Uus hooaeg algas karikakaitsja kaotuse ja kahe kübaratrikiga

Aasta tagasi Stanley karika kaitsmist võiduga alustanud Pittsburgh Penguins sel korral samaga hakkama ei saanud. Kodus tuli lisaajal tunnistada St. Louis Bluesi paremust skooriga 5-4. Uue hooaja esimene õhtu tõi kohe ka kaks kübaratriki kangelast.

(foto: Twitter @PR_NHL)
Bluesi heeroseks sai kapten Alex Pietrangelo. 27-aastane kaitsja lõpetas kahe tabamusega, tehes esmalt 3-2 ja siis hiljem lisaminutitel võiduvärava. Kaitsemängijatel oli üldse värava ees edukas õhtu. Kohtumise esimesest viiest tabamusest tulid neli kaitsjatelt. Brayden Schenn suutis end mahutada Pietrangelo, Justin Schultzi, Colton Parayko ja Olli Määttä väravate vahele.

Penguins võib lõppkokkuvõttes vaatamata kaotusele rahul olla. Vähemalt võideldi punkt välja. Viimase kolmandiku alguses viis Paul Stastny külalised kahega ette. Mike Sullivani meeskond viigistas perioodi lõpuosas Sidney Crosby ülekaalu tabamuse ja Conor Sheary värava toel.

"Arvan, et mõistlik oleks end mitte sellisesse seisu panna, aga nii juhtus ja leidsime paar olulist väravat ning pääsesime mängu tagasi," muljetas pärast mängu Crosby, kes sai enda nimele ka ühe söödupunkti. "Peame end parandama. Ent punkti saamine oli tähtis. Peame selle pealt nüüd edasi ehitama."

Mõlemad väravavahid lõpetasid 29 tõrjega. Võitjate puuris jäi Jake Alleni tõrjete efektiivsuseks 87.9% ja Matt Murrayl teises väravas 85.3%.


Penguins on kohe uuesti jääl täna Chicagos, kus pole võidetud alates aastast 2011.

Teist õhtut järjest peab mängima ka Philadelphia Flyers (vs LA Kings) ja seda tehakse pärast 5-3 võõrsilvõitu San Jose Sharksi üle. Wayne Simmonds sai maha klubi ajaloo esimese hooaja avaõhtul tehtud kübaratrikiga.

Flyers realiseeris ära kõik oma kolm esimest ülekaalu võimalust ning viimane neist tabamustest osutus ka võiduväravaks. Käe said avakohtumises valgeks ka Claude Giroux ja Jordan Weal. Jakub Voracek ja Shayne Gostisbehere lõpetasid mõlemad kolme söödupunktiga.

Sharksi hoidsid mängus Kevin Labanci kaks väravat ning Logan Couture'i ülekaalu tabamus, mis viimase alguses mängu viigistas, aga meeskond ei suutnud ikkagi alates aastast 2010 elanud hooaja avamatšide võiduseeriat elus hoida.

Külalised panid üle poolte (17) oma üritustest (31) Martin Jonesi väravale viimasel perioodil. Brian Elliott tegi meeskonna väravas võiduka debüüti 32 tõrje toel.


Flyers oli oma viimasest 11-st San Jose külastamisest võitnud vaid ühe.

Õhtu teine kübar tuli ära Edmontonis ja need olid hooaja esimese Alberta provintsi lahingu ainsad väravad. Connor McDavid kerkis Oilersi läbi aegade esimeseks mängijaks, kes järjestikustel aastatel hooaja avamatšis pannud rohkem kui ühe värava. Samuti polnud varasemalt mitte keegi kuulsa klubi särgis hooaja esimest mängu kolme väravaga tähistanud.

Kohtumine, mille lõpuks oli Oilers pealevisetega üle 45-26, püsis pikalt 1-0 seisuga, kuni McDavid viimasel perioodil oma kübaratriki vormistas. Cam Talbot jõudis karjääri 19. nullimänguni.

Flamesi jääb lohutama see, et Jaromir Jagr jõudis viimaks lombi taha ning on peagi valmis meeskonda aitama.


Jagr on öelnud, et soovib enne esimest mängu meeskonnaga korralikult trenni teha, seega ei pruugi tema debüüti veel sel nädalal tulla.


Hooaja teine Alberta provintsi lahing peetakse 2. detsembril.

Uue hooaja üldse esimene värav tuli Nazem Kadrilt. Reedel 27. sünnipäeva tähistav Toronto Maple Leafsi ründaja tegi endale varajase kingituse mängus, kus Mike Babcocki hoolealused alistasid võõrsil suurelt 7-2 Winnipeg Jetsi.

Jets alustas hästi ja omas järjest mitmeid ülekaalu võimalusi, kuid oma momente ei suudetud ära panna. Seejuures tuli Leafsile üks karistus Leo Komarovi põikpäisuse ehk visiiri valesti kasutamise eest.


Kolm vähemust üle elatud, sai Leafs viis minutit enne avakolmandiku lõppu oma esimese ülekaalu võimaluse ja see tehti Kadri poolt kiirelt väravaks. Enne pausi järgnesid veel tabamused James van Riemsdykilt ja William Nylanderilt.

Eelmisel hooajal olid mitmeväravalised eduseisud omavahelistes mängudes surmavad, ent seekord siiski mitte. Patrick Marleau kahe ja Mitch Marneri PP värava toel keriti skoor lõpuks 6-0 peale, enne kui Mark Scheifele Frederik Andersoni nullimängu rikkus. Sellele vastas aga vähem kui poole minutiga ilmselgelt hooaja avaõhtude nimel elav Auston Matthews ning skoorimine lõpetati Mathieu Perreault poolt.


Matthews sai värava kõrvale veel kaks söödupunkti. Samade näitajatega tuli kohtumiselt ära van Riemsdyk.

Anderseni arvele jäi 35 tõrjet. Steve Masoni debüüt Jetsi särgis kestis 40 minutit ja 36 sekundit. 20-st pealeviskest õnnestus tõrjuda vaid 15. Vahetusest sekkunud Connor Hellbuyck lükkas 11-st kõrvale üheksa.


Leafs avas viimati hooaja vähemalt seitsme väravaga 1987. aastal. Kokku on neid kordi olnud samuti seitse.

Kommentaarid