Hooaja eelvaade: Carolina Hurricanes

Pärast 2006. aasta karikavõitu vaid korra playoffides mänginud Carolina Hurricanes tegi eelmisel hooajal halva seeria ilustamiseks jõudsaid samme. 86 punkti oli viimase viie hooaja parim saak ning parema õnne korral võinuks Philadelphia Flyersi idakonverentsi viimaselt playoffide kohalt minema puksida.

(foto: cardiaccane.com)
Halb õnn seisnes täpsemalt selles, et mitte ükski meeskond ei kaotanud pärast normaalaega rohkem matše kui Hurricanes. Selliseid lüüasaamisi oli tervelt 16. Bill Petersi hoolealustele ilmselgelt ei istunud uus 3 vs 3 lisaaja formaat.

Lisaks raskendas playoffide võidujooksus püsimist üsna aneemiline rünnak. Võrreldes üleeelmise hooajaga skooriti küll kümme kolli rohkem, aga keskmine arv jäi ikka vaid 2.39 peale, millega edestati ainult kolme konkurenti. Satsis oli vaid kolm 20 väravaga meest ning neist ainult Jeff Skinner ületas 50 punkti piiri (51). Edurivisse on selgelt teravust juurde vaja ja sellega on klubi peamänedžer Ron Francis suvel ka tegelenud.

Sisse on toodud tervelt neli uut ründajat - Teuvo Teräväinen, Bryan Bickell, Lee Stempniak ja Viktor Stalberg. Samuti pakub elevust 2015. aasta drafti 2. ringist korjatud Sebastian Aho, kellel selja taga üliedukas hooaeg - juuniorite MM-kuld turniiri ühe resultatiivseima mängijana, täiskasvanute MM-i hõbe ja Soome meistrivõistlustel 45 mänguga täpselt sama palju punkte.


"Muutuseid ei tohi karta," ütles Francis suvel aktiivse tegutsemise peale. "Rääkisime hooajalõpu kohtumisel sellest, et vajame paremat skoorimisvõimekust. Tundsime, et tasavägistes mängudes jäi meil sellest veidi puudu, kas siis 3 vs 3 lisaajal, karistusvisetel või ülekaalu teises meeskonnas. Vajasime meeskonda veidi rohkem oskuslikust. Arvame, et oleme selle ka saanud."

(foto: dailyfaceoff.com)
Suur küsimus seoses eduriviga on see, kes võtab endale varem pikalt Eric Staali kanda olnud liidrirolli? Noorem Staal on pigem kaitsva suunitlusega ja peaks mõne arvates võitma Selke trofee. Skinner on osav, kuid ebastabiilne ja kehva tervisega. Teräväinen, Elias Lindholm ja Victor Rask teevad alles oma esimesi hooaegu.

Peamänedžer on skoorimisvõimekusest rääkides olnud enesekindel, aga rivistus on üsna nooruslik ja noormängijate kaasneb naturaalsel kombel taseme kõikumine.

Nooruslik on ka kaitseliin. Eelmisel hooajal sai omamoodi jututeemaks see, kuidas Hurricanes hoolitseb USA koondise kaitse tuleviku eest. Jõuti seisu, kus kogu kuuik oligi moodustunud ameeriklastest ja neist enamus varajastes 20ndates. 35ne Rob Hainsey võib end sinisel joonel tunda tõelise saurusena, sest kaaslastega võrreldes on ta kümme aastat vanem. Uuel hooajal asub aga kena ameeriklaste kompotti segama 20-aastane kanadalane Haydn Fleury.

(foto: dailyfaceoff.com)
"On väga-väga muljetavaldav, kuidas ta on arenenud võrreldes ajaga, mil ta draftisime," ütles Peters suvel 2014. aasta draftis 7. valitud Fleury kohta. "Ta on näinud vaeva kõige kallal, mis parandamist vajasid. Tema küpsus inimesena on arenenud. Ta on veel üks 1.90 pikk, 90+ kilo kaaluv kaitsemees, kes suudab uisutada. Ta sobitub hästi meie mänguskeemiga."

Hurricanes lasi endale mullu täpselt sama palju väravaid kui aasta varem (226). Keskmise arvu 2.70-ga jäädi liiga keskmike sekka. Küll aga ilmestab head kaitsetööd endale lastud pealevisete vähesus. 27.6 oli piisavalt hea, et selles arvestuses lõpetada liiga viiendana. Samas valdkonnas särati ka Petersi esimesel hooajal, kui 27.3 oli paremuselt kolmas näitaja.

Edu vastaste võimaluste piiramisel, kuid playoffidesse mittejõudmine näitab samas probleeme väravasuul. Cam Ward ja Eddie Läck panid kahe peale eelmisel hooajal tõrjete efektiivsuseks kokku 90.2%, mis oli parem vaid Calgary Flamesi 89.2%-st.

Kümme aastat tagasi kollanokana meeskonna karikani aidanud Ward oli vanema Staaliga samas olukorras. Leping oli lõppemas ja näis, et pikk periood ühes klubis saab läbi, kuid suve alguses pani ta uuele paktile siiski allkirja alla. 32-aastane puurilukk võitis eelmisel hooajal 51 stardi juures 23 mängu, lastes 2.41 väravat ja tõrjudes 90.9%-ga. Endale lastud väravate osas oli ta liiga keskmike hulgas, aga seda suuresti tänu meeskonna heale mängule tema ees. Tõrjeprotsent jättis ta liiga parimatest väravavahtidest kaugele.

28-aastast Läcki nähakse tulevikumehena, kuid rootslane pole enam väga noor ja tegi mullu märgatava vähisammu. Näiteks tõrjed kukkusid 92.1% pealt 90.1% peale.

Hooaja väljavaated

Hurricanes on Petersi juhendamisel teinud jõudsaid edusamme ning klubi on liikumas helge tuleviku suunas. Eesmärgiks on tõusta kindlaks playoffide meeskonnaks ja seetõttu tehakse hetkel ka mõningaid järeleandmisi. Näiteks polnud klubi huvitatud mitte ühtestki suurest vabaagendist. "Kas see on loogiline, kui teeme 32- või 33-aastase vabaagendiga kuueks aastaks suure raha peale lepingu? See arvatavasti ei sobi sellega, mida soovime ehitada," on Francis oma visiooni kohta öelnud.

Kokkuhoid on viinud ka selleni, et Hurricanes on hetkel mängijate palkadele vähim raha kulutav klubi. Palgafondis on vaba ruumi üle 16 ja poole miljoni. Francis on arukalt majandades pannud kokku korraliku meeskonna, aga tegu on siiski satsiga, kes pigem jääb playoffidest eemale, kui et sinna jõuab.

Selles pole kahtlustki, et Hurricanes saab uuel hooajal uuesti kõigi jaoks olema ebamugav vastane, aga vähene investeering ja tähtede puudumine peaks siiski meeskonda hetkel veel tagasi hoidma. Samuti kipub satsi võimalusi kärpima väravavahtide võimekus. Samas on suvel pikendatud lepingut nii Petersi kui Francisega. Klubi omanik Peter Karmanos ilmselgelt usaldab duot ja on veendunud, et meeskond on liikumas õiges suunas. Ja kui nii on, siis ei peaks ka keegi teine selles kahtlema.

Kommentaarid