Penguinsist lõpuks seitsme punkti kaugusele. Võimalik, et playoffide lootused läksid Roberto Luongo vigastuse nahka. Eile tunnistas ta, et mängis viimased poolteist kuud õlatraumaga.

Toronto Maple Leafs 3 - 4 (KV) Montreal Canadiens (tipphetked)

Kaotus oleks Canadiensile tähendanud seda, et Atlandi divisjoni tiitel rändab Lightningule ning ega see ei olnud ka kaugel - Leafs juhtis mängu kolm korda. Ometi tegi Canadiens Leafsi vastu esimest korda pärast hooaega 1995/96 puhta vuugi (neljast mängust neli võitu). Carey Price'ist sai esimene väravavaht pärast hooaega 1990/91 ja Ed Belfouri, kes juhtinud liigat võitude (44), sisse lastud väravate (1.96) ja tõrjeteprotsendi arvestuses (93.3%). Võib üsna julgelt panustada sellele, et temast saab põhihooaja MVP.

Dallas Stars 4 - 1 Nashville Predators (tipphetked)

Jamie Benn jätkas looma välja laskmist ning oli 3+1'ga osaline Starsi kõigis väravates. Nii sai ta lõpuks kokku 87 silma (35+52) ja see teeb temast Starsi ning Minnesota North Starsi ajaloos esimese mängija, kes on Art Rossi trofee võitnud. Islandersi kapten John Tavares jäi lõpuks ühe punktiga maha. Võidu toonud söödupunkti tuli kaheksa ja pool sekundit enne kohtumise lõppu! Benn hüppas Tavaresest ja Crosbyst mööda vaatamata sellele, et viimases matšis ei osalenud truu kolmikukaaslane Tyler Seguin, kes oli eelmisel päeval trenni hilinenud ning sai selle eest karistada. Predators kaotas kõik oma viimased kuus põhiturniiri mängu!

Arizona Coyotes 1 - 2 Anaheim Ducks (tipphetked)

Ryan Getzlaf oli Ducksi koosseisus tagasi, tegi 1+1 ning Bruce Boudreau meeskond kindlustas endale lääne esikoha. Coyotes sai lõpuks kokku vaid 56 silma, mis on klubi ajaloo teine halvim saak. Buffalo Sabresi järel (või siis ees, oleneb kuidas võtta) jäädi liiga üldtabelis eelviimaseks.

Colorado Avalanche 3 - 2 Chicago Blackhawks (tipphetked)

Blackhawks andis Jonathan Toewsile ja Duncan Keithile puhkust ning leppis sellega, et pärast tänavuse esimese kahe omavahelise kohtumise võitmist kaotatakse Avalanche'ile kolmas järjest. Hooaeg lõpetati kahe järjestikuse võõrsilkaotusega, aga sellest hoolimata püstitati tänavu 24'ga võõrsilvõitude arvestuses klubi rekord. 25. võttis ära Jerome Iginla, kes skooris kaks tükki.

Vancouver Canucks 6 - 5 (LA) Edmonton Oilers (tipphetked)

Kuna Flames oli varem kindlalt Jetsile alla jäänud ning sellega playoffide avaringiks Canuckile kodueelise andnud, siis polnud Willie Desjardinsi meestel siin millegi peale mängida. Sai vaid publikule vaatemängu pakkuda ja seda tehti ka mõnuga. Kuigi vaevalt, et vigastuspausilt naasnud Ryan Miller selle üle rõõmustas. Canucks tuli viimasel kolmandikul tagasi kaheväravalisest kaotusseisust. Lisaaja keskel otsustas mängu saatuse Alexander Edler, kes lisas värava kõrvale ka kaks söötu. Vahetustehingute tähtpäeval Flamesist hangitud Sven Baertchi jõudis oma kolmandas mängus esimese kahe väravani. Oilersi poolelt kogus enim punkte Benoit Pouliot. Tema lõpetas sarnaselt Edlerile 1+2'ga.

Lõplikud playoffide paarid on sellised:

(foto: Twitter @PR_NHL)
Hooaja otsustav faas algab meie aja järgi ööl vastu neljapäeva.

Kommentaarid