Dallas Stars on suviste otsustega täpselt kümnesse pannud

24 punktiga läänekonverentsi juhtiv Dallas Stars on hooaja esimese 15 mängu põhjal teinud oma ajaloo parima alguse. Lindy Ruffi meeskond on lõikamas kasu suvistest otsustest, millega pandi täpselt kümnesse. Oma nõrkused on osavate lüketega likvideeritud.

(foto: foxsports.com)
Antti Niemi sisse toomine

Mullu oli Starsi suurim peavalu habras kaitse ning väravavahtide kehv tõrjete efektiivsus. Selleks jäi lõpuks vaid 89.5% ja nii edestati ainult ühte meeskonda (Edmonton Oilers). Kari Lehtonen on kõrgelt hinnatud väravavaht, kuid tundus, et soomlane hakkas suure mängukoormuse tõttu lõivu maksma. Kolme viimase hooaja jooksul sai ta puhkust vaid 26 kohtumises. Suur osa puurivahte saavad ainuüksi ühe hooajaga puhkepäevi 20 ringis.

San Jose Sharksis oli enamvähem samas seisus ka Antti Niemi. Täpselt teada see pole, aga võib arvata, et väiksem koormus oli just üks nendest põhjustest, millega Jim Nill suvel Niemi ära võlus. Vähemalt on Starsi peamänedžer hiljem ise märkinud, et loodab väiksema koormuse juures soomlased uuesti teravaks viilida. See plaan on hästi õnnestunud.


Niemi numbrid on endiselt veidi kahvatud (keskmiselt lastud väravaid 2.77, tõrjed 90.8%), aga ta on kaheksa stardi jooksul kaotanud vaid kaks korda. Tal on meeskonna edukas alguses olnud väga oluline roll. Kui Lehtonen aasta kaheksandas mängus valusalt kärises, lastes Florida Panthersi vastu 11 pealeviskega 3 väravat, siis läks esikinnas Niemi kätte ning sellele usaldusele vastas ta kolme järjestikuse võiduga.

Varem oleks Stars lihtsalt Lehtonenile andnud ehk ühe vaba õhtu ja siis ta tagasi toonud, aga nüüd sai ta võimaluse rahulikult end koguda ning kui Niemil omakorda üks mäng nässu läks (Toronto Maple Leafsi hooaja teine võit skooriga 4-1), siis oli võimalus taas alustada uuelt lehelt. Lehtonen on viimastes mängudes olnud puuris tagasi ning haaranud kolm võitu järjest, lastes viimases kahes vaid ühe värava. Tema hooaja numbriteks on 7 stardiga kuus võitu, keskmiselt lastud väravaid 2.37 ja tõrjed 92.1%.

Patrick Sharpiga ülekaalu elavdamine

Stars skooris mullu keskmiselt üle kolme värava mängus, aga kogu aasta vältel nuriseti kehva ülekaalu efektiisuse üle. See jäi lõpuks 19% peale, mis jättis Ruffi meeskonna liiga esikümnest välja. Mis oleks parim viis selle parandamiseks, kui tuua meeskonda mängija, kes viimase viie hooaja jooksul ligi kolmandiku oma punktidest kogunud ülekaalu olukordadest?

Patrick Sharp saadi kätte üsnagi hea tehinguga ning tema sulandumine meeskonda pole praktiliselt üldse aega võtnud. 33-aastane ründaja on 15 mänguga teinud 6+6, kogudes neli punkti ülekaalust. Koos temaga on see olnud üks liiga ohtlikumaid. 29.2% annab Boston Bruinsi järel teise koha.


Seejuures saadi eelmisel nädalal Bruinsi vastu magus 5-3 võit just tänu vastase leivanumbrile. Ülekaalust skooriti kolm korda. Neist kaks tulid Tyler Seguinilt, kes sai endise koduklubi vastu hakkama oma karjääri seitsmenda kübaratrikiga. Starsi ridades on neid olnud kuus ja 23-aastane ründaja kordab selle saavutusega juba Mike Modano poolt püstitatud klubi rekordit.

Sharp on Seguini ja kapteni Jamie Benni kõrval mängides suurepärase duo viinud edasi järgmisele tasemele. Benn jagab 10 tabamusega liiga edukaima väravaküti au ning Seguin on 23 silmaga punktitabeli tipus. Meeskonnal on juba koos üle poole saja värava ning keskmiseks tabamuste arvuks 3.60. Selle toel saab igale kohtumisele vastu minna kindlusega, et vastane õnnestub lihtsalt üle skoorida.

Kaitse ümberkujundamine

Stars andis Sharpi tehingus Chicago Blackhawksile ära mullu karjääri parima aasta teinud Trevor Daley, aga seda nähtavasti liigse mureta. 32-aastase kaitsja lahkumise järel on hakanud rohkem mänguminuteid saama eelmisel hooajal esile kerkinud John Klingberg ning noor rootslane pole usaldust kuritarvitanud.

23-aastane Klingberg on seni kogunud täpselt punkti mängu kohta ning on kaitsjate osas 15 silmaga liiga punktitabeli liider. Talle on keskmiselt mänguaega usaldatud 23:17 ja nii on temast kiirelt saamas meeskonna esikaitsja. Tagant järgi targana võib öelda, et oleks Klingberg mullu kohe hooaja algusest saadik meeskonnas olnuks, siis võinuks aasta uustulnuka au Aaron Ekbladi asemel vabalt temale minna.


2010. aasta drafti 5. ringist korjatud kaitsja on end tõestanud efektiivse ülekaalus mängijana ning aina rohkem usaldatakse teda ka vähemuse olukordades. Rääkimata sellest, et 5 vs 5 olukordades leiab ta end tihti mängimast vastaste ohtlikuimate ründerelvade vastu. Tema mäng on asekapteni Alex Goligorski kõrval justkui iga kohtumisega edasi arenemas.

Teine rootslane Johnny Oduya, kes Blackhawksi vabaagendina Starsi vastu välja vahetas, pole nii särav nagu tema rahvuskaaslane, aga ei saa öelda, et ta oleks vähem oluline. Suurte kogemustega mängumees teab, mida tuleb teha selleks, et võita ja kindlasti ei jäta vajadusel oma arvamust vaka alla.

Oduya toel võiks pikapeale hakata paranema ka Starsi praegune vaat et ainus nõrkus - vähemuses mängimise efektiivsus. Mullune 80% meeskond on hetkel 78.3% peal ning sellega platseerutakse liiga tagumise kümne sekka. Seetõttu on hetkel ka endale lastud keskmine väravate arv (2.60) keskpärane. Ent enamus hooaega on veel ees, et seda seisu parandada. Kuigi ka ilma selleta võib juba märkida, et Stars on üle hulga aja uuesti karikanõudlejate sekka kerkimas.

Kommentaarid