Playoffide 1. ring: Washington Capitals vs New York Islanders

Mullu jäi Washington Capitals esimest korda seitsme aasta jooksul playoffidest välja, kuid sellest hoobist taastumiseks ei läinud väga palju aega. Võimalused 2. ringi edenemiseks peaksid olema head, kuna New York Islanders on ise lõpumängudel viimase kaheksa aasta jooksul alles teist korda.

(foto: Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Capitals 3 - 2 (KV) Islanders
Niskanen, Fehr, Kuznetsov - Hamonic, Strome
Islanders 4 - 3 (LA) Capitals
Lee, Višnovsky, de Haan, Boychuk - Fehr, Bäckström, Ovetškin
Capitals 5 - 2 Islanders
Burakovsky, Johansson, Ovetškin, Kuznetsov, Ward - Tavares, Lee
Islanders 3 - 2 (LA) Capitals
Lee, Hamonic, Tavares - Ovetškin x 2

Washington Capitals

Koos New York Rangersi ja St. Louis Bluesiga oli Capitals põhiturniiril üks kolmest, kes mahtus esikümnesse nii keskmise tabamuste arvu kui endale lastud väravate arvuga. Ise tehti 2.89 mängus, mis andis liigas 9. koha ning endale lasti vaid 2.43, millega oldi seitsmendad. Võrreldes mullusega tehti edasiminek mõlemas valdkonnas olgugi, et Barry Trotz pidi olema mees, kes lihtsalt kaitse lukku paneb. Erimeeskondade osas jäi Capitals enamvähem samale tasemele. Ülekaalu olukordi realiseeriti 25.3%-lise efektiivsusega, mis oli liiga parim näitaja (mullu 23.4% 2. koht) ja vähemuse efektiivsus oli 81.2%, mis andis 14. koha (mullu 82% ja 16. koht).

Trotz leidis kiirelt meeskonnale sobiva tasakaalu. See kajastus hästi ka kodu- ja välismängude tulemustes. Capitals kuulus mõlemas arvestuses liiga esikaheksasse. Nii oli ka Rangersi ning Bluesiga ja kui esimene on kihlveokontorite poolt tehtud tänavuse karikavõidu favoriidiks, siis miks mitte ei võiks Capitalsi edu saata? Kuigi esmalt tuleb üle saada omamoodi avaringi needusest. Pärast 1998. aastal finaalis käimist on Capitals playoffides mänginud üheksa korda. Teise ringi on aga mindud vaid kolm korda.

Aleksandr Ovetškin tegi 53 väravaga suurepärase hooaja, aga edu suurimaks alustalaks võib pidada väravavavaht Braden Holtbyt. Pärast mullust ebaõnnestunud hooaega, kus 25-aastane kanadalane lasi enda selja taha keskmiselt 2.85 väravat mängus, kerkis ta tänavu taas liiga parimate puurivahtide sekka. Sisse lastud väravate arvu tõmbas ta 2.22 peale ning 41 võiduga õnnestus korrata klubi rekordit. Holtby on seni karjääri jooksul playoffides teinud kaasa 21 kohtumist. Ka neis on keskmine sisse lastud väravate arv 2.22 ja tõrjete efektiivsus kõrgeklassiline 93.1%. Võib kindel olla, et otsustavates mängudes temapoolset väristamist ei tule.

Edu võti: Ovetškini esitused

Ovetškini karjääri numbrid playoffides on korralikud - 58 mänguga 31+30 - aga tunamullu põles ta täielikult läbi. Capitals langes avaringis New York Rangersi vastu seitsme mänguga ning venelane korjas seerias vaid kaks silma (1+1). Tänavu peab The Great Eight ennast uuesti tõestama. Põhihooaja käigus on ta alati lammutanud nii, et tükid järgi, aga 50+ väravat ei tähenda midagi, kui enne maikuu lõppu suvepuhkusele lähed. Põhihooaja jooksul oli Ovetškin tänavu Islandersi vastu vägagi viljakas ja seega näiliselt avaringis vastane sobiv, et hoog sisse saada ning asuda oma meeskonda vedama.

New York Islanders

Islanders on tänavu suurima arenguhüppe teinud meeskond. Pärast 2013. aastal playoffides käimist edestati mullu vaid nelja meeskonda. Tänavu jõuti üldises punktitabelis üheksandale kohale. Koguti 22 punkti rohkem. Skoorides 2.99 väravat mängus oldi rünnakul paremuselt neljas. See aitas korvata puudujääke kaitses. Jack Capuano meeskond lasi endale keskmiselt 2.73 kolli, mis on playoffidesse pääsenud meeskondadest halvim. Seda suurest seetõttu, et vähemuses mängides oldi liiga üks nõrgimaid - efektiivsuseks 78%. Selle osas edestati vaid nelja meeskonda. Ülekaalu efektiivsus oli keskpärane 18.7%, mis andis 16. koha.

Meeskonna arengu kõrval astus tasemelt järjekordse sammu edasi ka John Tavares. Eelmise hooaja eel meeskonna kapteniks edutatud Tavares jõudis ülilähedale liiga punktitabeli parimale mehele antava Art Rossi trofee võitmisele. Dallas Starsi kaptenile Jamie Bennile jäi ta alla vaid ühe punktiga. Tavares oli Islandersi liider nii väravate (38), söötude (48) kui punktide (86) osas. Ta on keskründaja, kes muudab automaatselt oma kolmikukaaslased paremaks ja see omakorda teravdab kogu meeskonna rünnakut.

Islanders ei ole viimase kümnendi jooksul playoffides väga sage külaline olnud - tänavu kvalifitseeruti alles kolmandat korda - aga Capuanol on lastud rahus nokitseda ning ta on nüüdseks kokku saanud vägagi võimeka meeskonna. Playoffid on kõva väljakutse ning meeskond tegelikult lõpetas põhiturniiri üsna kehvalt - viimase kuu jooksul saadi vaid neli võitu - aga oma divisjonikaaslaste vastu mängiti väga edukalt (30-st mängust 21 võitu) ja see võib anda eneseusku konverentsi finaali viiva tee sillutamiseks.

Edu võti: vähemuses mängimine

Capuano meeskonna võimalused võivad muidugi kiiresti kustuda, kui oma vähemuses mängimise efektiivsust ei parandata. Põhiturniiri ühe nõrgima meeskonnana võetakse vastu parim ülekaalus mängiv meeskond. Playoffides muidugi jagatakse karistusi vähem ja see peaks töötama Islandersi kasuks, kuid oma efektiivsust tuleb kindlasti parandada. See 78% on veel eriti nutune kui arvestada, et Islanders oli tegelikult põhihooajal üks parima distsipliiniga meeskond. Aasta jooksul korjati endale 700 minutit ja vähemaga said hakkama vaid viis meeskonda.

Ennustus: Capitals edasi 4-3

Nagu omavahelised põhihooaja mängud näitasid, siis nende kahe vahele ei mahu väga palju õhku. Omavahel sobitutakse väga hästi ja neljast mängust kolm läksid üle normaalaja. Rünnakul väga potentsed meeskonnad võivad siin pakkuda mitu vaatemängulist kohtumist, kus lõpuks üritatakse lihtsalt üksteisest rohkem skoorida. Kui nii hakkabki minema, siis on Capitalsil parema kaitse näol eelis. Samuti omatakse kodueelist, mille Islanders oma kohutava põhiturniiri lõpuga maha mängis. Seetõttu arvan, et Capitals saab oma avaringi needusest üle.

Kommentaarid