Ducks nurjas Blackhawksi tagasituleku, asus seeriat juhtima

"See on Ducksi hoki, meile ei meeldi miskit lihtsalt teha." - need on Ryan Kesleri sõnad pärast läänekonverentsi finaali viiendat mängu, kus Ducks normaalaja lõpus kaheväravalise edu käest lasi, kuid lisaajal siiski võitis. Oma ajaloo jooksul kaks korda finaalis käinud klubi on nüüd kolmandast ühe võidu kaugusel.

(foto: Getty Images)
Ducksi fännid võivad võidus enim tänada head algust ja Matt Beleskeyt, kes lisaaja 45. sekundil kohtumisele joone alla tõmbas. Kui eelmises mängus sai Ducks veidi enam kui poole minutiga kolm väravat, siis nüüd "vaid" kaks. Avakolmandiku kuuendal minutil viisid kodusatsi 2-0 ette Kesler ja Cam Fowler.

"Esimest korda selle seeria ajal ei teinud me head algust," tunnistas Joel Quenneville. "See võis lõpuks otsustavaks saada, aga tegime siiski vägeva tagasituleku."

Pärast Sami Vataneni väravat pidi Blackhawks oma tagasitulekuga pihta hakkama 0-3 seisu pealt. Frederik Anderseni väravale saadi esimese 20 minutiga vaid kolm pealeviset. Viimati tuli meeskonna poolt playoffides selline unine algus 1996. aasta kevadel.

Algselt nokiti kaotusseisu kallal nii teise kolmandiku alguses kui lõpus. Teuvo Teräväinen tegi teise minuti alguses 1-3 ning Brent Seabrook viimasel minutil 2-3. Sellel perioodil kuivasid omakorda Ducksi võimalused kokku - Blackhawks oli pealevisetega üle 13-5.

Viimasel kolmandikul sai Quenneville'i meeskond 12 pealeviset, kuid pikalt rabeleti niisama tühja. Ducks sai Corey Crawfordi väravale 8 üritust ning üks nendest oli Patrick Marooni värav. See tuli veidi enam kui viis minutit enne normaalaja lõppu. Tundus, et Ducks on võidu kätte saanud, aga seeria, kus mitu korda 2+ väravat tulnud lühikese aja jooksul, sai järjekordse põneva süžeekäigu.

Oli piisavalt aega üheks deja vu hetkeks. Põhiturniiri lõpunädalatel päästis Jonathan Toews oma meeskonnale kahe hilise väravaga võidu Buffalo Sabresi vastu ning nüüd said Blackhawksi kapten hakkama sama tembuga.

1:50 enne normaalaja lõppu tõmbas Toews omad ühe värava kaugusele ning 37 sekundit enne lõpusireeni tuli ka kummaline viigivärav. Toews saatis litri vasakult äärelt värava ette, aga külaliste jaoks läks sedavõrd õnnelikult, et see põrkus Andersenist Ducksi väravasse.

"Kui olime kolme väravaga maas, siis ei tundunud seis hea, aga meil on harjumuspäratu rahulikkus ja kindlameelsus," rääkis Toews. "Teadsime, et mänguaega on veel piisavalt järgi ja nad peavad järgmise kahe kolmandiku jooksul tegema kõva töö, et meid takistada."

Ducks sai normaalaja lõpus korraliku külma dušši krae vahele, aga peatreeneri Bruce Bourdeau sõnul see siiski meeskonda ei heidutanud: "Ütlesime, et nüüd on meie kord. Ärge olge endast välja ja ärge laske pead norgu. Olge vihased, et me võidu maha mängisime. Tehke seda, mis tegite avakolmandikul ja küll siis kõik laabub."

Asi laabus lausa nii kiirelt, et Beleskey 45 sekundi värav on kiiruselt Ducksi läbi aegade teine playoffides, pärast Steve Thomase 39 sekundi kolli 2003. aasta karikafinaalis.

Blackhawksil läks kohe lisaaja alguses üks vahetus sassi, mis jättis Beleskey ja Kesleri kahekesi ühe kaitsja vastu ning mees, kellest loobumist hooaja keskel tõsiselt kaaluti, viis Ducksi karikafinaalist ühe võidu kaugusele.

"See on tähtsaim värav, mis ma elu jooksul olen skoorinud," tunnistas 26-aastane ründaja. "See on suurepärane tunne, eriti kodumängus. Oleme ühe mängu kaugusel Stanley karikafinaalist. See oli tohutult tähtis värav ja uskumatu tunne."


Ducks pole tänavustes playoffides mitte ühtegi oma 14-st matšist normaalajal kaotanud. Sellega korratakse New York Rangersi poolt 1979. aastal püstitatud rekordit. Rekordit saab täna tähistada ka Ryan Getzlaf, kes jõudis kahe väravasööduga 2+17'ni ning 19 silma pole mitte ükski Ducksi mängija varem playoffides kokku saanud.

Kommentaarid