Hooaja eelvaade: Dallas Stars

2013. aastal pärast pikka playoffide põuda uut tõusu alustanud Dallas Stars jäi kehva kaitse tõttu hooaeg hiljem karikamängudelt eemale, kuid tõusis mullu võimsalt uuesti kaardile tagasi. Põhiturniiril oldi klubi ajaloo ühe parima näitaja 109 punktiga läänekonverentsi parim meeskond. Kuigi otsustavatel hetkedel vedas taas kaitse alt.

(foto: Jerome Miron/USA TODAY Sports)
Lindy Ruffi meeskonna kaitse kärises väravavahtide tõttu. Kari Lehtonen ei mõista praeguseni, mis playoffide 2. ringi otsustavas kohtumises St. Louis Bluesi vastu valesti läks. Stars võitis oma lustliku mängustiiliga põhihooajal palju südameid, aga lõpuks pidas paika ikka see vana hea spordimaailma tõdemus - meistritiitleid võidad kaitsega.

Lehtonen ja Antti Niemi suutsid hooaja käigus kombineerida tõrjete efektiivsuseks vaid 90.4%. Samaga lõpetasid näiteks Toronto Maple Leafs ja Arizona Coyotes, kes mõlemad lõpuks playoffidest kaugele jäid. Seejuures teada tuntud läbikäiguhooviga Edmonton Oilersil oli see näitaja isegi 0.1% võrra parem!

Alates 2009. aastast klubis mängiv Lehtonen suutis võrreldes täielikult ebaõnnestunud eelneva aastaga oma numbreid parandada, jõudes keskmise endale lastud väravate arvu osas 2.94 pealt 2.76 peale ning tõrjete osas 90.3% pealt 90.6%, aga tegu numbritega, mis tema karjääri keskmistele (2.70, 91.3%) alla jäävad. Esimest aastat klubis mänginud Niemile läksid kirja üldse karjääri halvimad näitajaid 2.67 ja 90.5%. Keskmisteks on 2.43 ja 91.5%.

Playoffides olid mõlemad puurivahid juba päris kohutavate numbritega. Näiteks Lehtoneni tõrjete efektiivsuseks kujunes 89.9% ja Niemi omaks 86.5%.

Suvel on Starsi aktiivselt seostatud Tampa Bay Lightningu Ben Bishopiga, kes mullu nii endale lastud väravate keskmise kui tõrjete efektiivsuse osas liiga esikahe sekka mahtus, aga seni pole peamänedžer Jim Nill tehinguni jõudnud. Samas on klubi juht ka kindel, et soomlaste duo naaseb uuel hooajal targema ja paremana.

"Spordiäris ja -maailmas on kahjuks nii, et kõik mäletavad viimast esitust. Meil oli selleks 7. mäng St. Louisi vastu," rääkis Nill suvel. "Karil oli raske kohtumine. Arvan, et see on nii Karis kui Anttis tule sütitanud. Nad soovivad tulla ja näidata, mis papist nad tegelikult tehtud on."

Nill on uuele hooajal vastu minnes väravavahtidele ka kaitsesse kõva abilise toonud. Kaheaastane leping tehti maailmameistri ja olümpiavõitja Dan Hamhuis'ga.

(foto: dailyfaceoff.com)
"Ta toob meeskonda kõik, mida oleme otsinud. Ta on olnud igal tasemel võitja, ta on kogenud mängija, tal on suurepärased liidriomadused, ta saab mängida ükskõik, mis olukorras. Ta on suurepärane vastaseid kinnipanev kutt, ta suudab mängida suuri minuteid. Ta on kogu komplekt!" on Nill detsembris 34-aastaseks saava kandalase kohta öelnud.


Kuna Stars lasi suvel vabaagentidena Kris Russellil ja Jason Demersil minema kõndida, siis sõltub uuel hooajal tagalas palju noortest mängumeestest. Klubi omanik Tom Gaglardi kiitis neid suurejooneliselt juba aasta tagasi. Nüüd on noorukitel võimalus end näidata.

Parandamist vajab eelmisel hooajal endale lastud keskmiseks saavutatud 2.78 väravat. Seejuures võiks selle osas suur edasi samm toimuda just tänu väravavahtide paremale mängule, kuna endale lastud pealevisete osas oli Ruffi meeskond 28.9-ga täitsa kenasti liiga esirinnas.

Ise sooritatud pealevisete arvestuses oli Starsi 32-st üldse parem vaid lõpuks Stanley karikani jõudnud Pittsburgh Penguins (33.2). Jamie Benni ja Tyler Seguini juhtimisel ületati teist aastat järjest 260 värava piir. Keskmine väravasaak 3.23 oli ülekaalukalt liiga parim."

"Meil on väga vedanud," on Nill superduo kohta öelnud. "Meil on praeguse hetke kaks eliitmängijat. Jamie on arenemas selle ala kõige mitmekülgsemaks mängijaks. Tyler on arvatavasti üks parimatest väravaküttidest."

Benn oli üleeelmisel hooajal 87 punktiga liiga resultatiivseim mees ning jõudis mullu pärast 89 silmaga aastat MVP nominentide sekka. Seguin tegi kolmanda järjestikuse vähemalt 30 väravaga hooaja ja oli koos meeskonna kapteniga kaks mängijat kaheksast, kes kogusid vähemalt punkti mängu kohta.

Starsil oli mullu Jason Spezza näol ka väga korralik kolmas viiul ja nii oldi Boston Bruinsiga ainsad, kellel rivistuses kolm vähemalt 30 väravaga meest. Lisaks said tervelt 12 mängijat kätte vähemalt kümme väravat ja kuuel mehel oli vähemalt 30 söödupunkti. Rünnak töötas nii hästi kui üks korralikult õlitatud rünnak üldse töötada saab. Olgu märgitud, et Starsi eelmise hooaja keskmisest on viimase kuue aasta jooksul rohkem kolle kirja saadud vaid kaks korda (Penguins 2012. ja 2013. aastal).

(foto: dailyfaceoff.com)
Enne peagi algavat hooaega on meeskond KHL-i kolinud Valeri Nitšuškini näol kaotanud ühe terava ründaja, aga sisse toodud Jiri Hudler pole teps mitte halvem mees. Äkki isegi vastupidi. 32-aastane tšehh on väga kogunud ning kui vaadata üleeelmist hooaega, siis õigete kolmikukaaslaste puhul võimeline isegi karjääri parimaks aastaks.

Hooaja väljavaated

Stars on karikale võistlemiseks valmis, aga palju sõltub väravavahtidest. Lehtonen ja Niemi on liigas pikalt olnud hinnatud puurivahtide hulgas, seega võiksid nad õige raja uuesti siiski üles leida. Või võiks Nill siis ikkagi Bishopi või mõne teise turult leiduva väravavahi sisse tooma. Aega raisata pole.

"Tunneme, et meil on avanenud aken, mille jooksul peame üritama võitmist. Pakilisust on väljaku ääres tunda läbi Jimi ja Lindy, kes meid pidevalt paremaks soovivad vormida. Mängijatena peame mõistma, et oleme hea meeskond ja midagi ei saa iseenesest mõistetavana võtta," rääkis Spezza eelmisel nädalal, lisades et häid meeskondi on raske koos hoida.

Hea meeskonna koos hoidmise raskustest võib pikalt rääkida just Bishopi tuleviku osas võtmeid hoidev Lightningu peamänedžer Steve Yzerman. Palgalimiit välistab selle, et endale saab lõputult talenti kuhjata ning lõpuks soovivad kõik mängijad endale väärilist töötasu. Bennil algab näiteks viimane aasta lepingust, mis võtab palgafondist enda alla 5.25 miljonit dollarit. Uue lepinguga saab selleks numbriks juba 9.5 miljonit. Kaob kogu vaba palgaruum, mis klubil hetkel on (veidi üe 4.5 miljoni).

Palgafordiga seoses on kahtlemata ka kurb vaadata just palju räägitud väravavahtide seisu. Soomlased võtavad kahe peale enda alla 10.4 miljonit. Hinna ja kvaliteedi suhe on korralikult paigast ära. Ent äkki see uuel hooajal muutub. Sel juhul on selge, et kõik, kes läänekonverentsist karikafinaali soovivad pääseda, peavad just Starsi uppi lööma.

Kommentaarid