Läänekonverentsi finaal: Anaheim Ducks vs Chicago Blackhawks

"See oli üks läbi aegade vägevamaid seeriaid" - nii mõtlesid paljud eelmise aasta läänekonverentsi finaali kohta, kus Los Angeles Kings alistas Chicago Blackhawksi 4-3. Vabalt võinuks seal aga Blackhawksi vastaseks olla hoopis Anaheim Ducks, kes eelmises ringis 3-2 edu edasipääsuks ei suutnud mängida. Nüüd on meil aga Ducks vs Blackhawks vastasseis olemas ja see tõotab tulla sama vägev.

(foto: Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Ducks 1 - 4 Blackhawks
Rakell - Toews, Keith, Kane x 2
Ducks 1 - 4 Blackhawks
Lindholm - Richards, Shaw, Kane x 2
Blackhawks 0 - 1 Ducks
Smith-Pelly

Anaheim Ducks

Ducks on tänavu playoffides kaotanud vaid ühe kohtumise. Vabalt võiks meeskonnal aga selja taga olla ka vaid kaheksa kohtumist. Calgary Flames röövis eelmises ringis ühe mängu, kui pool minutit enne normaalaja lõppu oldi veel kaotusseisus. Seega võib öelda, et Ducks on kõigist konverentsi finaali pääsenud meeskondadest seni ka enim muljet avaldanud. Edukas põhihooaeg - tänavu tuli kolmas järjestikune divisjoni tiitel - on lõpuks tulemuslikeks playoffideks vormitud. Kuigi loomulikult ei ole konverentsi finaal meeskonna lõplik eesmärk.

Kui põhiturniiril olid Bruce Boudreau meeskonna näitajad kõigis olulistes statistilistes valdkondades keskpärased ja mõned isegi tagasihoidlikud, siis hooaja lõppfaasis on näidatud kõrgeklassilist mängu. Ducks alustab seeriat Blackhawksi vastu playoffide resultatiivseima meeskonnana. Keskmiselt on skooritud 3.89 väravat mängus. Seejuures ei ole terav rünnak tulnud kaitse arvelt. Ka enda seljatagune on kindlana püsinud - sisse on lastud vaid kaks väravat mängus. Väravate suhe on fantastiline +1.89. Viimaste aastate jooksul on lõpumängudes seda üle ühe suutnud hoida vaid kaks meeskonda. 2011. aastal Boston Bruins ja 2012. aastal LA Kings. Mõlemad võitsid siis Stanley karika.

Varasematel aastatel on Ducksi playoffides kaitse ja väravavahid alt vedanud, aga tundub, et see küngas on nüüd tänavu ületatud. Frederik Andersen tegutseb suurepäraselt ning ta saab korralikku toetust kaitselt. Enda väravale lubatakse keskmiselt vaid 26.6 pealeviset. Ise hirmutatakse vastaseid 33.8-ga. Ducks mängib ülekaalu 31%-lise ja vähemust 87.1%-lise efektiivsusega. Sellel meeskonnal ei ole nõrkusi! Vähemalt seni pole need avaldunud ja eks nende üles leidmine jääb siis Joel Quenneville'i õlgadele.

Edu võti: Anderseni mäng

Ducksil ei paista nõrkusi olevat, aga nende tekkeks on kindlasti potentsiaali. Kõige tõenäolisem ja valusam on Anderseni põrumine. 25-aastane taanlane, kes oma väravavahi hariduse saanud samast kohast, kust Henrik Lundqvist - Rootsist Frölundast - on seni näidanud kindlat mängu. Kuid Jets ja Flames pole päris Blackhawksi kaliibriga meeskonnad. Sellest sai ta aimu ka põhiturniiri käigus. Mõlemas omavahelises mängus, mille Ducks kaotas, seisis postide vahel just Andersen. Kahe matši peale kokku võttis ta 70-st pealeviskest ära 63. Iseenesest ei midagi hullu, aga samas ka ei midagi silmapaistvat. Playoffides tuleb aga olla tipptasemel.

Chicago Blackhawks

Võimalik, et Joel Quenneville'il ja tema meeskonnal on selja taga üks karjääri parimaid playoff-seeriaid. Minnesota Wild pidanuks Blackhawksi valusalt hammustama, aga sotid tehti kergelt 4-0 selgeks. See oli täpselt see, mida meeskond vajas pärast seda, kui avaringis suuresti tänu väravavahtide mängule võis väikene ebakindlus meeskonda kollitama tulla. Kuigi aastate jooksul on see Blackhawksi sats muidugi nii mõndagi näinud ja läbi elanud. Tänavusi playoffe alustati seisus, kus viimase kuue aastaga oli võidetud 12 seeriat. Kogu ülejäänud läänekonverentsil kokku oli neid 11.

Järjekordse seeria võitmine ei saa aga siin kindlasti kerge olema. Kihlveokontroid hindavad mõlema võimalusi üsna võrdselt, kuid erinevalt Ducksist paistavad Blackhawksi puhul mõned nõrkused välja. Quenneville'i meeskond oli avaringis Nashville Predatorsi vastu vähemuses mängimisega suurtes raskustes ja selle osas polnud edasiminekut ka Wildi vastu. See püsib 72.7% peal. Erilist paranemist ei tulnud 2. ringis ka üldise kaitse osas. Vastasele tehti küll kiirelt ära, aga sellest hoolimata tuli kahes kohtumises enda võrgust kolm tükki välja võtta. Playoffide keskmine endale lastud väravate arv jääb napilt alla kolme (2.80). Ülekaalust tehakse väravateks 20% ja see on aidanud enda väravatesaaki üle kolme hoida (3.20).

Blackhawksi võib pidada väikeseks autsaideriks, aga kuna Patrick Kane on tegemas arvatavasti oma karjääri parimaid playoffe, siis võib see kergelt muutuda. 2013. aasta playoffide MVP on kümne mänguga teinud 7+6. Ta on värava ees olnud ülitäpne. Tervelt 24.1% tema pealevisetest on väravateks osutunud. Kuigi loomulikult pole ta meeskonda üksi vedanud. Näiteks vaid neli meest, kes löönud kaasa rohkem kui pooltes mängudes, pole väravani jõudnud.

Edu võti: rünnaku peatamine

Nii nagu lumivalgekese võõrasemast oli keegi ilusam ilma peal, siis on tänavu playoffides ka Kane'ist teravamaid mehi. Kui vaadata punkte mängu kohta, siis on Blackhawksi ründetuusast eespool Ducksi Corey Perry (7+8) ja Ryan Getzlaf (2+10). Lisaks on Ducksil seni vähemalt punkt per mäng mees olnud ka Jakob Silfverberg (3+8) ja Ryan Kesler (4+5). Nende kõrvale on panna veel ka Matt Beleskey, kes on viis mängu järjest skoorinud ja sellega klubi playoffide rekordi endale haaranud. Ducks on esimestes ringides saanud väravaid iga nurga alt ja Blackhawksi viimase kuue aasta kolmas karikafinaal saab tulla vaid siis, kui see pidu ära rikkuda.

Ennustus: Blackhawks finaali 4-3

Tegu senistest paaridest kindlasti kõige raskemini ennustatava vastasseisuga. Kuigi vaatamata sellele, et kõik senised valikud on täppi läinud, polnud muidugi neidki kerge teha. Ducksil on potentsiaal olla vägev, aga nii oli ka Wildiga ning me kõik nägime, mis juhtus. Blackhawks, kui ennast tõestanud võitjate punt, tegi lihtsalt külma kõhuga asja ära. Ducks on seni olnud muljetavaldav, aga kuna Kings jäi playoffidest eemale, siis neil paraku polnud esimestes ringides keerulisi vastaseid. Blackhawks samas on just kindlalt paika pannud meeskonna, keda nähti nende võimaliku kukutajana. Viimase seitsme aasta jooksul saadud viis konverentsi finaalikohta räägivad enda eest. NHL-is on neetult raske nii pikalt tipus või selle lähedal püsida. Sellega võib hakkama saada vaid üks jumalik meeskond. Seetõttu arvan, et Blackhawks saab rõõmustada oma viimaste aastate kolmanda finaalikoha üle.

Kommentaarid