Playoffide 2. ring: New York Rangers vs Washington Capitals

Vanad tuttavad New York Rangers ja Washington Capitals ristavad playoffides omavahel piigid üheksandat korda. Varasemalt on seeriad võrdselt ära jagatud. Mitmetel aastal on kaotaja edasipääsust jäänud vaid ühe võidu kaugusele.

(foto: Alex Trautwig/Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Capitals 2 - 4 Rangers
Ovetškin, Galiev - Hayes, Brassard, Moore, Fast
Rangers 2 - 5 Capitals
Hayes, Brassard - Ovetškin x 2, Chimera x 2, Johansson
Capitals 1 - 3 Rangers
Ovetškin - Hagelin, Miller, St. Louis
Rangers 4 - 2 Capitals
Nash x 2, St. Louis x 2 - Kuznetsov, Ovetškin

New York Rangers

Rangers on viimasest viiest omavahelises seeriast võitnud kolm, nende seas kaks viimast. Mõlemad mängudega 4-3. 2013. aasta kevadel sai avaringi seeria tõelise antikliimaksi, kui Rangers pani asja võõrsil paika 5-0. Vaadates meeskonna võimsat minekut tänavusel hooajal peab tõdema, et "asja paika" panemine tuleb tänavu palju kergemini. Enamus Alain Vigneault meeskonna statistilistest numbritest jäid avaringis tagasihoidlikuks, kuna Pittsburgh Penguinsiga tehti väravatevaene seeria, aga ega numbrid ei väljendagi alati ühe satsi tugevust.

Sidney Crosby & Co vastu oli isegi vaja paari lisaaega, kuid lõppkokkuvõttes tehti oma töö kindlalt ära. Juba alates eelmisest reedest on saadud puhata, samas kui Capitals lõpetas oma avaringi seeria New York Islandersi vastu käimasoleva nädala alguses. Iseenesest ei kõla paar puhkepäeva rohkem väga suure eelisena, aga arvestades kuivõrd võitluslikud Capitalsi ja Islandersi mängud olid, siis peaks Rangersil olema selge eelis. Kui sellega kombineerida veel meeskondade üldine tasemevahe, siis on üsnagi reaalne, et Vigneault hoolealused saavad taas juba 4-5 mängu järel käed puhtaks pühkida.

Rangers on justkui robotina järjekordselt finaali liikumas. On raske näha, kes neid idakonverentsist peatada suudab. Ja kes siis veel läänest seda suudaks? Iseenesest polnud ju ka eelmisel suvel klubi viies Stanley karikas kaugel. Finaalseerias jäädi küll Los Angeles Kingsile kindlalt 1-4 alla, aga kaotustest tervelt kolm tulid lisaajal. Paar litri põrget sinna-tänna ning me võiksime praegu suu ammuli vaadata, kui võimas on see Rangersi meeskond, kes liigub oma teise järjestikuse karikavõidu suunas.

Edu võti: Ovetškini peatamine

Lõbus fakt: mitte keegi teine pole Henrik Lundqvist vastu rohkem väravaid teinud kui Aleksandr Ovetškin. Kaasa arvatud playoffidega on tal 55-st mängust kirjas 26 kolli. Viimane seeria läks küll venelasel Rangersi vastu aia, kui seitsme mänguga tuli vaid üks värav ja kaks punkti, aga see ei vähenda tema ohtlikust. Islandersi vastu oli Ovi üsna heas hoos, tehes 2+3. Seejuures oli tema pealevisete väravaks realiseerumise protsent (7.1%) selgelt väiksem kui tänavu põhihooajal (13.4%). Püssirohtu peaks selgelt veel alles olema.

Washington Capitals

Ovetškin & Co pidid Islandersi vastu lõpuni välja punnitama, kuigi üldpildis tehti seerias väga kindel esitus. Nii oldi näiteks avaringis ainus meeskond, kes ei lasknud endale mitte ühtegi ülekaalu väravat. Selle jätkumine näib ebatõenäolisena, aga mine sa tea...ehk õnnestub roboti vastu ellu jääda. 15%-ga ei olnud Rangersi ülekaalu realiseerimine eriti vägev ja kui mänge väikese skoori peal hoida, siis hakkab ehk mingi hetk hokijumal Rangersi vastu mängima.

Potentsiaali madalaskooriliseks seeriaks on siin kõvasti. Rangers skooris avaringis vaid 2.2 väravat mängus ning lasi endale 1.6. Capitals numbrid olid 2.29 ja 2.14. Esiväravavaht Braden Holtby pani isiklikult üsnagi "lundqvistilikud" numbrid letti - 1.63 ja tõrjed 94.3%. Seejuures vähemalt viies mängus osalenud meeste seas oligi just Capitalsi puurilukk selle arvestuses liider. Lundqvist ise jäi 93.9% peale.

Capitals pole pärast 1998. aasta karikafinaalis käimist kordagi playoffide 2. ringist edasi saanud. Justkui ees oleks mingisugune ületamatu küngas. Enne tänavuse seeria algust tundub, et see jääb ka sel korral kindlalt tee peale ette. Ega Ovetškini ja Holtby järel ei tule väga palju teisi mängu saatuse otsustajaid. Jevgeni Kuznetsov näitas avaringis, et on selleks võimeline ja ka Nicklas Bäckström on seni kenasti tegutsenud, kuid sellega nimekiri ka lõppeb. Rangersil on samas Lundqvist, Nash, Brassard, Stepan, Hagelin, Yandle, seni üllatavalt vaikne St. Louis ja veel paar venda, kes on varem otsustavatel hetkedel oma kvaliteeti tõestanud. Ei usu, et ka Mats Zuccarello puudumine (peapõrutus) Rangesit väga häirib.

Edu võti: mänguplaan

Capitalsi peatreener Barry Trotz on rohkelt rääkinud "mänguplaanist", millest küünte ja hammastega Islandersi vastu peetud kohtumistes kinni hoiti. See tõi lõpuks edu ja ehk aitab see neutraliseerida ka Rangersit. Nashville Predatorsi bossina jäi ka Trotzi jaoks 2. ring ületamatuks künkaks. Oma treenerikarjääri jooksul on ta tänavu kaheksandat korda playoffides ja oma meeskonna on ta nüüd kolmandat korda avaringist edasi tüürinud. Mänguplaan on olemas, aga kas ka piisavalt know-how'd, et Vigneault üle kavaldada? Eelmise hooaja eel Rangersisse siirdunud Vigneault jääb tihti liiga parima peatreeneri juttudest välja olgugi, et ta on viimase nelja hooaja jooksul oma satsi kaks korda karikafinaali viinud.

Ennustus: Rangers edasi 4-2

Arvan, et Rangers on võimeline 4-5 mänguga asja ära tegema, kuid põnevuse mõttes loodaks siiski pikemat seeriat. See peaks olema ka reaalne, sest iseenesest oli Rangers avaringis värava ees üsna saamatu ja siin tuleb vastu seista puurivahile, kes on Marc-Andre Fleuryga vähemalt samal tasemel kui mitte parem (praeguses vormis olles). Capitals näitas avaringis sisu, kui seerias Islandersi vastu kaks korda taha jäädi. Esimese või isegi teise mängu kaotamine ei peaks siin Trotzi satsi hirmutama ja see võiks tagada selle, et mõlemad saavad teha vähemalt kolm kodumängu.

Kommentaarid