Hooaja eelvaade: Winnipeg Jets

2015. aastal nägi Winnipegi hokipublik pärast 19-aastast pausi uuesti playoffide hokit, ent kohalik Jets ei suutnud edukale hooajal samaväärilist otsa panna. Sellele ei jõutud isegi ligilähedale. 78 punkti tähendas seda, et läänekonverentsis edestati vaid kolme konkurenti.

(foto: Jonathan Kozub/Getty Images)
Paul Maurice'i meeskond alustas ja lõpetas hooaja hästi. Esimesest viiest mängust saadi neli võitu ning viimased neli vastast pandi kõik kotti. Vahepeale mahtus iseloomuta mäng ja mitu kaotuste jada. Ebastaabilsus on sõna, mis Jetsi hästi iseloomustab. Seda on kogu meeskond täis ja nii ei saa ka uuele hooajal väga enesekindlalt vastu minna. Ent on ka valdkondi, millest optimismi ammutada.

Jets lõpetas liigatabelis tagantpoolt kuuendana, kuid hokijumal naeratas linnale, kus Teemu Selänne oma esimesed NHL-i hooajad veetis. "Finnish Flash" lahkus 1996. aasta talvel, aga 20 aastat hiljem saabus tema näiline mantlipärija. Jets sai endale suvises draftis 2. valikuõiguse ja see kasutati Patrik Laine peale.

"Vaadates teda mängimas näeb mõningaid väga erilisi asju," ütles Jetsi peamänedžer Kevin Cheveldayoff pärast drafti. "Videolinti vaadates näed teda tegemas väikeseid, peeneid asju, mida sa mängu käigus tähele ei pane. Ka osad asjad, mida ta kaitses teeb. Ta mõistab mängu väga-väga hästi. Ta pole lihtsalt väravakütt või snaiper."

Vasakul äärel tegutsev Laine tegi ülivõimsa hooaja, saades kaela juuniorite MM-i kulla, millele lisandus hiljem täiskasvanute klassis hõbe. Alles aprillis 18-aastaseks saanud ründaja valiti Venemaal toiminud turniiril ka MVP-ks. 7 kolliga oli ta edukaim väravakütt ning tema 12-st punktist on MM-il alla 19-aastaste hulgas resultatiivsemalt tegutsenud vaid Sidney Crosby, kes jõudis kümme aastat tagasi 16 silmani.


Enne MM-i suutis Tamperes sündinud noormees veel vedada kodulinna klubi pärast 13-aastast pausi Soome meistriks, korjates playoffides 15 mängus 18 punkti, mis tõi talle samuti MVP auhinna.

"Ma tegin lihtsalt kõvasti trenni," on Laine öelnud selle kohta, kuidas ta aastaga üsna ootamatult tänavuse drafti üheks säravaimaks mängijaks kerkis. "See on kõige olulisem. Teha trenni, süüa hästi ja magada korralikult."

Laine peaks andma kõva tõuke rünnakule, mis jäi mullu keskmise väravasaagi osas 2.59-ga liiga tagumisse otsa. Ta on saabunud omamoodi ideaalsel hetkel, kuna klubi loobus eelmise hooaja keskel oma kaptenist Andrew Laddist, kes samuti vasakäär. Ründes on uueteks nägudeks ka 2015. aasta drafti avaringi valik Kyle Connor ja Shawn Matthias, kes end tõestanud mitmekülgse mängijana.

(foto: dailyfaceoff.com)
Endale lastud 2.80 väravat mängus viisid Jetsi samuti liiga viimaste sekka ja ka sinisele joonele oleks hädasti abi vaja, kuid selleni pole siiski jõutud. Lisaks ei saa loota enam Grant Clitsome'i peale, kes vigastuse tõttu pidi karjääri lõpetama.

(foto: dailyfaceoff.com)
Paberi peal pole kaitseliinil muidugi viga midagi ja 2013. aasta drafti avaringi valik Josh Morrissey võib seal omada Lainele sarnanevat värskendavat efekti, kuid tuumik on juba päris pikalt koos olnud ja sellele vaatama on meeskonna numbrid kaitse osas jäänud kehvaks. Ainsaks erandiks eelpool mainitud hooaeg 2014/15, mis tõi koha playoffides.

Erinevalt ründajast saavad aga kaitsjad pugeda ka ühe mehe taha peitu. Selleks on loomulikult väravavaht ja pole kahtlustki, et Jets on aastate jooksul kõvasti Ondrej Paveleci kõikuva taseme tõttu kannatanud. Augusti lõpus 29-aastaseks saanud tšehh oli eelmisel hooajal põlvevigastusega kimpus ja piirdus seetõttu vaid 33 mänguga. Neis lasi ta endale keskmiselt 2.78 väravat, tõrjudes 90.4%-ga. Tegu enamvähem karjääri keskmistega sarnanevate numbritega, mis pole väga head - 2.85, 90.7%.

Cheveldayoff on Paveleci pidevalt kaitsnud ja nii on ta aina uusi võimalusi saanud, kuid lõpmatuseni ei saa see ka kesta. Kuigi tõele au andes on muidugi kogenud puurlukk viimastel hooaegadel paremini hakkama saanud. Ei ole vast juhus, et seda just siis, kui tema kohale on tõsised konkurendid tekkinud. Michael Hutchinson üleeelmisel hooajal ja mullu Connor Hellebuyck, kes tegi kõrgliigas väga korraliku debüüthooaja - 26-st mängust täpselt pooled võidud, keskmine väravate arv 2.34 ja tõrjed 91.8%.

Maurice on öelnud, et kolmikust võib ükskõik kes esikindaks tõusta. Ent nii nagu ikka Winnipegis kombeks, püsivad suurimad lootused Paveleci peal. "Ta alustab oma lepingu viimast aastat, tema jaoks on tegu tohutult tähtsa aastaga. Ta läheb maailmakarikale ja eeldame, et tema fokuseeritus on tipus," rääkis Winnipegis oma neljandat aastat alustav treener vahetult pärast eelmise hooaja lõppu.

Hooaja väljavaated

Kuidas saaks Jets teha tagasi need 23 punkti, mis võrreldes üleeelmise hooajaga kaotsi läksid? Väravavahi kindla mängu kõrval võiks üheks mooduseks olla erimeeskondade parandamine. Ülekaalu 14.8% oli mullu liiga halvim näitaja ning vähemuse 78.4% tagantpoolt kuues. Meeskonna fännid on probleemides süüdistanud Maurice'i abilisi. On üsna tavaline, et kahe hooaja vahel lastakse mõni abitreener lahti, kuna ülekaalus või vähemuses oldi hädas. Ent Winnipegis pole siiski kellelegi ust näidatud.

"Me näeme kõvasti vaeva, et end parandada. Me ei alusta ühe mänguplaaniga, millest jäigalt kinni hoiame. Oleme kõike veidi kohandanud. Mängijate arengu käigus saame kindlasti paremaks," on Maurice olukorda kommenteerides öelnud.

Laine lisandumisega peaks ülekaalu efektiivsus naturaalselt kerkima. Pidades Aleksandr Ovetškinit oma suurimaks iidoliks, on ta ka venelase löökviske oma mängu kenasti juurutanud. Vähemuses sõltub palju jääl oleva personali töökusest. Näiteks Maurice'i esimesel kahel aastal oli vähemuse efektiivsus kenasti üle 80%. Esimesel hooajal 83.2%-ga isegi liiga esikümnes. Ei tohiks olla nii, et ligi 30-aastase treenerikarjääri jooksul omandatu on järsku külge mööda maha voolanud.

NHL on vägev selle poolest, et nii nagu võib kahe hooaja võrdluses olla suuri kukkumisi, võib olla ka sarnaseid tõuse. Jets on ise täitsa hea näide sellest, kuna 12 kuud enne 2015. aasta kevadet jäid playoffid 84 punktiga kaugeks unistuseks. Järgmisele hooajale mindi peale praktiliselt sama meeskonnaga ja kõik kukkus hoopis teistmoodi välja. Miks ei võiks seekord samamoodi õnnestuda?

Kommentaarid