Hooaja eelvaade: Ottawa Senators

Dave Cameron oli 2015. aasta kevadel Ottawas üle linna mees, kui aitas kohaliku Senatorsi keset hooaega saabunud peatreenerina playoffidesse. Imelise eduloo järgselt tuli aga aasta hiljem oodatult tagasilangemine. Meeskond jäi viimase kolme hooaja jooksul teist korda karikamängudest eemale.

(foto: Getty Images)
Playoffidesse mitte jõudmine maksis Cameronile ka töökoha. Eelmise hooaja imetegu unustati väga kiirelt ja enne vallandamist kahtles klubi omanik Eugene Melnyk avalikult abitreeneri kohalt meeskonna tüüriks tõusnud kanadalase otsustes. Treenerivahetusele eelnes muutus peamänedžeri osas, kui Bryan Murray ametist loobus ning ohjad usaldati Pierre Dorioni kätte.

Klubi uus juht usub, et meeskond on playoffide kaliibriga, kuid selleks tuleb uuel peatreeneril Guy Boucheril eelkõige kord majja lüüa kaitses. Mullu skooriti küll praktiliselt sama arv väravaid kui üleeelmisel hooajal (236 vs 238), aga endale lasti kõvasti rohkem (247 vs 215). Lisaks lubati endale kogu liiga peale enim pealeviskeid (32.8).

Tampa Bay Lightningu 2011. aastal idakonverentsi finaali tüürinud Boucher nähtavasti usub, et eelmisel hooajal lati alt läbi jooksnud kaitseliiniga on võimalik tööd teha, kuna klubi pole suve jooksul selle osas eriti midagi teinud. Üks suur käik sai ära tehtud eelmise hooaja keskel, mil meeskonda toodi Dion Phaneuf.

(dailyfaceoff.com)
Karjääri jooksul 821 mänguga 432 punktini (121+311) jõudnud Phaneuf on tunnistanud, et eelmine hooaeg oli raske, kuna klubivahetusega kaasnesid mitmed mureallikad - uue kodu leidmine jne. Algaval hooajal peaksime nii temalt kui kogu meeskonnalt ootama paremat mängu. "Mulle meeldib väga meie meeskond," märkis endine Toronto Maple Leafsi kapten suvel. "Peame veel kõvasti vaeva nägema, aga mulle meeldib meeskond, mis meil on. Alustame treeninglaagrist, üritame selle jooksul areneda ja proovime väga hästi alustada, kuna meil on selleks piisavalt head mängijad."

Kaitse ja kogu meeskonna liider on aga loomulikult Erik Karlsson. Rootsi härg tegi mullu 66 söödupunktiga uue karjääri rekordi ja ta oli üks vaid kaheksast vähemalt pooltes mängudes kaasa löönud mehest, kes korjas vähemalt punkti mängu kohta, jäädes pidama täpselt 82 silma peal. Senatorsi kapten on uueks hooajaks valmistudes kogu suve ookeani taga veetnud ja usub ise, et võib veelgi paremini esineda.

"Olgugi, et mu ründemäng on väga heal tasemel, arvan endiselt, et võin olla veel parem," rääkis pärast Bobby Orri esimese kaitsjana söödupunktide osas liigat juhtinud Karlsson augusti lõpus. "Arvan, et suudan veel paremini võimalusi tekitada. Sama kehtib ka kaitsetsoonis tegutsemise kohta. Usun, et suudan litri paremini sealt välja toimetada ja veeta seal vähem aega. Samas usun, et saan ka paremini uisutada. Võin pealeviskeid blokeerida ja üldse kõike paremini teha."


Kõige muu kõrval oli Karlsson mullu 175 blokeeringuga üks liiga parimaid. Kõnekas on aga fakt, et järgmine senaator tuli alles 40. koha kandis. Selleks oli 130 kirja saanud Cody Ceci, Tegu on selgelt valdkonnaga, mida meeskond peaks parandama. See aitaks tublisti kaasa endale lastud pealevisete arvu kahandamisele. Kusjuures Senators on tervelt viis hooaega järjest selle osas jäänud liiga viimase kümne sekka.

Kui kaitseliin jäi suvel suures osas puutumata (ainsaks lahkujaks mullu 52 mänguga piirdunud Patrick Wiercioch), siis rünnakut on Dorion kõvasti ümbervorminud. Mullu 27 väravaga karjääri rekordi teinud Derick Brassardi eest on läinud Mika Zibanejad ja kunagisse kasvatajaklubisse on naasnud Chris Kelly. Lisaks on valikuvõimalusi suurendatud oma NHL-i debüütmängus kohe võiduväravaga hakkama saanud Patrick Sieloffiga, kelle eest anti Calgary Flamesile ära Alex Chiasson.

(foto: dailyfaceoff.com)
31-aastasena meeskonna vanimate sekka kuuluv Phaneuf on käigud heaks kiitnud.

"Mika on ilmselgelt väga talendikas noor mängija, kuid Brassard veidi vanem ja kogenum. Ta on produktiivne. Vaadake vaid numbreid, mis ta enda nimele kogub. Tegu on väga suure täiendusega."

"Kelly lisandumine jääb tihti tähelepanuta. Ta on kogenud vend, kes on varem võitnud. Ta on väga hea kaitses ja aitab karistusi surmata. Seega on meil täiendusi silmas pidades olnud kindlasti väga hea suvi."

Saab olema huvitav näha, mida suudab Brassardi kõrval Bobby Ryan. Endine 30 värava mees sai mullu kirja oma kolmeaastase Ottawas veedetud aja parima hooaja, kuid 56 punkti (22+34) on siiski päris tagasihoidlik arv.

Eduriviga seoses pakub ootusärevust ka Kyle Turrise ja Clarke MacArthuri naasmine. Esimese hooaeg lõppes mullu veebruaris pärast 57 mängu ja teine käis jääl üldse vaid neljas matšis. Mõlemad on karjääri jooksul olnud keskmiselt üle poole punkti mängus koguvad mehed.

Väravas jätkab Senators juba tuttava duoga - Craig Anderson ja Andrew Hammond. Hooajal 2012/13 liigat endale lastud väravate keskmise arvu ja tõrjete efektiivsuse osas juhtinud Anderson suutis mullu pärast paariaastast pausi vältida terviseprobleeme ja jõudis 60 stardiga 31 võiduni. Keskmiselt läks selja taha 2.78 kolli ja tõrjeteprotsendiks kujunes 91.6%. Hammond oli samasse klassi jäävate numbritega - 2.65, 91.4% - kuid võitis vähem. 21 stardi juures tuli vaid seitse võitu.

Hooaja väljavaated

Fakt, et kaitsja on meeskonna resultatiivseim mängija, ütleb nii mõndagi, kuigi Karlsson on ka loomulikult täiesti omaette klassist kaitsemees. Mullu juhtis ta Denis Potvini järel alles ajaloo teise kaitsemängijana kolmandat hooaega järjest oma meeskonna punktitabelit. Seejuures on kõige hirmutavam see, et kahel korral liiga parimaks kaitsjaks valitud mees on alles 26-aastane. Selleks, et senaatorid end playoffidesse tagasi murraks, peab Karlsson kahtlemata täiskäiku sees hoidma.

Karikamängudele naasmine eeldab ka paremat mängu kaitses ja erimeeskondade efektiivsuse parandamist. Boucher on endale saanud ülekaalu spetsialisti reputatsiooni, seega ei valmista läinud hooaja 15.9% parandamine vast probleeme. Kuid samas tuleb kõvasti vaeva näha ka 75.8%-lise vähemuse kallal. Hästi toimivad erimeeskonnad on edu mõttes üliolulised. Olgu selle kinnituseks märgitud fakt, et vaid kolm eelmisel hooaja playoffidesse kvalifitseerunud meeskondadest ei lõpetanud ülekaalu efektiivsuse osas põhiturniiril liiga TOP 16 hulgas. Vähemuse osas jäid kuus meeskonda TOP 16 seast välja.

Senators on kujunenud ebastabiilseks meeskonnaks, kes võib alistada ükskõik kelle, aga samas suudetakse ka kaotada ükskõik kellele. Boucheri hinnangul on aga meeskond edu saavutamiseks valmis. "Meil on mängijad, kes iseloomustavad minu mängustiili. Kiirus rünnakul, kiirrünnakuid alustavad kaitsjad, hea väravavaht, võimalus parandada kaitset paika pandava struktuuriga, mille poolest arvan, et olen tuntud."

Boucheri juhendamisel alustab meeskond hooaega mängides esimesest 11-st matšist tervelt seitse kodus. Seejuures on selle seeria jooksul vastu tulemas vaid kaks mullu playoffides mänginud satsi. Päris palju kohustuslikke punkte on kohe laual ja saame varakult ära näha, kas paika pandav struktuur lubab hooaja pikendamist või mitte.

Kommentaarid