Hooaja eelvaade: Buffalo Sabres

Buffalo Sabres pole viis hooaega järjest playoffidesse kvalifitseerunud, aga nüüd võib öelda, et lõpuks on meeskond uuesti õigel teel. Kaks aastat järjest liiga viimasena lõpetanud klubi suutis eelmisel hooajal seitse konkurenti selja taha jätta ning uuest aastast loodetakse veel rohkemat.

(foto: Getty Images)
Dan Bylsma juhendamisel oli meeskonna algus üsna vaevaline, kui hooaja kaheksast esimesest matšist kaotati kuus, ent oktoobri lõpus hakati pead tõstma ja näiteks viimase kahe kuu jooksul polnud enam mitte ühtegi kahemängulisest kaotuste jadast pikemat negatiivset seeriat. Rohkem ründava stiili poolest tuntud Bylsma üllatas sellega, et suutis kolm hooaega järjest liiga halvimate kaitsemeeskondade sekka mahtunud satsist vormida kangekaelse koosluse.

Sabres hüppas endale lastud väravate arvestuses 2.62-ga liiga tugevate keskmikke sekka ja jõudis väravavahtide tõrjete efektiivsuse osas 91.4%-ga päris esikümne piirimaile. Ja seda isegi olukorras, kus esikindaks palgatud Robin Lehner suutis meeskonda aidata vaid 21 mängus. Hooaja 2010/11 alguses 19 aasta ja 24 päeva vanuselt rootslaste seas läbi aegade noorimaks NHL-is väljakule saanud puurilukuks tõusnud mehe tervis on kujunenud õrnemaks kui portselan, ent tema võimetes pole põhjust kahelda. Rääkimata sellest, et temaga kaasneb kõva meelelahutuse faktor.


Vaatamata 21-st mängust tulnud vaid viiele võidule, lasi Lehner mullu endale keskmiselt ainult 2.47 väravat ja tõrjus 92.4%-ga. Sellist taset kogu hooaja jooksul hoides võiks meeskond kerkida päris kõrgele. Näiteks eelmisel hooajal suutsid liigas parema tõrjeprotsendi kirja saada vaid kolm puuriluku. Kuid tervis on suureks küsimärgiks. Ka hetkel on Lehner vigane.

"Robin arvas, et on tähtis treeninglaagriks valmistudes jätkata taastusravi Buffalos. Ta on treeninud nii jääl kui jäält eemal ja ootame põnevusega võimalust näha teda järgmisel kuul koos meeskonnaga väljakul," rääkis Sabresi peamänedžer Tim Murray 26. augustil, mil selgus, et Lehner jätab suvise jalaoperatsiooni tõttu maailmakarika mängud vahele.

Kui Lehneriga taas midagi juhtuma peaks, siis jääb Sabres lootma teiste rootslaste Anders Nilssoni ja Linus Ullmarki peale. Esimene on New York Islandersi kunagine drafti 3. ringi valik, kelle tulemused seni liigas enamjaolt tagasihoidikud. Karjääri keskmine tõrjete efektiivsus on 90% ning ta on endale lasknud 3.09 väravat. Teine on Sabresi enda poolt mõned aastad tagasi drafti 6. ringist korjatud mees, kes teenis oma debüüthooaja jooksul vaid kiidusõnu - tõrjed 91.3%, väravaid 2.60.

Väravavahid hakkavad toetuma kaitse peale, mis üsna põneva valikuga. Rivistuses on nii kogenud tegijaid, tõusvaid nimesid ja Rasmus Ristolaineni näol ka üks supertalent.

(foto: dailyfaceoff.com)
Oktoobri lõpus 22-aastaseks saav Ristolainen oli eelmisel hooajal kogu liiga peale keskmise mänguaja osas 25:16-ga kümnes mees. 41 punktiga jäi ta napilt välja liiga 20 resultatiivseima kaitsemehe seast. Uuel hooajal seis veidi muutub, aga seda selle nimel, et temast veel rohkem välja pigistada.

"Talle ei meeldi seda kuulda, aga ta pole kutt, kes peaks saama 28-30 minutit igal õhtul, kuigi nii meil temaga läks ja panime ta sellistesse olukordadesse," rääkis Bylsma eelmise kuu keskel. "Tema koormus peaks jääma 24 minuti kanti ja järgmisel hooajal hakkate seda ka nägema ning tema numbrid paranevad selle tõttu."

Noore soomlase õlgadelt võtab eelkõige koormust maha suvine täiendus Dmitri Kulikov. 25-aastane venelane on end varasemalt Florida Panthersis mängides tõestanud päris karmi vennana, kes oskab vastaseid hästi töödelda. Sellest tingituna pole harvad ka mängukeelud.

"Arvan, et ta on kaitses oivaline. Ta pole ründav mängija, kuid tal on ka selle osas midagi veel juurde anda. Ta suudab mängida kõigis olukordades ja ta on võistlushimuline. Tema vastu mängimine ei saa kerge olema," on Murray Kulikovi iselommustanud.

Eelmisel hooajal keskmiselt 2.43 väravat skoorinud rünnakut on toodud täiendama Kyle Okposo. Väga suurte sõnadega linna saabunud ameeriklane annab meeskonnale samuti kõvasti jõulisust juurde, ent kaks viimase kolme hooaja jooksul tulnud 60+ punktiga hooaega näitavad ka tema osavust.

"Soovime mängida kiirelt ja palju ründetsoonis ning Kyle'il on selleks vajalik uisutamise võime ja jõulisus. Samuti istub ta meie ülekaalu meeskonda hästi," on Bylsma Okposo lisandumise kohta öelnud.

(foto: dailyfaceoff.com)
Bylsma pole enda sõnul veel otsustanud, kus Okposo mängima hakkab, ent võib eeldata, et hätta ei jää ta ei Jack Eicheli ega Ryan O'Reilly kõrval. Viimast on ta ise nimetanud liiga üheks arukaimaks tsentriks. Oleks vaid ka suve skandaalide küüsis veetnud Evander Kane'il mõistus õige koha peal.

Hooaja väljavaated

Kui nii mõnegi mullu liiga tagumise kümne seas lõpetanud satsi kohal on pärast suve endiselt mitmeid küsimärke, siis Sabresi puhul võib küll julgelt välja hõigata, et oma taset suudetakse kindlasti parandada. Alates eelmise aasta suvest on tehtud mitmeid sümpaatseid lükkeid nii peatreeneri toolil kui mängijate seas. 12 punkti, mis jäi mullu playoffidesse jõudmisest puudu, on asjalik vahe ja selle tagasi tegemine pole kerge, aga meeskonna hooaja lõpus näidatud hoog ning tugevnenud koosseis annavad märku, et see võib siiski õnnestuda. Eelnevalt on aastaga tehtud koguni 27-punktiline hüpe.

Sihid on igal juhul kõrgele seatud. "Arvame, et oleme kaitses paremad, oleme tugevamad ja meie pink on pikem. Klubisiseselt on meie eesmärgiks koguda hooaja lõpuks üle 95 punkti. Eelmisel hooajal oli idakonverentsis playoffidesse jõudmiseks vaja 95 punkti," tutvustas Bylsma suve keskel hooaja eesmärke.

95 punkti pannuks Sabresi mullu Atlandi divisjonis kolmandale kohale. Ette jäänuks vaid mõlemad Florida osariigi satsid. 93 peal lõpetasid nii Detroit Red Wings kui Boston Bruins. Atlandi divisjoni on nimetatud liiga nõrgimaks ja fakt, et mujal pidanuks automaatse playoffide koha saamiseks koguma vähemalt 98 punkti on selle tõestuseks. Nõrkus võib aga samas ka petlik olla. Kõik klubid ise kasutavad selles divisjonis märksõnana pigem konkurentsitihedust. Üksteiselt röövitakse lihtsalt nii palju punkte, et 100 lähedale küündimine nõuab väga erilist stabiilsust. Eelmisel hooajal divisjonikaaslaste vastu peetud 30-st mängust vaid 11 võitnud Sabresil on tänavu "röövlipotentsiaali" kahtlemata rohkem.

Kommentaarid