Babcock on saanud Leafsi oma pilli järgi tantsima

Suvel Toronto Maple Leafsiga megalepinguga teinud Mike Babcocki ootas NHL-i üldtabelis vaid kolme meeskonda edestanud klubiga ees raske töö, kuid selle esimesi vilju saab juba maitsta. Uut hooaega üsna lootusetult alustanud meeskond on väikest viisi hakanud peatreeneri pilli järgi tantsima ning leiab end playoffide konkurentsist.

(foto: John E. Sokolowski/USA TODAY Sports)
Hetkel jääb Leafs viimasest Atlandi divisjoni automaatsest playoffide kohast maha vaid viie punktiga. Seejuures on seda kohta hoidev Tampa Bay Lightning pidanud kaks matši rohkem. Pärast hooaja algust, mil kümnes kohtumises tuli vaid üks võit, on vormikõver järsult üles liikunud. Viimases üheksas mängus on Leafs punktita jäänud vaid kaks korda. Sel kuul on tulnud viis võitu ja need kõik satside vastu, kellel hooaja eesmärgiks playoffidesse jõudmine.

Tõusu taga on suuresti varuväravavaht James Reimer, kes kogunud neli võitu järjest, ent selget edasiminekut on märgata ka muudes valdkondades. Viimastel aastatel on Leafsi üheks suurimaks probleemiks olnud see, et vastastele jäetakse liiga palju väravale minevaid pealeviskeid ning sellega liigselt skoorimisvõimalusi. Näiteks mullu suudeti vaid 33% mängudest saada vastasest rohkem pealeviskeid kirja.

Babcocki juhendamisel on seis enamvähem 50/50. 19-st matšist on vastased Leafsi väravat rohkem terroriseerinud kümnel korral. Seejuures on huvitaval kombel enamus (7) nendest kordadest tulnud just viimase aja positiivse seeria käigus. Kuid iseenesest pole see halb nähtus, sest Reimer on puurivaht, kes suurema litrirahe all justkui oma taset tõstab.

Pärast eelmise nädalavahetuse 4-2 võitu Vancouver Canucksi vastu on Reimer karjääri jooksul vähemalt 45 tõrjega mängudest kogunud kümnest seitse võitu. Meeskonnakaaslased on 27-aastast puurivahti kõvasti kiitnud, kuid ise näeb ta edu taga kogu satsi ponnistusi. "On palju raskem olla edukas, kui tunned, et oled justkui üksikul saarel. Praegu see nii pole," märkis Reimer lõppeva nädala keskel, lisades et kogu meeskonna võitlustahe laseb tal paremini värava valvamisele keskenduda.


Reimeri toel on Leafs saanud endale lastud värava keskmise enamvähem korralikuks (2.74) ja samuti on silmnähtavalt paranenud ka ründetegevus. Skoorimine oli meeskonna jaoks mullu suureks probleemiks, eriti hooaja teises pooles ja selle osas edestati lõpuks vaid kuute konkurenti. Sama kehva hooga jätkati ka tänavuse hooaja alguses, kuid viimase üheksa mängu keskmiseks on näiteks 2.88. Kogu hooaja lõikes selle numbrini küündimine tõestaks meeskonna kogu liiga esimese kümne sekka. Kuigi edasiminek on ka praegune 2.37, kuna selja taha jääb nüüd seitse meeskonda.

Seejuures ei näi ka oma keskmise väravatesaagi jõuline parandamine isegi utoopiana. Leafsi rünnak on viimasel ajal kuum olnud vaatamata sellele, et Nazem Kadri on enamvähem kogu liiga kõige õnnetum ründaja. Ta on seni saanud kirja 81 väravale läinud pealeviset, millest parem vaid Aleksandr Ovetškini 92 ja Brent Burnsi 83, aga 25-aastane ründaja poolt on litter võrku läinud vaid korra. Tema pealevisete edukus 1.2% on selgelt alla karjääri keskmise (11%) ja seda saab tõesti vaid halva õnnega põhjendada. Ent kuna numbrid mingi hetk end siiski parandama peaksid, siis võib Kadri poolt peagi oodata kõva skoorimise seeriat.

(foto: Claus Andersen/Getty Images)
Vaatamata sellele, et Kadril on kokku kirjas vaid seitse punkti on Babcock nimetanud teda meeskonna parimaks ründajaks ja lisanud: "Ta võitleb igal õhtul, on osaline kõigis võimalustes ja tekitab neid rohkelt. Ta on palju parem mängija, kui ma arvasin."

Üks Kadri tagasihoidliku panuse põhjustest on Leafsi saamatus ülekaalu olukordades, aga seegi on viimastel nädalatel kõvasti paranenud. Esimese kümne mängu jooksul oli selle efektiivsuseks vaid 7.4%. Viimase üheksa jooksul on aga pandud lausa 32.3%-lise efektiivsusega. Sama lugu on vähemuses mängimisega. Esimese kümne efektiivsuseks oli 73.7%, viimase üheksa jooksul aga 88.9%. Nii on saadud hooaja üldnumbrid täitsa viisakateks - 20.7% ja 80%.

Meeskond, mis viimastel aastatel raskesse seisu sattudes enamasti käega on löönud, võitleb Babcocki juhendamisel nii, et kops koos ja veri ninast väljas. Seni on suuri kaotuseid kirjas vaid kaks (0-4 tulemused Detroit Red Wingsi ja Pittsburgh Penguinsi vastu). "Babcock teeb midagi, millega kõik kutid nõustuvad. Tahame kõik tema nimel võita ja võidelda," rääkis sel nädalal kaitsja Morgan Rielly.

Aastate jooksul on kujunenud ameeriklaste tänupüha vahepunktiks, mille järgi klubid hindavad, kuhu hooajaga teel ollakse. Seda tähistatakse iga novembri neljandal neljapäeval. Uuel nädalal on see käes ja kui enne hooaega võis arvata, et Leafs vireleb selle ajal kindlalt oma divisjoni punase laternana, siis tegelikkuses ollakse täiesti playoffide konkurentsis. Babcocki juhendamisel on tehtud muljetavaldav edasiminek ja teades, kui nõudliku treeneriga tegu on, siis võib see kindlasti veel ka jätkuda.

Kommentaarid