Hooaja eelvaade: New York Islanders

New Yorgis on pikalt olnud vaid üks tõeline hokimeeskond. Selleks on 90-aastase ajalooga ja edukas Rangers. New York Islanders on alates 90ndate algusest olnud enamjaolt lihtsalt üks sats, keda kõik kolkida saavad. Kuid enam mitte. Vähemalt eelmisel hooajal vahetus Suures Õunas juba võim.

(foto: Getty Images)
Playoffide avaringis Florida Panthersi mängudega 4-2 alistanud Islanders võitis karikamängudel oma esimese seeria pärast aastat 1993. Ühtlasi tehti pärast 12-aastast pausi oma linnanaabrist parem hooaeg, kui Rangers langes esimese ringi mängudega. Kuna Jack Capuano meeskonnal õnnestus jõuda teise järjestikuse 100 punktiga aastani, siis ollakse kindlasti valmis New Yorgi sinise poolega konkureerima ka algaval hooajal.

Pärast kümnendite pikkust kannatust on oma suurimale rivaalile ära tegemine kahtlemata omaette eesmärgiks, aga suurimaks sihiks on muidugi oma kunagise hiilguse taastamine. Islanders võitis 80ndatel Stanley karika neli aastat järjest.

"Stanley karika võitmine oli eelmisel aastal meie eesmärgiks ja me ei suutnud seda, aga võime sellest jõudu ammutada. Oleme kukesammude haaval arenenud," rääkis Capuano suvel. "Kutid teavad nüüd, millisteks standardid on kujunenud. Tunnen end meeskonna suhtes hästi. Kogemuse juures ja selle osas, mis Garth on meie hokiklubile lisanud, oleme lootusrikkad, et suudame teha järgmise sammu."

Peamänedžer Garth Snow on meeskonna kaptenile John Tavaresele toonud uued kolmikukaaslased. Andrew Ladd ja P.A. Parenteau on mõlemad suutnud tippvormi juures jõuda 60 punktini. Samuti on nad tublid tööhobused, kes võiksid kenasti asendada vabaagentidena lahkunud Kyle Okposot, Matt Martinit ja Frans Nielsenit. Ülikogenud Jason Chimeral on samal ajal selja taga 20+20 hooaeg.

(foto: dailyfaceoff.com)
Capuano on heietanud sellest kuivõrd vinge vana 10 aastat klubis mänginud Nielsen oli, aga samas loodab ta, et noored suudavad mitmekülgse taanlase saapad täita. "Arvan, et keskel mängides kujuneb Brockist (Nelson) meie jaoks väga tähtis mängija ja Ryan Strome saab nüüd arvatavasti võimaluse keskel, kuhu me ta draftisime ja kus ta on enamuse oma karjäärist mänginud. Ootan Ryanilt palju."

24-aastane Nelson jõudis eelmisel hooajal 26 väravaga noore karjääri parima näitajani. Vaid Tavares sahistas temast rohkem võrku (33 kolli). Napilt enne hooajaeelse treeninglaagri algust uue lepingu sõlminud Strome oli mullu kahvatu, aga näitas hooaeg enne seda head potentsiaali, kui korjas 50 silma (17+33).


Islanders jäi eelmisel hooajal keskmise väravasaagi osas 2.77-ga esimesena liiga esikümnest välja ja ega meeskonnal pole kunagi väga skoorimine probleeme valmistanud. Muret on tekitanud lekkiv kaitse ja sellel seisab nüüd pärast suviseid muudatusi ees kõva väljakutse. Nielsen oli üks meeskonna hinnatumaid karistuste surmajaid ja selle osas kuulus meeskond mullu liiga tippu. 84.5%-lisest efektiivsusest olid paremad vaid kolm konkurenti.

Lisaks võib rünnakul tootlikus langeda, sest Martini lahkumisega on ära lõhutud kolmik, mida viimastel aastatel kutsutud liiga parimaks neljandaks ründekolmikuks. Martin, Casey Cizikas ja Cal Clutterbuck korjasid eelmisel hooajal kokku 71 punkti, mis väga kõva panus kolmikult, mille peamiseks eesmärgiks vastaseid töödelda. Cizikase ja Clutterbucki uueks sõbraks on esialgu prognoositud Chimerat ning sarnases rollis on Kanada koondises 2007. aastal MM-kullani jõudnud ründaja viimastel hooaegadel Washingtonis edukalt mänginud, aga kohest klappi ei pruugi tulla.

Kaitse osas on Islanders viimastel hooaegadel jõudsalt arenenud. Kolm hooaega tagasi lasti endale veel 264 väravat, aga üleeelmisel hooajal oli numbriks juba 230 ja mullu 216. Keskmine number 2.57 andis 13. koha. Seejuures võinuks koht esikinda Jaroslav Halaki parema tervise juures olla silmapaistvam. 31-aastase puuriluku hooaeg lõppes märtsi alguses.

Tagalast on võrreldes mullusega kadunud Winnipegi kolinud Brian Streit, aga teda eeldatavasti ei hakata väga taga igatsema. Üsna kõikuva mängutaseme tõttu oli ta tihti kõrvaltvaatajaks. Temast vabanenud koht annab võimaluse noorukite esiletõusuks.

(foto: dailyfaceoff.com)
21-aastane Ryan Pulock on pärast veebruaris debüteerimist saanud ainult kiidusõnu ja tema ülitugev pealevise peaks märgatavalt parandama meeskonna mullust 18.3%-list ülekaalu efektiivsust.


Väravasuul jätkab Halaki abimehena Thomas Greiss. 30-aastane sakslane jättis eelmisel hooajal endast väga hea mulje ja pole välistatud see, et ta tõuseb uueks esinumbriks. Kuna klubid otsivad alati võimalusi säästmiseks, siis saaks Islanders seda väravavahtidega vangerdades kõvasti teha.

Halak tõrjus mullu 91.9%-ga ja lasi keskmiselt 2.30 väravat. Greissi numbriteks olid 92.5% ja 2.36. Tegu samast klassist statistikaga, mis näitab, et kvaliteedi vahet ei paistagi nende vahel olema. Küll aga on Halakil palju suurem leping - 4.5 miljonit hooaja peale vs 1.5 miljonit.

"Thomas avaldas saabudes kõigile oma iseloomu ja tööeetikaga muljet. See tõmbas kogu treenerite personali ja meeskonna tähelepanu. Ei olnud vahet, mis rollis ta oli - varumees või alustaja - ta püsis alati valmisolekus ja näitas, et võib selles liigas esinumbrina tegutseda," kiitis Snow pärast hooaja lõppu sakslast.

Juba ainuüksi sellest väljaütlemisest võib välja lugeda, et Halaki karjäär Islandersis ei pruugi enam pikalt jätkuda. Ja Snow ei pea tema vastu isegi uut väravavahti sisse tooma. 25-aastane Jean-Francois Berube, kellega suvel aasta võrra lepingut pikendati, näitas oma karjääri esimese seitsme NHL-i mängu ajal korralikku taset, korjates kolm võitu, tõrjudes 91.4%-ga ja lastes 2.71 väravat.

Hooaja väljavaated

Islanders jõudis viimati järjestikuste 100 punktiga hooaegadeni just 80ndatel,  oma hiilgeaegadel. Konkurents liigas on muidugi pärast seda kõvasti tihenenud ja on selge, et iga aastaga läheb edu saavutamine aina raskemaks, kuid tegu on toreda faktiga. Praegu on küll keeruline Capuano meeskonda favoriitide sekka lugeda, aga see võib hooaja käigus muutuda, kui värskenduse läbinud ründeliin hästi toimima saadakse.

Töö karika nimel igatahes käib ja eks selleks ole ka satsi toodud mõni vend, kes varem suure triumfini jõudnud. 2010. aastal Chicago Blackhawksi võidukas meeskonnas mänginud Ladd on öelnud: "Arvan, et iga meeskond, kellel on John Tavares, sedavõrd hea seis väravasuul ning selline kaitse on lähedal (karikavõidule). Ootan põnevusega väljakutset aidata see meeskond järgmisele tasemele ja selleks on Stanley karikas."

Need 100 punktiga hooajad pole samas Islandersi puhul enam nii muljetavaldavad, kui nentida fakti, et eelmisel hooajal oli Metro divisjonis koguni neli selle tähiseni jõudnud satsi. Olukord on seal ka kitsamaks minemas, kuna New Jersey Devils ja Carolina Hurricanes on mõlemad jõudsalt põhjast üles sammumas. Playoffide pääsu osas püsib Islandersi seis veel positiivsena, kuid jutud karikavõidust näivad siiski ennatlikud.

Kommentaarid