Hooaja eelvaade: New Jersey Devils

Kolm korda Martin Brodeuri kukil Stanley karikani ratsutanud New Jersey Devils on pärast legendaarse väravavahi lahkumist jätkanud mänguliselt samamoodi, ent sarnast edu pole saavutatud. Hooajal 2015/16 jäädi neljandat aastat järjest playoffidest eemale. Kuid negatiivne seeria ei pruugi enam kaua kesta.

(foto: bu.edu.com)
Devils oli eelmisel hooajal laiemas plaanis meeldiv üllatus. Enne aasta algust ei oodatud John Hynesist liiga noorima peatreeneri teinud meeskonnalt mitte midagi, kuid päris pikalt püsiti suures mängus sees. Samuti oldi pikalt väravavahi Cory Schneideri toel üks liiga kitsimaid meeskondi. Lõpuks lasti endale hooaja jooksul keskmiselt 2.46 väravat ja see oli liiga kaheksas näitaja.

Schneider on eeskujulikult Brodeurilt kindad üle võtnud. 30-aastane ameeriklane lasi oma teise 100%-liselt klubis esikindana veedetud aasta jooksul keskmiselt vaid 2.15 väravat ja tõrjus 92.4%-ga. Mõlemas arvestuses lõpetas ta liiga esinelikus.

"Oleme kaitsest lähtub meeskond ja kutid võtavad selle süsteemi omaks. See aitab mind mu töö juures," on karikavõidust unistav Schneider küll ise oma edu kommenteerides jäänud tagasihoidlikuks.

Pole aga kahtlustki, et kui karjääri keskmiseid numbreid 2.28, 92.1% omava puurivahi asemel oleks keegi teine Devilsi postide vahel, siis oleks seis hoopis nutusem. Kuigi eks ole ka praegu karm vaadata, kuidas playoffidesse pääsenud 16-st meeskonnast 14 kuulusid eelmisel hooajal liiga TOP 16 kaitsesatside hulka ning Devils oli Buffalo Sabresi kõrval üks, kes jäi karjamaale.


Vahest kipub tunduma, et Devils on liigselt oma süsteemis kinni. Võitmise asemel mängitakse mitte kaotamise nimel ja seetõttu jäädakse tihti rünnakul passiivseks. Mullu jõuti keskmiselt vaid 24.4 väravale läinud pealeviskeni ning sellega oldi ülekaalukalt liiga viimane. Arizona Coyotesil oli see näitaja eelviimasena tervelt 3.2 võrra parem.

"5 vs 5 mängus pole skoorimine kerge ja anname treeneritena endast kõik, et leida viise rünnakul rohkemate võimaluste loomiseks," on Hynes hooaja järel probleemi kohta öelnud.

Ei taha mõeldagi, mis oleks Devilsist saanud kui ülekaalu efektiivsus poleks 19.9%-ga olnud liiga esikümnes. Nii Schneideri kui varukindana 23 mängu kirja saanud Keith Kinkaidi jaoks olid paljud õhtud frustreerivad. Väravas tegid nad tip-top töö, aga teisel pool väljakut ei suutnud meeskond oma ära teha ja nii kogunes mitmeid valusaid kaotuseid.

Ent tänavune suvi on toonud lootust paremaks (loe: väravaterohkemaks) tulevikuks. Devils oli osaline suve ühes suurimas tehingus, kui Edmonton Oilersist toodi kaitsja Adam Larssoni vastu ära Taylor Hall. Senise karjääri jooksul 381 mänguga 328 punktini (132+196) jõudnud kanadalane on Hynesi poolt kõrgelt hinnatud.

"Taylor aitab meil harrastada seda mängustiili, millega soovime mängida, tahame olla kiire, ründav meeskond," ütles Hynes suvel. "Kui vaadata tema varasemaid tulemusi, siis tema näol on 5 vs 5 mängus tegu domineeriva mängijaga ja see on tähtis. Tegu on valdkonnaga, milles pidime paremad olema."

Peamänedžer Ray Shero on tunnistanud, et Larssonist ei tahetud loobuda, kuid Halli suguseid tippmängijaid ei paisata tihti turule ja kuna ta sobivat meeskonda nagu rusikas silmaauku, siis ei saanud seda võimalust lihtsalt maha magada.

Halli kõrval on ründes uuteks liikmeteks Beau Bennett, Vernon Fiddler ja Pavel Zacha. Kuigi rivistus võib veel muutuda, sest Bennett on endale kogunud klassmehe maine ja Fiddler 36-aastasena juba päris kütuseaurude peal liikumas. Kolmikust kõige huvitavam mees on kahtlemata 2015. aasta drafti 6. valik Zacha. 19-aastane tšehh tegi juba eelmise hooaja lõpupäevadel ka oma NHL-i debüüdi ära. See lõppes kahe söödupunktiga.

(foto: dailyfaceoff.com)
Eelmisel hooajal oli Devilsil vaid kaks meest, kes 50 punkti piiri kätte said. Parimana lõpetas 57 silmani jõudnud Kyle Palmieri (30+27). Halli lisandumine peaks kõigil, kes tema kõrval mängida saavad, produktiivsust tõstma. Ja mine sa tea, ehk tuleb veel Patrik Eliaš viimast hurraad tegema.

Kaitseliin on juurde saanud ühe karikavõitja. Ben Lovejoy tegi playoffides kaasa kõik Pittsburgh Penguinsi 24 matši. Temast sai ajaloo esimene New Hampshire'ist pärit karikavõitja. Larssoni lahkumist on Hynes võtnud rahulikult, öeldes: "Sa ei ürita kunagi ühte mängijat imiteerida. Kuid proovid kaitseliini kujundada, lisades mängijaid ja nende iseloomu, mis meeskonda täiendab. Arvame, et suutsime Lovejoy näol seda teha ja osadel teistel kuttidel on samuti sarnased omadused."

(foto: dailyfaceoff.com)
Devilsi sinisel joonel on kokku saanud päris huvitav punt. Lovejoy ja kapten Andy Greene on mõlemad üle 30ne, aga ülejäänud on 25 või alla. 21-aastane Steve Santini on mõni aasta tagasi U18 MM-il parimaks kaitsjaks nimetatud noorsand, kes sarnaselt Zachale sai eelmise hooaja lõpus ühes mängus korraks lõhna nina.

Hooaja väljavaated

Devils on nelja playoffideta hooaja jooksul kaks korda mahtunud kaitse osas liiga TOP 10 sekka ning olnud kõigil kordadel esimese 15 seas. Viljatu rünnak on meeskonda tagasi hoidnud. Vaid korra on suudetud viimase kolme seast end välja mängida ja mullu oldi 2.22 kolliga üldse viimane-hapupiimane. Halli tulemisega peaks olukord kõvasti paranema. Lisaks on Palmieri poolt oodata järgmist arenguhüpet ning samuti on Mike Cammalleri ja Devante Smith-Pelly end tõestanud korralike väravaküttidena.

"Arvan, et oleme rünnakul palju sügavam meeskond," on Shero suviseid muutuseid kommenteerides öelnud. "Soovime saada nelja head ründekolmikut omavaks meeskonnaks. Taylor Halli hankimine kahtlemata aitab meid ja paneb asjad soovitud suunas liikuma."

Nutune rünnak jättis meeskonna mullu 12 punktiga karikamängudest eemale ja selge see, et Metro divisjonist, kus oli eelmisel hooajal kõige rohkem 100 punktiga meeskondi (4), ei ole kerge välja murda. Seejuures olid ka enda divisjoni meeskonnad ainsad, kelle vastu oli Devilsil mullu raske tulemusi saada. 30-st mängust võideti 11 ja punktilisa tuli veel vaid kolmest matšist. Kõigi teiste divisjonide vastu saadi vähemalt pooltest mängudest punktid kätte.

Uuel hooajal peaks Devils kindlasti oma taset parandama, kuigi kuna 100 punkti piir on mitu aastat järjest jäänud sinilinnuks, siis ei saa kindlalt väita, et meeskond end playoffidesse tagasi mängib. Küll peaks aga olema kindlasti tegu satsiga, kellel pilk peal hoida.

Kommentaarid