Senators jäi ellu, Jets langes

Anaheim Ducks oli eelmise kolme mängu jooksul Winnipeg Jetsi vastu juhtinud vaid 11 minutit ja 21 sekundit. Montreal Canadiens läks neljandale mängule Ottawa Senatorsiga olles kõigis eelmistes mängudes avakolmandikult kaotajana tulnud. Ometi oli neil kahel võimalus konkurendid kuivalt välja lükata.

(foto: ottawasun.com)
Ducks tuli oma tööga toime, samas kui Canadiensil jäi sellest veidi puudu. Senatorsile jäädi alla 0-1. Pingelise mängu saatuse otsustas viimase kolmandiku keskel kollanokk Mike Hoffmann. Senaatorid saavad veel ühe päeva elada, aga ega 1-3 seis 0-3 asemel väga palju rõõmsam pole. Kuigi meeskond on väljakutseks valmis.

"Meil on raske tee ees, aga pole mitte mingisugust põhjust, miks me ei võiks ka järgmises mängus sees püsida," rääkis viimase kahe mängu jooksul 77-st pealeviskest 75 tõrjunud Craig Anderson. "Oleme kõigis neljas mängus sees olnud ja võidule ülilähedal olnud. Kõik on olnud ühe väravaga otsustatud mängud ja me peame lihtsalt endast kõige andmiseks taas valmis olema."


Järgmine kohtumine on kavas ööl vastu laupäeva Montrealis.

Samal päeval oli kavas ka võimalik Jetsi ja Ducksi vaheline viies matš, aga 2007. aasta Stanley karikavõitja võitles endale välja puhkepäevad. Winnipegis jäädi 0-1 taha, kuid lõpuks võidutseti 5-2.

Jets sai ette avakolmandiku 17. minutil, kui Bryan Little realiseeris ülekaalu olukorra. Esimesele puhkepausile mindi aga siiski viigiga. Selle eest hoolitses superväravaga Emerson Etem. 22-aastane ründaja korjas litri enda poolelt üles, libistas kahe kaitsja vahelt läbi ja pani mänguvahendi kenasti ülemisele riiulile.

Ducks haaras eduseisu teise kolmandiku 13. minutil. Raudmees Andrew Cogliano pani litri terava nurga alt Ondrej Paveleci selja taha. Kolmandiku lõpus oli Ducksil veel mitu head võimalust, aga siis jättis Pavelec kodumeeskonna veel ellu. Perioodile pani meeleoluka punkti Dustin Byfuglien.


Kodumeeskonna lõplik uppumine algas viimase kolmandiku teises pooles. Ryan Kesler viis Ducksi enne seda 3-1 ette, aga tänu Mark Stuartile saadi vahe veel minimaalseks. Rohkemaks Kanada peaministri Stephen Harperi silme all aga rammu ei jagunud. Kesler pani veel oma teise ning tühja võrku tehtud väravaga viimistles seisu Sami Vatanen.

Jetsist/Atlanta Trashersist sai esimene klubi, kes kaotanud kõik oma esimesed kaheksa playoffide kohtumist.

"Ma ei suutnud ette kujutadagi, et võime seeria võita 4-0," rääkis Ducksi peatreener Bruce Boudreau. "Arvasin, et sellest tuleb kuue- või seitsmemänguline seeria."

Ducks jõudis oma ajaloos seitsmemängulise seeria 4-0 võiduni neljandat korda. Viimati saadi sellega hakkama 2006. aastal.

Jetsi peatreener Paul Maurice tõi üheks kaotuse põhjuseks vigastused. Kapten Andre Ladd näiteks mängis vigastusega, mis oleks ta paariks kuuks jäält kõrvale jätnud. Palju oli ka ebaõnne arvestades, et Ducks püstitas kolmes järjestikuses mängus viimasel kolmandikul kaotusseisust välja tulemisega liiga rekordi. "Tundus, et neil oli iga meie käigu peale vastus olemas," lausus Blake Wheeler. "See oli nii kogu seeria jooksul. Alati kui saime sammukese võrra ette tulid nemad kaks sammu järgi."


Ducks sai selle seeriaga enda valdusesse veel teisegi liiga rekordi. Nelja võidu jooksul juhiti mängu kokku vaid 38 minutit ja 26 sekundit. Nii vähe pole ükski teine meeskond 4-0 tulemusega lõppenud seerias eduseisu hoidnud.

Edasipääseja on selgumisele lähedal ka Pittsburgh Penguins vs New York Rangers paaris. Taaskord lõppes kohtumine 2-1 tulemusega ning järjekordselt oli võitjaks Rangers. Sellega jõuti seerias 3-1 eduseisu.

Penguins sai ideaalse alguse, kui Patric Hörnqvist juba 3. minutil kodumeeskonna ette viis. Selles seerias oli tegu esimese mänguga, kus Penguins esimesena skooris. Rootslase tabamusele aga ülejäänud kohtumisega lisa ei tulnud ning Rangers sai viigi kätte teise kolmandiku lõpuminutitel. Derick Brassard, kes eelmises mängus kuivale jäi, alustas väravaga Penguinsi vastu järjekordset punktiseeriat. Ta on karjääri jooksul Penguinsi vastu peetud 21 kohtumisega toonud sama palju punkte (12+9).

Võimalustevaene mäng, kus kokku tuli 47 pealeviset, lõpetati ära kui lisaaega oli mängitud 3:14. Kevin Hayes koristas ära väravaesise prügi, saades sellega pärast 1978. aastat Rangersi esimeseks mängijaks, kes oma karjääri esimese playoffide värava lisaajal skoorinud.

"Kaks meie kutti tegid kõva töö ära ja said litri väravale. Lõpuks maandus see lihtsalt minu kepi juures," kommenteeris väravat 22-aastane ründaja.


Penguins on pigis, aga paks naine pole veel laulnud. "Me peame näitama meeleheitlikust," märkis Sidney Crosby. Iseenesest sai Penguins seda "meeleheitlikust" väga lähedalt õppida, kui mullu playoffide 2. ringis ise Rangersi vastu 3-1 edu maha mängiti.

Mängude õhtu kõige ühepoolsem kohtumine toimus Minnesotas, kus St. Louis Blues suutis ära lõpetada playoffide 9-mängulise võõrsilmängude kaotusteseeria. Sellele pandi punkt uhke 6-1 võiduga. Ken Hitchcock unistas enne mängu suurtest legendidest, aga oma mehed tegid põhimõtteliselt kümne minutiga töö ära.


Devan Dubnyk suutis esimest seitsmest pealeviskest tõrjuda vaid neli. Tänu Ryan Reavesile, Vladimir Tarasenkole ning David Backesile sai Blues kiirelt 3-0 ette.

Jared Spurgeoni ülekaalu väravaga tuli kohe teise kolmandiku alguses üks tagasi, aga sellele vastas paari minutiga Paul Stastny ning kõik osapooled võisid hakata 5. mängu peale mõtlema. Eriti pärast seda, kui Blues ülejäänud perioodiga veel kaks tükki pani ning lõppskoori vormistas. Tarasenko sai enda nimele teise ning täpne oli ka Patrick Berglund. Kaitsja Kevin Shattenkirk lõpetas kolme söödupunktiga.

"Võimalik, et olime veidi liiga ülbed, aga tundsime end väga hästi ja seda õigustatult," märkis Zach Parise. "Tundsime end hästi seoses sellega, kuidas eelmises kohtumises mängisime. Ma ei tea, kas arvasime, et sellest tuleb lihtne mäng või uskusime, et nad annavad lihtsalt alla, kuid see ei läinud üldse nii."


Wild oli endale viimati nii palju väravaid lasknud 13. jaanuaril, Penguinsi vastu tulnud 2-7 kaotuses. See oli päev enne Dubnyki hankimist.

Kommentaarid