Flamesile magus lisaajavõit, Blackhawks läheb oma teed

2. ringi mänge kahe nukra kaotusega alustanud Calgary Flames suutis kodupubliku toel baranka purustada. Seerias Anaheim Ducksiga saadi oma esimene võit lisaajaga 4-3. Teises läänekonverentsi paaris korraldasid Chicago Blackhawks ja Minnesota Wild jalgpalliskoori. Esimene võitis 1-0.

(foto: nbcsports.com)
Flames võis koju naasta enesekindlalt, kuna alates jaanuari lõpust on oldud kodumängude arvestuses liiga parim meeskond.


Kohtumise algus samas head ei tõotanud. Tänu Brandon Bolligule saadi küll ette, aga Patrick Maroon viigistas kiirelt ning Ducks läks Corey Perry väravaga esimesele puhkepausile eduseisus. 2011. aasta põhihooaja MVP tõusis sellega punktide arvestuses Ducksi läbi aegade edetabelis Teemu Selännest mööda, teisele kohale. Perryl on karjääri jooksul kirjas 28+42.

Flamesi poolt tuli avakolmandikul vaid viis pealeviset ja teisel perioodil tuli neid lisaks vaid neli. Tuleb õnne tänada, et seal ei lastud endast üle sõita ning saadi isegi viigivärav kätte. See tuli kolmandiku viiendal minutil Ducksi ülekaalu ajal. Hampus Lindholmil läksid rünnakul jalad keerdu ja selle kasutas ära üksinda läbipääsenud Joe Colborne.

Saddledone võis taas rõõmustada, aga pidu ei kestnud kaua. Vaid mõned minutid pärast Colborne'i karjääri esimest playoffide väravat viis Matt Beleskey külalised taas ette.

Kahe kolmandikuga oli Ducks pealevisete arvestuses üle 16-9. Selle vahe tegi aga Flames tormilise viimase perioodiga tasa. Kokku saadi seal pealeviskeid 11 ja kui algselt võis Bob Hartley meeskond tunda end röövituna, sest Sam Bennetti väravat ei loetud ära ning litter ei tahtnud kuidagi kolmandat korda Frederik Anderseni selja taha minna, siis viimasel minutil suruti viigivärav siiski ära.

Sami Vatanen sai poolteist minutit enne lõppu mänguaja venitamise eest kaks minutit, mis andis kodumeeskonnale ülekaalu võimaluse. Seda siis kui Matt Stajani ja Simon Despresi karistused olid väljakule juba jätnud 4 vs 4 olukorra. Ehk tühja väravaga peale minnes sai Flames mängida 5 vs 3 ja mõni sekund enne topeltkaristuse lõppemist tegi Johnny Gaudreau viigivärava. Normaalajast jäi mängida vaid 20 sekundit.

"Paljud kutid mängisid täna ülitugevalt ja olen õnnelik, et sain ka veidi panustada ning viia mängu lisaajale, kus Backlund meile ülitahtsa värava tõi," sõnas Gaudreau tagasihoidlikult.

Mikael Backlund lõpetas mängu ära lisaaja viiendal minutil. Flames oli saamas järjekordset ülekaalu ning lisamängijana toodi just 26-aastane rootslane väljakule. Kaugelt läks pealevise teele ning see maanduski Anderseni selja taga.

"See on uskumatu tunne, mida on raske kirjeldada," ütles võiduvärava kangelane, kelle jaoks oli see karjääri esimene playoffide tabamus. "Alguses ma ei uskunudki, et see sisse läks. Siis aga nägin kõigi reaktsiooni, fännid ja meeskonnakaaslased olid hullumas. See on lihtsalt uskumatu tunne."

Ducks jäi viimasel kolmandikul liiga passiivseks ning sai selle eest ka karistada. "Selles pole kahtlustki, et nad on hea meeskond," rääkis kaks söödupunkti teeninud Ryan Getzlaf. "Nad pole kogu aasta jooksul alla andnud ja ega me ka ei oodanud seda."


Seeria jätkub ööl vastu laupäeva teise Calgarys peetava kohtumisega.

Päev varem võib juba selguda tänavune esimene läänekonverentsi finalist. Blackhawks on ehitanud endale kindla 3-0 eduseisu. Läbi aegade on vaid neljal meeskonnal õnnestunud selline kaotus kustutada ning ise edasi liikuda.

Kolmandas mängus tõi võidu playoffide spets Patrick Kane isiklikult. 26-aastane jänki pani mõned minutid enne avakolmandiku lõppu võrku ülekaalu värava. Tal on tänavustes playoffides nüüd kirjas kuus kolli. Wildi vastu on ta skoorinud neli tükki. Sama palju kui kogu vastasmeeskond selle seeria ajal kokku! Mõelda vaid, et algselt pidi Kane vigastuspausilt naasma konverentsi finaali ajal.

Õhtu teine täht oli Corey Crawford, kellest sai Blackhawksi ajaloos esimene väravavaht, kes suutnud kolmel järjestikusel hooajal playoffides vähemalt ühe nullimängu teha. Siin läks selleks vaja 30 tõrjet. Väga hästi ütles Crawfordi kohta Wildi boss Mike Yeo: "Ta on meie vastu alati staar. Ta on Brodeur ja Roy. Ta on kõik. Peame leidma viisi selle lahendamiseks."


Blackhawks hoiab esimest korda seerias 3-0 edu pärast 2010. aasta avaringi, kui teekonda Stanley karikani alustati San Jose Sharksi minema pühkimisega. Kokku on varem 3-0 edu käes olnud kümme korda ja selle eest on korralikult hoolitsetud. Kaheksa korda on nelja mänguga edenetud ning kaks korda viie mänguga.

Kommentaarid