Playoffide 2. ring: Montreal Canadiens vs Tampa Bay Lightning

Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning vastasseis on viimasel kahel hooajal olnud üsna kummaline. Canadiens kolkis vastaseid mulluste playoffide avaringis mängudega 4-0, aga sai siis tänavu põhiturniiril tappa 0-5. Esimest võib põhjendada Ben Bishopi vigastusega, teise kohta loogiline seletus puudub.

(foto: wonderpunter.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Canadiens 3 - 5 Lightning
Pacioretty, Petry, Subban - Namestnikov x 2, Drouin, Kutšerov, Stralman
Lightning 4 - 2 Canadiens
Filppula, Stamkos x 2, Hedman - Plekanec, Parenteau
Canadiens 0 - 1 (LA) Lightning
Johnson
Canadiens 2 - 4 Lightning
Weise, Pacioretty - Brown, Johnson x 2, Connolly
Lightning 7 - 1 Canadiens
Hedman, Stamkos x 3, Callahan, Palat, Namestnikov - Gallagher

Montreal Canadiens

Aega läks, aga asja sai. Canadiens oli endale avaringis Ottawa Senatorsi vastu sillutamas kerget läbikäiku, kui haaras 3-0 edu, aga lõpuks tuli siiski madistada kuues kohtumises. Eriti töine oli seeria Carey Price'i jaoks. Vaid kaks puurivahti pidid temast suurema arvu pealevisete vastu hakkama saama. Price kandis omasid kenasti, lastes keskmiselt selja taha 1.94 väravat ja saades tõrjete efektiivsuseks 93.9%. 27-aastane puurivaht on kogu hooaja jooksul olnud eluvormis ja valitakse ülimalt suure tõenäosusega põhihooaja MVP-ks. Lightning oli aga samas põhihooajal Price jaoks sama, mis krüptoniit Supermanile.


Usutavasti playoffides need numbrid nüüd paranevad, kuna tegu on juba eos kinnisemate mängudega, aga kas see viib ilmtingimata ka meeskonna tulemuste paranemisele? Canadiens on tänavu skoorimisega raskustes olnud. Põhihooajal jäädi keskmise väravate arvu osas kogu liiga peale 20. kohale. Playoffide avaringis edestati vaid Pittsburgh Penguinsi. Keskmiselt saadi kirja vaid kaks tabamust. Ja ei saa öelda, et ei oleks olnud väravavõimalusi, sest keskmine pealevisete arv jäi 37.3 peale. Sellest oli parem vaid Nashville Predators.

Teisele ringile vastu minnes on Canadiensi jaoks halb märk ka erimeeskondade ebaefektiivsus. Senatorsi vastu oli meeskonnal 20 ülekaalu võimalust, aga nendest saadi vaid üks värav - efektiivsuseks 5%. Karistusi surmati 75%-lise efektiivsusega ja sellest tegutsesid halvemini vaid neli meeskonda. Kolm neist langesid avaringi mängudega välja. Peatreener Michel Therrien peab Lightningu murdmiseks kindlasti erimeeskonnad käima saama.

Edu võti: väravate leidmine

Price teeb oma töö ära, selles pole kahtlust, aga kust tulevad väravad, mis puurivahile W toovad? Mullu kerkis ootamatult esile Rene Bourque, kes pani playoffides kaheksa väravat. Temale järgnesid viie tabamusega neli venda. Väravad jaotati kenasti omavahel ära. Ka tänavu avaringis tehti seda, kui kümme erinevat meest skoorisid, aga vaid Max Pacioretty ja Dale Weise said kirja rohkem kui ühe tabamuse. Edurivis peab keegi kuldseks käeks osutuma, kui Price'i vormi najal loodetakse konverentsi finaali ja sealt veel edasi liuelda.

Tampa Bay Lightning

Ka Lightning ei ole rünnakul säranud arvestades, et kollanokast väravavaht suutis nad avaringis kaks korda nulli peale jätta. Samas pressiti ennast siiski 2. ringi läbi ja seda nii, et Steven Stamkose poolt ei tulnud Detroit Red Wingsi vastu mitte ühtegi kolli. Igasugused loogika käigud ja tõenäosusteooriad viitavad sellele, et mingi hetk teeb Lightningu kapten selle tasa ja võimalik, et see juhtub just teises ringis. Vähemalt põhihooajal meeldis talle Canadiensi kallal maiustada.

Stamkose plahvatuslik põua murdmine samas ei tähenda, et Lightning kergelt vastase skalbi peaks võtma. Avaringis oli ka teisi probleeme. Sarnaselt Canadiensile oldi ülekaalu mängimisega raskustes. 30-st võimalusest tehti väravaks vaid kaks, mis andis efektiivsuseks 6.7%. Vähemuses oldi oma 2. ringi vastasest selgelt paremad (82.8%), aga samas korjati endale 29 karistust, millest just vaid Red Wings "parem" oli. Seejuures parandati seda märgatavalt seeria viimase kahe mänguga, kui kümnest karistusest surmati ära üheksa.

Lightning lasi endale keskmiselt 24 pealeviset, millest oli 22.7-ga parem vaid St. Louis Blues. Ometi oldi avaringist pääsemisega raskustes. Nüüd kui Canadiensi poolt tuleb keskmiselt vähemalt kümme üritust rohkem - sellele vihjab nende seeria Senatorsi vastu - siis, kuidas kaitse ja Bishop suuremale koormusele vastu peavad? Kuna Canadiens andis ise samuti üle 30 pealeviske (33), siis saab oluliseks ka see, kuidas Lightning suudab oma võimalused ära kasutada.

Edu võti: Bishopi mäng

Ei saa üle ega ümber sellest eelmise aasta avaringist ja Bishopi vigastusest. Mis kõik võinuks olla ja nii edasi. Bishop tegi mullu enda eluhooaja ja olnuks oma kuuma käega kindlasti omadele suureks abiks. Tänavu see käsi nii kuum pole olnud. Põhiturniiril kasvas keskmine sisse lastud väravate arv 2.23 pealt 2.32 peale ning tõrjete efektiivsus langes 92.4% pealt 91.6% peale. Red Wingsi vastu lasi ta ennast seeria esimeses pooles Petr Mrazekil üle mängida, enne kui lõpus asjad sujuma hakkasid ning ilusaks punktiks tuli karjääri esimene playoffide nullimäng. Kui Lightningu rünnak teeb tõenäoliselt Canadiensile ära, siis edasipääsuks on vaja seda, et Bishop suudab Price'iga konkureerida. Põhihooajal see tal õnnestus.

Ennustus: Lightning edasi 4-3

Minu hinnangul mängis Canadiens avaringis enamvähem oma täispotentsiaali kohaselt. Lightning samas omas veel varu. Mike Babcock suutis oivaliselt põhihooajal kõige teravamat rünnakut omanud meeskonna mängu neutraliseerida. Therrien sai sellest seeriast kindlasti head õppematerjali, aga Babcock on temast siiski parem spetsialist. Noor Lightingu meeskond, eesotsas kolmandat hooaega liigas töötava peatreeneri Jon Cooperiga sai samuti Red Wingsi vastu mitmeid häid õppetunde. Arvan, et Canadiensi vastu oma mängu teostamisel enam nii suuri raskusi pole kui Red Wingsi vastu. Võrdsete meeskondade lahing peaks hokifännidele andma vaatemängulised seitse kohtumist, aga suurem varu võrreldes avaringi mängudega peaks tähendama seda, et Lightning pääseb idakonverentsi finaali

Kommentaarid