Keda tüürib Mike Babcock uuel hooajal?

"Ma ei tea ise ka," ütles Mike Babcock oma tuleviku kohta eile peetud traditsioonilises hooaja lõpu kohtumisel meediaga. Tundub, et viimased kümme hooaega Detroit Red Wingsi tüürinud peatreener jäi truuks oma sõnadele, mis ta ütles välja tänavuse hooaja alguses. Ta pole aasta jooksul kordagi oma tulevikule mõelnud, olles täielikult keskendunud meeskonna edule.

(foto: edmontonjournal.com)
Ja kui mees ise ei tea, mida tulevik toob, siis ei tea seda ka mitte keegi teine. See annab omakorda võimaluse spekuleerimiseks. Kui aasta-aastalt on põnevusega oodatud 1. juulit selle tõttu, et algab mängijatest vabaagentidega lepingute sõlmimine, siis tänavu varjutab Babcocki järgmine käik kindlasti kõik mängijate üleminekud. Ka temal saab 30. juunil leping läbi ning päev hiljem on ta vaba mees vabal maal, kes võib siirduda kuhu iganes. Aga kuhu siis?

Toronto Maple Leafs

On loomulik, et Leafs, kes tunneb ennast maailma nabana, satub alati spekulatsioonidesse, kui turul on mõni nimekas mängija või peatreener. Nii ka Babcocki puhul. Seejuures unistavad klubi fännid unelmate duost - Babcock peatreener ja "oma poiss" Steven Stamkos, kellel lõppeb leping 2016. aastal, klubi esistaar.

Leafs on aasta-aastalt megakasumit tootmas ja seetõttu ei oleks Babcocki meelitamisel raha takistuseks. Projekt võiks ka peatreenerile endale huvitav olla. Tänavu näitas Leafs, et on lõplikult valmis vanast kaardiväest loobuma. Babcock saab ise vundamendi püsti panna ja tulevikus võiks olla tema see mees, kes lõpetab viimaks Leafsi ligi 50 aastat kestnud karikavõidu põua. 2017. aastal tiksub juubel täis. Ehk ongi juba selleks ajaks midagi korraliku üles ehitatud.

Edmonton Oilers

Oilers on samuti ahvatlev projekt selles mõttes, et Babcock saaks olla suur "pimedusest päästja". Tegu teise nii öelda magava gigandiga, kes on viiekordne karikavõitja. Üheksa aastat pole playoffidesse jõutud, aga tänavusest draftist saadav Connor McDavid aitab selle halva seeria lähiajal kindlasti murda. Edmontoni minnes saaks Babcock enda alluvusse uue generatsiooni parima mängija, kelle toel klubi tuhast tõsta.

Kuid nii Leafsi kui Oilersi puhul on üks kindel "aga". Babcock on teatanud, et uue lepingu osas on tähtis "võimalus võita." Need kaks ei suuda seda hetkel kindlasti pakkuda. Samas peaks 52-aastasena enne Detroiti siirdumist Anaheim Ducksi tüürinud peatreeneril olema piisavalt aega, et karjääris veel tegusid teha. Mõned aastad võiks ju mõne meeskonna ümberehitamisele pühendada.

St. Louis Blues

Teine legendaarne peatreener Ken Hitchcock on tule all, kuna järjekordselt kukkus tema sats playoffide avaringis välja. Kui pidada silmas soovi võita, siis on Blues Babcockile ideaalne paariline. Meeskonnas on palju kogemusi, aga peale on tulemas ka ka noored talendid. Samas tehti Hitchcockiga alles eelmisel kevadel uus leping ja tema vallandamine pole kindel.

Samuti on Bluesi puhul olemas üks "aga". Tegu on Red Wingsi vana rivaaliga. Kas fännid, keda Babcock on kümme aastat rõõmustanud, andestaksid talle selle, et ta liigub vihatud meeskonna etteotsa? On ta valmis sellega riskima? Või äkki ei olegi see rivaliteet pärast Red Wingsi konverentsi vahetust enam nii kuum? Igatahes oleks tegu intrigeeriva sammuga.

San Jose Sharks

Sharks võiks Babcockile samuti koheselt pakkuda konkurentsivõimelise meeskonna. Samas teatas ta pärast playoffide avaringis Tampa Bay Lightningule kaotamist, et Red Wings on suurteks tegudeks liiga vana. Pidades silmas just võtmemängijaid nagu Henrik Zetterberg ja Pavel Datsjuk. Sharksis ootaks teda sama probleem. Joe Thornton, Patrick Marleau, Joe Pavelski ja Brent Burns on kõik vähemalt 30-aastased.

Elu California päikese all on ilus ja oma ajast Anaheimis on Babcock sellega juba tuttav, aga arvestades praeguse meeskonna selgroogu, siis võib see nii olla vaid paar aastat. Babcock on andnud ka mõista, et suur sõna tema tuleviku osas on öelda tema abikaasal Maureenil. Kolimine lääneranniku glamuursesse keskkonda ei pruugi naisukesele istuda.

Philadelphia Flyers

Flyers on veel üks klubi, kellel on suur ajalugu ja Babcockile võiks imponeerida mõte kergitada ennast legendide kõrvale. Heaks stiimuliks on ka see, et Flyers on vaatamata oma rohketele playoff-kohtadele võitnud Stanley karika vaid kaks korda ja nendele on järgnenud kuus finaalide kaotust. Claude Giroux näol on meeskonnas tõeline superstaar, kes on 27-aastasena ka piisavalt noor, et temale võib veel tükk-tükk aega loota.

Samuti peaks Flyers rahalises mõttes olema üsna võimekas klubi. Räägitakse, et Babcock soovib uuele lepingule palganumbriks vähemalt neli miljonit dollarit aastas. Lisaks võiks Flyers olla selline huvitav kombinatsioon klubist, kes on omadega hädas, aga kes samas suudab pakkuda kohese võimaluse hakata playoffidele heitlema. Babcock oleks päästeingel ning saaks samas ka oma ambitsioonid kiirelt rahuldatud. Kaks kärbest ühe hoobiga.

Buffalo Sabres

Huvitavad kombinatsioonid võib ka seoses Sabresiga välja mõelda. Tegu on hetkel liiga halvima meeskonnaga, aga klubil on suurepärane valik noori ja nendele tuleb Jack Eicheli näol tänavusest draftist veel lisa. Babcock võiks Buffalos tõelise dünastia püsti panna.

Sabresi peamänedzer Tim Murray on Babcockiga Ducksi päevilt vana tuttav. Lisaks on Sabresil ülirikas omanik Terry Pegula, kellele kuulub ka NFL-i sats Buffalo Bills. Kui Babcocki teenete peale läheb lihtsalt oksjon lahti, siis on ebatõenäoline, et keegi Pegulale vastu saab.

Eelpool nimetatud klubidele võib veel ka lisa tulla ja suurklubid nagu Pittsburgh Penguins ja Boston Bruins suudaksid Babcockile kindlasti välja käia pakkumisi, millest oleks raske keelduda.

Kuigi pole muidugi absoluutselt välistatud see, et Babcock ikkagi jätkab Detroidis. Mitmed spetsialistid on arvanud, et ta sooviks endale klubis koosseisu kokku panemisel suuremat sõnaõigust. Mingil määral tõestas Babcock seda ka ise pärast Lightningule allajäämist kui hakkas rääkima meeskonna vanadusest ja muust sellisest. Samas teatas ta eile, et tal pole mitte mingisugust huvi omada peamänedžeri ametit. Tema on treener ja ta ei suudaks istuda iga mängu ajal tegevusetult nagu seda teeb Red Wingsi mängude ajal peamänedžer Ken Holland.

Holland on teatanud, et enne lepingu lõppu ei saa Babcock luba teiste klubidega rääkimiseks. Samuti ütles ta, et fännide poolt armastatud peatreeneri endale hoidmisel ei saa raha takistuseks. Kui aga Babcock teatab oma soovist lahkuda, siis ei hakka Holland sellele kätt ette panema.

Väidetavalt on järgmisel nädalal Hollandi ja Babcocki vahel plaanis kokkusaamine, et tulevikku arutada. Kuigi esimesed kõnelused olid juba paar tundi pärast 7. mängu kaotust Lightningule. Usutakse, et hiljemalt kümne päeva pärast teatab Babcock oma tulevikuplaanid.

Kommentaarid