Esimene finalist on Tampa Bay Lightning!

Enamuse hooaja vastaseid järjepanu pilbasteks teinud New York Rangersi võimas masinavärk on viimaks katki tehtud. Tampa Bay Lightning võttis karukoopast Madison Square Gardenist idakonverentsi finaali 7. mängus 2-0 võidu ja lunastas finaalipääsme. Pingeline heitlus pöörati enda kasuks viimasel kolmandikul.

(foto: Frank Franklin/The Associated Press)
Seeria jooksul mitu väravaterohket mängu pidanud meeskonnad ei suutnud esimese kahe kolmandikuga väravani jõuda. Esimene tabamus läks kirja viimase kolmandiku teisel minutil. Olles teisel kolmandikul teinud mitu suurepärast tõrjet, hiilis litter Henrik Lundqvisti jalge vahelt sisse. Alex Killorn sai kirja oma playoffide seitsmenda tabamuse.

"Arvasime, et värav ei saa ilus olema, kuna Lundqvist tegi mitmeid ilusaid tõrjeid," rääkis kuulsa Harvardi ülikooli vilistlane Killorn ülitähtsast väravast. "Mul oli õnne, et suutsin selle tema jalge vahelt läbi panna."

Ondrej Palati poolt tuli veidi enam kui kaheksa minutit enne lõppu 2-0 ja Lightningust sai NHL-i ajaloos esimene meeskond, kes finaali liikunud nii, et alistanud kolm "Originaalse Kuue" klubi.

"Mingil põhjusel oli see kõige rahulikum 7. mäng, milles ma eales olen osalenud," ütles Lightningu kapten Steven Stamkos. "Ja seda mitte vaid minu jaoks, aga ka pingi peal. Viimasele kolmandikule minnes olime pingest vabad."

Viimastel aastatel mitmetest drafti valikutest loobunud ja aina mängijaid kuhjanud Rangers ei saa taas karikat kätte. "See on valus," tunnistas 23 tõrjet teinud Henrik Lundqvist, kellel oli võimalus saada ajaloos esimeseks puurivahiks, kes võitnud seitse 7. mängu järjest. "Siia jõudmine on ülimalt raske."

Rootslane lasi 7. mängus viimati kaks väravat oma karjääri esimeses sellises kohtumises 2009. aastal. Viimases mängus 22 tõrjet teinud Ben Bishop oli seeria jooksul temast üle. 28-aastasest jänkist sai NHL-is esimene väravavaht, kes oma karjääri mõlemad esimesed 7. mängud lõpetanud puhaste paberitega. Nendes tuli tema poolt kokku 53 tõrjet.

"Me oleme mänginud väga hästi oma viimases kahes 7. mängus ja me pole vastastele väga palju võimalusi andnud," kiitis playoffides ka kolm söödupunkti saanud Bishop oma saavutuse puhul tervet meeskonda.

Rangers on läbi aegade esimene meeskond, kes kodus 5. ja 7. mängus nulli peale jäetud. Playoffides pidevalt kummitanud väravate puudus maksis lõpuks Alain Vigneault meeskonnale kätte. Oma tsoonis oldi tasemel - eriti muljetavaldav seetõttu, et Vigneault teatas pärast 7. mängu kaotust, et kapten Ryan McDonagh mängis paar kohtumist jalaluumurruga - kuid igakord ei ole tugev kaitse edu aluseks.

Lightning on üle 11 aasta karikafinaalis tagasi ning omades keskmist vanust 25.6 on meeskonnal võimalus tõusta noorimaks Stanley karika võitnud meeskonnaks pärast 1993. aasta Montreal Canadiensit.


Rangersi langemine tähendab, et Presidentide trofee võitja needus saab veelgi alust juurde. Vaid 27.8% põhiturniiri võitjatest on hooaja lõpus ka Stanley karika enda valdusesse saanud.

Kommentaarid