Vanakesed juhivad noori pantreid tõotatud maale

Viimase 14 hooaja jooksul vaid korra playoffides mänginud Florida Panthers pole harjunud võitmisega, aga tänavusel hooajal on see üsna tavapäraseks saanud. Praeguseks on meeskonnal kirjas kolm erinevat vähemalt viiemängulist võiduseeriat. Noor meeskond on kindlalt karikamängude suunas marssimas ja seda vanakeste Roberto Luongo ning Jaromir Jagri juhtimisel.

(foto: Christopher Hanewinckel/USA TODAY Sports)
36-aastane Luongo on hetkeseisuga liikumas oma karjääri ühe parima, kui isegi mitte kõige parema hooaja suunas. Kogenud väravavaht on seni 41 kohtumise jooksul endale keskmiselt lasknud 2.13 väravat, tõrjudes 93%-lise efektiivsusega. Need numbrid on väga sarnased tema karjääri parimale aastale, mis tõi 2011. aastal Vancouver Canuckile klubi ajaloo kolmanda Stanley karika finaalseeria koha. Toona lasi ka aastatel 2000-2006 Panthersi särki kandnud väravavaht endale keskmiselt vaid 2.11 väravat, tõrjudes 92.8%-lise efektiivsusega.

Luongo tundus pärast Canucksile valusa 3-4 Boston Bruinsile allajäämisega lõppenud finaalseeriat hakkavat liikuma karjääri loojangu suunas, ent Floridasse naasmisega on ta justkui aega tagasi keeranud. "Kui me teeme vigu, siis saab tema meid hädast välja aidata," on Luongo kohta tabavalt märkinud Panthersi peatreener Gerard Gallant.


Vigu tuleb pantritel ka üsna tihti sisse, sest tegu on ühe NHL-i noorima meeskonnaga. Kui Luongo 1999. aasta novembris New York Islandersi eest oma debüüdi tegi, siis olid pooled tema praegustest meeskonnakaaslastest vanuses 4-9. Kuigi ei saa öelda, et meeskonnal midagi kogemuste taha jääks. Mitmed võiduseeriad on selle tõestuseks. Huvitav on muidugi see, et enne tänavust hooaega oli 2014. aasta suvel treeneritoolile saabunud Gallantiga pikim võiduseeria ainult kolmemänguline ja koosseis on laias laastus sama, mis mullu. Ainsaks erinevuseks see, et meeskond on aasta jagu kogenum ning saab kogu hooaja jooksul nautida Jagri talendiga kaasnevaid hüvesid.

Järgmisel esmaspäeval 44-aastaseks saav tšehh on 52 mängu järel 22-aastase Jonathan Huberdeauga jagamas meeskonna resultatiivseima mängija au. Mõlemal on kirjas 37 punkti. Kuigi Jagr on ka puudunud kolmest kohtumisest. 16 väravaga on Jagr vaid ühe kaugusel, et jõuda oma mulluse kogu hooaja saagini. Lähedal on läbi aegade edetabeli 3. koht nii väravate kui ka punktide arvestuses.


Jagr on Huberdeau ja 20-aastase Aleksander Barkoviga moodustanud liiga ühe parima ründekolmiku. Meeskonna mullune suurim väravakütt Nick Bjugstad võrdles seda eelmisel nädalal isegi kuulsa Harlem Globetrotters korvpallimeeskonnaga, kes rahvast erinevate trikkidega hullutab. Oma kaheksandas erinevas NHL-i klubis mängib Jagr on hilises eas sattunud endale täpselt sobivasse meeskonda. Pittsburgh Penguinsiga 90ndate alguses Stanley karika kaks korda võitnud ründaja pole aastate jooksul kübetki oma entusiasmist hoki vastu kaotanud ja leiab end nüüd noorte keskelt, kes samuti kõvasti hakkamist täis. Kusjuures viis Jagri praegust meeskonnakaaslast polnud isegi sündinud siis, kui tšehhil mõlemad karikavõidud juba tähistatud olid.

Praegust Panthersi koosseisu hindab igiliikur väga kõrgelt. "Ma alustasin Pittsburghis suurepäraste mängijatega ja lõpetan siin samuti suurepäraste mängijate keskel," ütles Jagr detsembris. See lause vihjab ka veidi karjääri lõpetamisele, ent ei tahaks uskuda, et lõputu isu hoki järele tal nüüd ootamatult täis on. Lepingust on küll käsil viimane aasta, aga usutavasti lüüakse peagi käed uueks kokkuleppeks. Kui just tõesti Panthersi praegune imeline vorm ei päädi juuni keskel karikavõiduga. See oleks perfektne lõpp Jagri karjäärile.

Panthersi peamänedžer Dale Tallon hindab Jagrit väga kõrgelt ning ei tohiks olla mitte ühtegi põhjust, miks ei peaks edukaks osutunud koostööd jätkuma. Tallon väärib kindlasti suurt kiitust selle eest, et kui Luongo ja Jagri teened vabanesid, siis jagus tal julgust riski võtmiseks. Kes ei riski, see šampust ei joo, eks ole. Chicago Blackhawks lõpetas Talloni ametiajal enne 2010. aasta karikavõitu 2007. aastal hooaja 27. kohaga. Panthers oli 2014. aastal hooaja lõpus alles 29. positsioonil. Karika võitmisest on muidugi veel vara rääkida, aga alustuseks kõlbab kindlasti ka divisjoni tiitel, mille võidu suhtes ollakse väga heal positsioonil. Rääkimata sellest, et vanakesed Luongo ja Jagr on meeskonda tõotatud maale ehk playoffidesse tagasi juhtimas.

Kommentaarid