Playoffide 2. ring: Chicago Blackhawks vs Minnesota Wild

Deja vu. Chicago Blackhawks ja Minnesota Wild kohtuvad teist aastat järjest playoffide 2. ringis. Seejuures ollakse üldse playoffides vastamisi kolmandat aastat järjest. Wild on eelneva kahe seeria jooksul aina lähemale astunud. Kas nüüd suudetakse mööda hiilida?

(foto: Dennis Wierzbicki/USA TODAY Sports)
Omavahelised põhihooaja mängud

Blackhawks 1 - 2 Wild
Bickell - Granlund, Zucker
Wild 3 - 0 Blackhawks
Koivu, Zucker, Granlund
Blackhawks 4 - 1 Wild
Hossa, Bickell, Richards, Oduya - Cooke
Wild 2 - 4 Blackhawks
Zucker, Pominville - Sharp, Kane, Bickell x 2
Blackhawks 5 - 3 Wild
Seabrook, Hossa, Toews, Kane, Smith - Vanek, Niederreiter, Scandella

Chicago Blackhawks

Mullune seeria oli nende kahe vahel vägagi tasavägine. Mõlemad võitsid esmalt oma kodumängud ning seejärel vormistas Blackhawks edasipääsu kahe 2-1 võiduga. Neist otsustav tuli võõrsil lisaajal. Aasta varem pani Joel Quenneville'i meeskond asja üsna kergelt paika. Seeria võideti 4-1. Tänavu oli Blackhawksil avaringis Nashville Predators vastu veidi probleeme, kuid ega edasipääs erilise kahtluse alla kordagi ei sattunud. Suureskoorilises seerias, kus kõigis mängudes tuli vähemalt viis väravat, alustas Blackhawks võõrsilvõiduga, millele lisas siis hiljem kolm tükki kodus.

Ideaalses seisus edasipääsu rikkus Blackhawksi jaoks vaid segadus väravasuul. Esinumbril Corey Crawfordil lasti alustada vaid kahte mängu. Kokku käis 30-aastane puurivaht jääl kolm korda ja korralik esitus tuli välja vaid korra. See oli otsustavas 4-3 võidumängus, kus tema endale 13 pealeviskega ühtegi väravat ei lasknud. Samas olid tema seeria üldnumbrid kohutavad - keskmiselt selja taha 4.19 väravat ja tõrjed vaid 85%. Scott Darling kogus enda numbriteks 2.22 ja 93.6%. Samas läks temalgi asi viimases mängus aia taha. Quenneville on teatanud, et seeriat Wildi vastu alustab taas Crawford.

Blackhawks sai vaatamata väravavahite karussellile kindlalt avaringist edasi, sest ise skooriti 3.17 väravat mängus. Edasipääsenud meeskondadest oli selle osas parem vaid Anaheim Ducks täpselt neljaga. Rünnak susises vaatamata sellele, et ülekaalus mängimise efektiivsus oli tagasihoidlik 15.8%. Väravavahtide elu tegu keeruliseks ka see, et meeskond mängis vähemuses kohutavalt. 72.7%-st olid halvemad vaid Vancouver Canucks ja St. Louis Blues. Silma jäävate nõrkuste kiuste kindlalt 2. ringi jõudmine on muidugi samas omaette kvaliteedi märk.

Edu võti: nõrkuste lihvimine

Iga ringiga läheb väljakutse selgelt raskemaks. Näiteks hädist vähemuses mängimise erimeeskonda tuleb nüüd hirmutama sats, kes pani avaringis kotti ulmelised 33.3% oma ülekaalu võimalustest. Blackhawks jättis ennast Predatorsi vastu vähemusse 22 korda, millest "paremad" oli vaid omavahel jagelenud Tampa Bay Lightning ja Detroit Red Wings. Selgelt tuleb oma distsipliini ja karistuste surmamise kallal tööd teha. Seis postide vahel peaks ehk iseenesest vaikselt lahenema. Crawford oli põhihooajal suurepärane ja usutavasti leiab peagi oma teravuse. Abi võib tulla ka vastaste poolt, sest Wild sai avaringi mängudes keskmiselt kirja vaid 22.7 pealeviset, mis oli kõigist meeskondadest halvim näitaja.

Minnesota Wild

Avaringis sai kinnituse see, mida juba enne playoffide algust võis arvata - Wild läheb nii kaugele kui Devan Dubnyk meeskonna tassib. Rünnakul ei suudetud St. Louis Bluesi vastu väga palju võimalusi tekitada, aga kuuest mängus viies tegi Dubnyk ülikindla esituse. Kui selles ühes mängus läks tema selja taha kuus tükki, siis ülejäänutega kokku vaid seitse. Seis enne Blackhawksiga kohtumist on julgustav. On huvitav pöörang see, et kui põhihooaja omavahelistest kohtumistest võtsid Quenneville'i mehed esimesed kolm, siis kaks viimast langesid Wildile ja need olid just mängud, kus Dubnyk postide vahel tegutses.

Tänu oma ülekaalu efektiivsusele oli Wild avaringis vaatamata vähestele pealevisetele üks resultatiivsemaid satse. Keskmiselt skooriti 2.83 mängus. Endale lasti täpselt pool väravat vähem ja väravate suhe +0.5 jäi alla vaid kolmele meeskonnale. Seejuures veidral kombel jäi Blackhawks selle osas hoopis selgesse miinussesse - Predators sai kirja kaks väravat enam, mis andis üldvaheks -0.33. Blackhawks üritas selgelt võite saada nii, et vastasest skooritakse lihtsalt rohkem. Wild samas lootis oma kaitsele. Selles mõttes on tegu väga huvitava vastasseisuga.

Meeskonna ründearsenal - Zach Parise, kes tegi avaringis kolm väravat, Jason Pominville, Mikko Koivu ja teised - tähendab, et Wild võiks olla ka üsnagi võimekas selles mängus, mis Blackhawksile istub. Tuleb lihtsalt võimaluste tekitamisega rohkem vaeva näha. Mike Yeo meeskond alustas playoffe kihlveokontorite kolmanda soosikuna ja seda ka põhjusega. Kui see võis enne avaringi mänge veel kahtluse all olla, siis Vladimir Tarasenko ning St. Louis Bluesi maha murdmisega tõestati oma kvaliteeti. Blackhawksi on ees ootamas suurem proovikivi kui kahel eelmisel aastal.

Edu võti: julgus

Predators langes Blackhawksi vastu üsna kergelt kuue mänguga, aga seeria hoiti pingelisena. Vastas olnud koosseis oli võimas, aga isegi ilma paari oma võtmemängijata mindi kartmatult kohtumistele peale. Kahes kodumängus õnnestus tänu sellele ka vägev tulevärk korraldada, kui nendes tehti kokku 11 väravat. Wild võiks sellest õppust võtta. Võimalik, et vähene pealevisete arv avaringis näitab liigset austust, mida Bluesi vastu tunti. Playoffides kaugele edenemiseks on aga kindlasti vaja ka tapjainstinkti näidata. Oma kaevikutes passides võib Dubnyk välja kanda, aga tundub, et parem ja kindlam variant oleks ise suurema initsiatiivi näitamine. Eriti arvestades Crawfordi seniseid ebakindlaid esitusi.

Ennustus: Blackhawks edasi 4-3

Tegu on üsna võrdsete vastastega, aga Blackhawksil on kodueelis. Usun, et see saab siin ka lõpuks otsustavaks. Wild on veel arenev meeskond, samas kui Blackhawks on ülesehitatud just nüüd ja praegu võitmiseks. Üldplaanis on neil võimu veidi rohkem. Wild üllatas juba avaringis endast võimsamat koosseisu, aga teine suur amps näib liiast. Kindlasti pakutakse kõva konkurentsi, aga kui Blackhawksi võib vabalt näha 4-2 edasi minemas, siis Wildi küll mitte. Ehk siis, kui Yeo mehed hoiavad seeria pingelisena, siis on ikkagi lõpuks vaja Chicagos viimane võit ära võtta, aga see saab olema ülimalt raske.

Kommentaarid