Euroopa meeskond tahab pakkuda maailmale väga hea finaali

Sel nädalal selgub Kanada ja Euroopa meeskonna vahelisest vastasseisust ajaloo kolmas jäähoki maailmakarika võitja ning tõenäoliselt juhtub see seeria teise mänguga, mis Eesti aja järgi kavas ööl vastu reedet. Superstaare täis Kanada alustab ülisuure favoriidina. Ent eurooplased loodavad kahe võiduni mängitavas seerias pakkuda kõva konkurentsi.

(foto: Michael Peake/Toronto Sun)
Kanada on alates Vancouveri olümpiamängudest parimatest parimate osalusel peetavatel turniiridel võitnud 14 matši järjest. Maailmakarika alagrupimängudest tuldi välja väravate suhtega 14-3. Kolme võidu hulka mahtus ka 4-1 üleolek Euroopa vastu.

Omavahelises kohtumises õnnestus eurooplastel väga vähe. Marian Hossa teise kolmandiku värav andis julguse unistada suurest üllatusest, aga kogu kohtumise peale jäädi pealevisetega 20-46 alla ning Jonathan Toewsi kahe tabamuse toel korjas Mike Babcocki meeskond kindla võidu.

Toewsi osalusel on Kanada pärast poolfinaalis välja mängitud 5-3 tulemust Venemaa vastu nüüd võitnud 51-st mängust tervelt 48. Chicago Blackhawksi kaptenist on koos Sidney Crosby, Patrice Bergeroni ja Corey Perryga saamas mängijad, kes kuulsa Kolme Kulla Klubi liikmetena teeninud ka neljanda "kulla". Seni on neid mängijad olnud vaid viis.

"See on arvatavasti kõigi aegade parim meeskond," on enne finaali öelnud norralane Mats Zuccarello, kes nelja silmaga (1+3) Euroopa meeskonna resultatiivseim. "Peame mängima perfektset mängu ja omama õnne. Litter peab meie jaoks soosivalt põrkama. Hokit mängides võib kõike juhtuda, seega peame olema positiivsed ja andma endast parima."

Euroopa meeskond on endast seni parima andnud. Seda pärast nelja esimest koos mängitud kolmandikku, mille käigus saadi Põhja-Ameerikalt kontrollkohtumiste käigus sugeda koguskooriga 1-9. Asjad hakkasid vaikselt laabuma pärast teise mängu avakolmandikku. Alates sellest hetkest on meeskonna väravate suhe 19-12.

"Tänan lapsukesi, et nad meid nii tugevalt nüpeldasid," ütles eurooplaste peatreener Ralph Krueger pärast seda, kui tema meeskond turniiri üllatava, aga igati teenitud 3-0 võiduga USA vastu alustas.

Meeskonna esimesed ühiselt peetud kohtumised olid justkui suitsukatteks, nagu kapten Anže Kopitar USA mängu lõpus ütles. Õudne algus tähendas seda, et kihlveokontorites Euroopa meeskonna karikavõidule panustades saanuks raha tagasi 33-kordselt. Nüüdseks on koefitsient kukkunud kümne kanti.

Aga näib, et meeskonda alahinnati teenimatult. Kaheksa riigi mängijatest koosnevas satsis on 16 olümpial osalenud meest, kellest nii mõnigi on karjääri jooksul jõudnud ka Stanley karikani. Hossa isegi kolm korda. Ka Babcock on öelnud, et kvaliteeti on vastasmeeskonnas kõvasti.

"Kui panna kõik need riigid kokku, siis seal on palju häid mängijaid. Mulle meeldib nende kaitse ja väravavahid, Arvan, et nad on ka meeskonna keskosa (tsentrid) kokkupanemisel teinud väga head tööd. Nende meeskond näeb hea välja. Selleks peabki neid mänge mängima. Kõik eksperdid võivad ükskõik mida ennustada, aga pead tulemuse otsustamiseks mängud ära mängima," on Kanadale kaks järjestikust olümpiavõitu toonud Babcock enne tänast rääkinud.

Kuna heas hoos väravavahiga võib hokis igasugu imesid teha, siis ei saa ka Euroopa meeskonna võimalusi enne finaalseeriat täielikult maha teha. Jaroslav Halakit võib hinnata kogu turniiri parimaks puurilukuks. 31-aastane slovakk, kes pidanuks tegelikult olema viga saanud Frederik Anderseni järel meeskonna teine number, on üks neljast puurivahist, kes jõudnud nullimänguni. Ta on endale lasknud keskmiselt 1.96 väravat ning tema tõrjete efektiivsus 94.7% jääb põhimeeste seas alla vaid Kanada Carey Price'ile. Aga seda vaid 0.01% võrra.

Väravavahtide osas on tulemas põnev ja intrigeeriv duell. Halak ja Price on endised meeskonnakaaslased Montreal Canadiensist. Esimene löödi üsna vastuolulisel kombel 2010. aasta suvel meeskonnast minema, kui mõlemad puurivahid olid piiratud vabaagendid ja klubi pidi otsustama kummast esinumber saab. Playoffides näidatud edukad esitused ei olnud piisavad selleks, et Halak saanuks Canadiensis jätkata.

"Ma ei taha öelda, et tegu oleks rivaliteediga, kuid mõlemad kutid teavad, kes väljaku teises otsas on," ütles duelli kohta Kanada peamänedžer Doug Armstrong, kes St. Louis Bluesis samas ametis olles Halaki teenetest 2014. aastal loobus. "Oleme enda väravavahis väga kindlad ja tean, et nemad on ka oma väravavahis kindlad, seega peaks see olema väga huvitav."

Armstrong on Euroopa meeskonna edu nimetanud suurepäraseks looks, lisades: "Peaksime häbi tundma, kui me neid pärast nende seniseid saavutusi tõsiselt ei võta."

Kanada 2014. aasta olümpiavõitu meeskonna konsultandina panustanud Krueger, kes nüüd igapäevaselt Inglismaa meistriliiga klubi Southamptoni juhatuse esimehena tegusemas hoopis jalgpallimaailmas, on oma hoolealuste võimetes samuti kindel. "Soovime pakkuda Kanadale ja maailamale väga hea finaali. Meil on endiselt jäänud veidi hokit mängida ja tahame olla konkurentsivõimelised. Soovime Kanadal maailmakarika võitmise teha keeruliseks."

Vastasseisu esimene matš on kavas tuleval ööl kell kolm.

Kommentaarid