Hooaja eelvaade: New York Rangers

Aastatel 2012-15 nelja hooaja jooksul kolm korda vähemalt konverentsi finaalis mänginud New York Rangers tegi mullu pärast pikaajalist edu ootamatu vähikäigu. Hooaega eelmise põhiturniiri parimana alustanud meeskond sai küll üsna murevabalt playoffidesse, aga seal lõppes teekond Pittsburgh Penguinsi vastu juba viie mänguga.

(foto: Kathy Kmonicek/AP)
Viis aastat järjest kaitse osas liiga TOP 5 seas olnud meeskond oli järsku üllatavalt haavatav. Endale lasti 2.62 väravat ja seda vaatamata sellele, et puurivahtide duo Henrik Lundqvist-Antti Raanta olid kahe peale kokku pandud tõrjeprotsendiga 91.4% täitsa korralikul tasemel. Rootslane tegi see juures oma seitsmenda järjestikuse vähemalt 92%-lise tõrjete efektiivsusega hooaja.

Kaitseprobleemides mängis olulist rolli kehv vähemuses mängimine. Selle efektiivsus oli vaid 78.2%. Aasta varem liiga esikuuikusse kuulunud karistuste surmamine oli järsku tagumise kuue seas. Suve üheks peamiseks eesmärgiks oli just vähemuse timmimine ja selleks toodi meeskonda mitmeid tuntud töörügajaid.

"Ei ole saladus, et meie karistuste surmamine ei olnud hea ja osad lükked, mis tegime, kui mitte kõik, on tehtud selle tõttu. Peame end selles osas parandama," ütles suvel klubi peamänedžer Jeff Gorton, lisades et vähemuse osas liiga tippu kuulumine on kujunenud väga oluliseks ja et selle suunas soovitakse pürgida.

Michael Grabner, Nathan Gerbe ja Josh Jooris on kõik mehed, kes on end tõestanud kõvade musta töö tegijatena, aga kellelt võib samas loota head panust ka ründes. Esimene on karjääri jooksul jõudnud isegi ühe 30 kolliga aastani.

Ründajate grupi on täiendatud ka Mika Zibanejadi, Brandon Pirri ja palju furoori tekitanud Jimmy Veseyga. 23-aastases ameeriklases nähakse superstaari potentsiaali ja nii lõid tema värbamises kaasa ka mitmed kuulsused. Noormees loodab endast juba algaval hooajal märku anda.

(foto: dailyfaceoff.com)
Derick Brassardi vastu toodud Zibanejad, kes jõudis mullu nii väravate (21), söötude (30) kui punktide (51) osas karjääri parimate näitajateni, on samuti hakkamist täis ja valmis oma taset veelgi parandama.

"Soovin olla teistele meeskondadele suuremaks ohuks ja tahan, et vastased tunneksid otseselt seda, et olen jääl," rääkis rootslane suvel oma eesmärkidest.


Loodetakse, et kahe uue kaaslasega mängides leiab ka Rick Nash end uuesti. Üleeelmisel hooajal tundus, et kahekordne olümpiavõitja on uuesti oma vanal tasemel tagasi, kui kirja läks karjääri teine 40 väravaga hooaeg, aga läinud aastal ei saanud ta isegi 40 punkti kokku, piirdudes 36 silmaga. Meeskond vajab, ja võib isegi öelda, et nõuab, oma enim teenivalt väljakumängijalt rohkemat.

Rangers skooris mullu keskmiselt 2.84 kolli, seega Nashi panusest otseselt puudust ei tuntud ja asi susises täitsa kenasti, aga ega keegi ei ütleks kunagi suuremale väravate arvule "ei".

Kaitses on võrreldes eelmise hooajaga uueks meheks Colorado Avalanche'ilt drafti 4. ringi vastu hangitud Nick Holden. 29-aastane kanadalane peaks samuti mitmete uute ründajate kõrval andma korraliku panuse vähemuse efektiivsuse numbrite parandamisse.

(foto: dailyfaceoff.com)
Praktiliselt kõik sinise joone mehed olid eelmisel hooajal tervisega hädas ja seegi võis kindlasti kaitse numbreid negatiivselt mõjuda. Ainsana suutis kogu hooaja kaasa teha suve jooksul klubist lahkunud Keith Yandle. Tema järel oli kõige tervem Marc Staal, kellel jäi vahele viis matši.

Hooaja väljavaated

Peatreener Alain Vigneault on tuntud mehena, kes noori väga ei usalda ja toetub veteranide peale. Isegi siis, kui nende mänguvorm väljakul viibist ei õigusta. Nii oli eelmisel hooajal näiteks Dan Girardiga. Kogenud kalade usaldamine tähendas ka seda, et Rangers oli mullu üks liiga vanimaid meeskondi. Keskmine vanus oli üle 28. Nüüd on Gorton suviste käikudega keskmist kaks aastat alla toonud. Noorem meeskond peaks olema näljasem.

Rangers on alates 2012. aastast enim playoffide kohtumisi kirja saanud meeskond. Võrreldes teistega on tehtud praktiliselt üks lisahooaeg. Karikamänge on olnud 81. Nüüd, pärast pikemat suvepuhkust, võiks satsil olla rohkem energiat. Samuti motivatsiooni. Gorton on öelnud: "Pärast avaringis kaotamist eeldan, et enamus mängijatest, kui mitte kõik, tulevad tagasi veidi suurema tahtmisega end uuesti tõestada."

Viimase 11 hooaja jooksul on nelja karikavõiduni jõudnud klubi vaid korra playoffidest välja jäänud. Vaatamata mullusele künklikule vormile ületati siiski 100 punkti piir. Aasta enne seda oldi 113 silmaga põhiturniiri parim. Ei taha üldse uskuda, et mingil moel uus hooaeg varakult ära lõppeb. Samas on edu saavutamine aina raskemaks muutumas, kuna idakonverentsi tippu on kogunemas üha tihedam seltskond.

Kommentaarid