Kingsi läbikukkumisest

Alanud nädala keskel läheb tänavune playoffide möll lahti. Seda aga esimest korda alates aastast 2007 meeskonnata, kes mullu Stanley karika võitis. Los Angeles Kings mängis kogu hooaja vältel tulega ning kõrvetas lõpuks ka näpud korralikult ära.

(foto: Walter Tychnowicz/USA TODAY Sports)
Kings jääb taga nutma mitmeid mänge, kus endast selgelt nõrgematele punkte kingiti. Edmonton Oilersi vastu võideti viiest mängust vaid kolm, juba hooaja teises mängus jäädi Arizona Coyotesile alla, Carolina Hurricanesi vastu ei tulnud võõrsilt punktilisa ning isegi Buffalo Sabres suutis korra näpistada. Laias laastus võib leida kolm suuremat põhjust, miks Kings tänavu läbi kukkus.

Võõrsilmängud

Sellest sai tegelikult mõni kuu tagasi kirjutatud ja omamoodi ka ennustatud, et just Calgary Flames annab Kingsile vastu näppe. Välismängude arvestuses edestas Darryl Sutteri meeskond lõpuks vaid seitset satsi. Kõik need meeskonnad jäid ka playoffidest unistama. Kingsile tuli 41-st kodust eemal peetud kohtumisest vaid 15 võitu. Punktilisa saadi veel vaid kaheksast mängust. Kaotati kõik viis hooaja viimast välismängu. Neist saadi vaid üks punkt ja sellega lendas ka playoffide pilet nelja tuule poole. Kingsi hooaja keskmine väravate saak oli 2.66, aga nendes viies mängus jäädi neli korda ühe peale ja korra skooriti kaks. Kokku oli võõrsil vaid 18 kohtumist, kus suudeti keskmist näitajat ületada, ehk jõuti vähemalt kolme väravani. Mullu oli Kings välismängude arvestuses esikuuikus, saadi 23 võitu.

Väsimus

Võib öelda, et Kings sattus oma edu ohvriks. Eelneva kolme hooaja jooksul mängiti 64 playoffide kohtumist. Võrreldes suurema osa meeskondadega on viimaste aastate jooksul mängitud ligi ühe hooaja jagu rohkem mänge! "Meil polnud lihtsalt piisavalt energiat. Me ei mänginud oma mängu. Ma ei tea miks, aga meie esitus polnud lihtsalt piisavalt hea." - need on sõnad, mis tulid Anze Kopitari poolt pärast eelmise nädala 2-4 Oilersile alla jäämist, mis algatas meeskonna viimase nädala kollapsi. Kingsi jaoks oli tegu teist õhtut järjest mängimisega, ehk väsimuseks võis olla ka põhjust, kuid eelneva pooleteise kuu jooksul oldi mitmeid kordi sellistes olukordades ja siis võideti mõlemad mängud. Kui hooaja otsustavas faasis on kontrollimatu väsimus peal, mida isegi hasart ja adrenaliin hajutada ei saa, siis peab midagi ikka väga valesti olema. Võimalik, et kogu see viimase kolme hooaja koormus tabaski haamrina just selles mängus, mille Kings pidi ilmtingimata võitma.

Koosseisu probleemid

Vigastuste suhtes pole keegi kaitstud ja hooaja jooksul tuleb neid ikka ette ning nendega on ka arvestatud, aga Kingsi tabas väga varakult täiesti isemoodi hoop. Üks kaitse tugitaladest Slava Voinov vahistati seoses koduvägivallaga ja sellega sattus ta määramata ajaks mängukeelu alla. Hooaja lõpuks ta sellest ei vabanenudki ja nii sündis NHL-i ajaloo pikim mängukeeld. Venelaseta mängimiseks tuli kindlasti kohaneda ning lisaks tema puudumisele satuti hätta ka sellega, et tükk aega röövis tema palk endiselt klubi palgafondist märgatava osa. Kuna vaba ruumi polnud, siis ei saanud ka meeskonda uusi liikmeid tuua. Lõpuks tuli liiga poolt selleks eriluba, aga siis oli olnud juba mitmeid kohtumisi, kus lihtsalt viie kaitsjaga tegutseti. Voinov aitas meeskonda vaid hooaja esimeses kuues mängus. Mulluste playoffide üks kangelastest Tanner Pearson murdis jaanuaris jalaluu ja tema kontole jäi vaid 42 kohtumist. Kokkuvõttes oldi üsna hea tervisega meeskond - vaid New York Rangers ja Montreal Canadiens kannatasid vigastuste all vähem - aga varasema edu toonud satsist oli pikalt kaks olulist lüli puudu.

Nädalavahetuse tuli avalikkuse ette ka üks huvitav vaheseik. Nimelt olid anonüümsed allikad avaldanud selle, et Sutter olevat oma mängijatega tülli läinud. Seda ühes intsidendis, mis juhtus eelmise kahenädalase perioodi jooksul. Huvitava sammuna ei lükanud klubi seda väidet ümber. Seda hoopis kinnitati!

"Faktide mõttes pole see õige, ajastus on vale," ütles peamänedžer Dean Lombardi. "See juhtus veebruaris Tampas."

Sutter jäi pärast mängu riietusruumi ukse taha, sest see oli lihtsalt lukustatud! Pärast seda, kui Kingsi loots leidis üles inimese, kes selle taas avaks, olid ruumis ukse ees kolm prügikasti ja tuba tühi.

Iroonilisel kombel oli see mäng Lightningu vastu esimene kaheksast järjestikusest võidust, mis Kings veebruaris üles korjas. Tegu oli hooaja parima seeriaga. Enne seda oli kaheksast vaid üks võidetud. Seega võib arvata, et mängijatel viskas üks hetk üle Sutteri kurjadest õpetussõnadest ja Tampas käiku pandud võttega näidati bossile, et pole vaja liigselt jaurata, kõik on kontrolli all.

Üllataval kombel ei ole seoses selle juhtumiga Lombardil väga midagi mängijatele ette heita. "Teoorias ei ole mul selle vastu midagi," märkis ta. "Eesmärkideni jõudmiseks on treeneri esmane ülesanne jagada juhiseid ja detaile. Õige emotsionaalne seisund peab aga tulema meeskonnasiseselt, riietusruumist."

Samas tõdes Lombardi, et vaimselt ei jõudnud meeskond lihtsalt sellele tasemele, mida eduks vaja oli. Võimalik, et mängijatel lõi välja liigne enesekindlus, mis võis viia ka mõne vastase alahindamiseni.

Kommentaarid