Hooaja eelvaade: Washington Capitals

Presidentide trofee needuse jutud koguvad aina hoogu. NHL-i põhiturniiri parimale antav tiitel läks eelmisel hooajal selge vahega 120 punkti kogunud Washington Capitalsile, aga seitsmendat korda viimase kaheksa hooaja jooksul ei õnnestunud enamuse aastast domineerinud meeskonnal siiski Stanley karikat koju viia.

(foto: rukkus.com)
Barry Trotzi meeskond oli mullu võimas. Esimesed järjestikused kaotused tulid alles uue aasta alguses ja normaalajaga kaotas Capitals kaks mängu järjest alles playoffide avaringis Philadelphia Flyersi vastu. Pärast seerias 3-0 edu saavutamist tuldi sealt kindlalt mängudega 4-2 välja, ent sama tulemusega jäädi järgmises ringis Pittsburgh Penguinsile alla.

Vinges vastasseisus otsustati vaid üks kohtumine rohkema kui ühe väravaga ja pooled kuuest mängust lõppesid lisaajaga. Capitals jäi kiruma halba õnne, kuna kõvasti kolistati väravaraamistikku ning pingviinid said nii mõnegi õnnega pooleks värava. Aga eks õnn soosibki tugevamaid ja Mike Sullivani meeskond tõestas karikavõiduga, et Penguins hooaja otsustavas faasis kõigist parem ka oli.

"Meil on palju suurepäraseid mängijaid, aga miski on puudu. See mängijate grupp on 2. ringist rohkemaks võimeline," ütles meeskonna kapten Aleksandr Ovetškin pärast konkurentsist pudenemist.

Põhihooaja järgselt oli Capitalsile raske midagi ette heita. Keskmisest väravasaagist 3.02 oli parem vaid Dallas Stars (3.23), kaitsenumbrite osas jäi 2.33-st paremaks vaid Anaheim Ducksi 2.29. Nii ise sooritatud (30.6) kui endale lastud (28.4) pealevisete arvestuses lõpetati kindlalt liiga esikümnes. Väravavahtide tõrjete efektiivsuses oli 91.8% halvem ainult St. Louis Bluesi 91.9%-st. Nii ülekaalu kui vähemuse efektiivsus oli liiga TOP 5 hulgas - 21.9% ja 85.1%.

Aga halb õnn või siis tõesti needus, tähendasid lõpuks seda, et teist aastat järjest tuli 2. ringis langemine.

Peamänedžer Brian MacLellan on näinud suurimaid puudujääke rünnakul. Paljud on rääkinud sellest, kuidas aina olulisemaks on kujunemas see, et ka tagumiste ründekolmikute mehed suudaksid rünnakul panustada ja seda loodab MacLellan ka Capitalsi edurivi uutest liikmetest. Montrealist hangiti Lars Eller ja vabaagendite turult toodi sisse Brett Connolly.

Karjääri jooksul 442 mänguga 73 värava ja 156 punktini jõudnud Ellerit on varem pidevalt rivistuses ringi liigutamisega solgutatud. Nüüd on tal võimalus panna juured maha Capitalsi kolmanda tsentrina.

(foto: dailyfaceoff.com)
"Olen kindel, et saan enda kõrvale head ääred ja kavatsen suure lõbuga mängida ning palju väravavõimalusi luua, kuid samas plaanin ka kaitses vastutustundlikuks jääda," rääkis taanlane suvel oma rollist.

Connolly on endine Tampa Bay Lightningu drafti avaringi valik, kes seni aga vaid harva sähvatanud. 210 mänguga on tulnud 27 kolli ja 59 punkti. Kuna 24-aastane mängumees võeti väga tagasihoidliku lepingu peale, millega makstakse talle tuleva hooaja eest 850 000 dollarit, siis on tegu vaid väikese riskiga. Samas võib kasu olla suur.

"Brettil on endiselt veidi arenguruumi, tal on oskuslikkus ja ründeomadused, mis pole veel täielikult meie ega ka tema arvates avanenud. Loodetavasti suudame sellest kasu lõigata. Ta on heas suuruses, suudab hästi uisutada, omab häid käsi ja sooritab hästi pealeviskeid," iseloomustas MacLellan suvel eelmisel hooajal Bostonis üheksa värava ja 25 punktini jõudnud meest.

Capitalsil oli eelmisel hooajal kuus vähemalt 20 väravaga meest. Üks neist on Jason Chimera näol lahkunud. Eller ja Connolly on aga kindlasti suutelised kahe peale selle augu lappima ning isegi kuhjaga üle tegema. Mulluse hooaja eest liiga parimaks peatreeneriks valitud Trotz peab igatahes leidma viisi, kuidas see ellu viia.

Kaitses jätkab Trotzi sats tuttava rivistusega. Pikalt oli küll segane seis Dmitri Orloviga, keda hakati juba vahepeal KHL-iga seostama, ent 25-aastane venelane sõlmis eelmisel nädalal klubiga siiski uue lepingu, mis kehtib järgmise suveni. Töötasuks 2.57 miljonit dollarit.

(foto: dailyfaceoff.com)
Ainus tilk tõrva meepotis mullu väga kindlalt tegutsenud kaitse puhul on see, et kuna Trotz plaanib Orlovile uuel hooajal anda suurema rolli, siis on meeskonna üks kõrgemapalgalisemaid kaitsemehi, aastas viis ja pool miljonit teeniv Brooks Orpik jäämas viimasesse paari. Tegu koleda ja klubi jaoks kindlasti ka valusa raha raiskamisega. Pärast Orlovi lepingut on Capitalsile jäänud vaba raha alla miljoni ja see välistab praegusel hetkel edasise koosseisu tugevdamise.

Samas näitas eelmine hooaeg, et koosseisule pole midagi ette heita. Suvel lisatud oskuslikumad vennad peaksid andma ka playoffides parema võimaluse, aidates tasavägised mängud õigele poolele kallutada.

Võimalusi karikamängudes peaks kergitama ka see, et Braden Holtby on taas aasta võrra kogenum. Juba mitu hooaega tagasi end väga talendika puurivahina näidanud kanadalane pani mulluste esituste eest kotti oma esimene Vezina trofee. Ta võitis põhihooajal 66-st mängust klubi rekordit tähistavad 48, lasi keskmiselt 2.20 väravat ja tõrjus 92.2%-ga. Nuriseda võis vaid nullimängude vähesuse üle. Neid läks kirja ainult kolm. Näiteks aasta varem kogunes puhtaid pabereid tervelt kolm korda rohkem.


Tavalisel mängupäeval alustab Holtby enne kell 19 toimuvat lahtiviset kohtumiseks valmistumist poolteist tundi varem 10-minutilise meditatsiooniga. Järgnevad silma-käe kordinatsiooni harjutused, mille käigus viskab ta kummipalli vastu seina ja kui kell saab 18, siis otsib ta mänguhallis rahuliku koha, asetab lõua oma kapi peale ning asub siis silmade soojenduseks põrnitsema erinevaid ümbruses olevaid detaile.

"Teadsin üsna varakult juuniorina, et teised kutid saavad minust paremaks. Pidin leidma teistsuguse valdkonna, milles end järgmisele tasemele viia ja selleks sai mängu vaimne osa," on oma meetodite kohta öelnud Holtby, kes ka kitarri mängimist oma mänguks valmistumise rutiinis kasutab.

Muusikageen on tulnud suguvõsast. Vanavanematelt ja emalt Tamilt, kes kantrimuusika valdkonnas endiselt aktiivselt tegutsemas. "Ta oskab vägevalt mängida ja tal on tegelikult väga hea hääl ka," ütles suvel oma ametivenna musikaalsuse kohta Capitalsi varumees Philipp Grubauer, kes kõigi eelduste kohaselt on uuel hooajal saamas rohkem mänguaega, kui mullused 22 matši.

Holtby tunnistas pärast hooaja lõppu, et teda vaevas playoffides põlveprobleem. Väiksema koormusega saanuks seda ehk vältida. Seejuures kordas ta üleeelmisel hooajal 73 mängus osalemisega klubi väravavahtide rekordit. Grubauer võitis eelmisel hooajal pooled oma 16-st stardist, lastes 2.32 väravat ja tõrjudes 91.8%-ga.

Hooaja väljavaated

Capitals oli mullu võimas, jõudes 56 võiduga klubi rekordini, aga meeskonnal peaks arenguruumi endiselt jaguma. Kasvõi juba selle arvelt, et üks põhikaitsjatest John Carlson lõi mullu kaasa vaid 56 mängus ja Orpik jättis täpselt pooled põhihooaja matšidest vahele. Kui kogu kaitsekuuik suudab tervena püsida, siis peaksid tagala numbrid veelgi paranema. Sama kehtib ka veidi värskendatud rünnaku kohta.

Presidentide trofee võideti viimati järjestikustel aastatel kümnendi alguses Vancouver Canucksi poolt. Capitals tundub olevat igati võimeline seda saavutust kordama. Kuigi uue hooaja eesmärgiks saab olema jõuvarude laialijaotamine. Mis muidugi pole üldse kerge. "Soovime seda (head vormi) veidi paremini laialijaotada, aga ma ei usu, et seda saab kontrollida," tõdes McLellan suvel.

Lisaks Presidentide trofee needusele võib Capitalsi puhul rääkida ka playoffide needusest. Pärast 1998. aastal finaalis mängimist ja seal Detroit Red Wingsile kuivalt alla jäämist ei ole meeskond kordagi karikamängudes 2. ringist kaugemale saanud. Praeguses olukorras ei tee seda lihtsamaks ka playoffide formaat, mida Ovetškin hiljuti kritiseeris.

"Vaatamata Presidentide trofee võitmisele on sinu kava playoffides veidi veider. Esimesena mängid neljanda vastu ja siis Pittsburghiga, mitte Islandersi või mõne teise meeskonnaga. Hakkad mõtlema, et miks on sul vaja Presidentide trofee võita selleks, et mängida kohe parimate meeskondadega," rääkis venelane lõppeva kuu keskel.

Mingil määral on venelasel õigus. Samas tuleb karikaunistuse elluviimiseks lõpuks siiski kõik uppi lüüa ja Capitals ei saanud sellega eelmisel hooajal hakkama. Võimalik, et see ei õnnestu ka uuel hooajal, kuigi potentsiaali selleks on.

Kommentaarid