Hooaja eelvaade: Tampa Bay Lightning

Osava meeskonna ehitusega kaasneb ka suur peavalu. Tampa Bay Lightningu peamänedžer Steve Yzerman on mõne aastaga kokku pannud koosseisu, mis kahel järjestikusel hooajal mänginud vähemalt idakonverentsi finaalis. Aga selle säilitamiseks on vaja tohutult vaeva näha.

(foto: foxsports.com)
Yzermanil möödus kogu eelmine hooaeg, mis lõppes konverentsi finaalis 3-4 alla jäämisega Pittsburgh Penguinsile, muremõtetega seoses Steven Stamkosega. Meeskonna esistaarist oli saamas vabaagent ja kogu aasta jooksul jõudis infot kõnelustest minimaalselt avalikkuse ette. Ent lõpp hea, kõik hea. #91 tegi vahetult enne vana lepingu ametlikku lõppu uue diili, sidudes end klubiga 2024. aasta suveni.

"See meeskond on loodetavasti mitmeks aastaks jäämas Stanley karikale konkureerima. Tundsin südames, et Tampa oli alati koht, kuhu soovisin jääda. Kuulasin südamehäält ja näitan lojaalsust organisatsioonile, mis mu üles kasvatas," rääkis Stamkos pärast pikenduse allkirjastamist.

Kui kapten oli eeskuju näidanud, võttes vastu ehk vähem raha kui ta mujal oleks saanud, hakkasid doomino tükid järjepanu kukkuma. Meeskonna esikaitsja Victor Hedman tegi samuti pikalt kestva uue lepingu, tööka ründaja Alex Killorniga jõuti kokkuleppele ning allkiri saadi kätte ka varukindalt Andrei Vasilevskilt. Vene kontingenti jääb satsi esindama ka Vladislav Namestnikov.

Pärast tihedat tintimist, mis pausi järgselt jätkus selle nädala alguses kaitsja Nikita Nesterovi uue lepinguga, on jäänud vaid veel üks tõsisem teema õhku - palgale on vaja saada ka piiratud vabaagendi staatuses olev Nikita Kutšerov.

Arvestades Yzermani sõnavõtte, siis peaks uudis meeskonna mulluse resultatiivseima mängija uuest lepingust peagi tulema. "Olen lootusrikas, et suudame midagi välja mõelda," ütles Yzerman nädalavahetusel, lisades et kõnelusi on takistanud venelase osalemine maailmakarikal.


Lightningul on vaba palgaruumi umbes 5.8 miljoni jagu. Pikemaajalise tehinguni jõudmine näib selle juures välistatud, aga Yzerman on ennegi suutnud üllatavaid kokkuleppeid sõlmida. Võimalik, et kaadri taga on klubi boss plaanimas mõnda vahetustehingut, mis rohkem vahendeid avaks.

Kõigi eelduste kohaselt võib Kutšeroviga meeskonna uue hooaja ründeliini rivistust prognoosides arvestada. Kuigi esialgu puudub nimekirjast Ryan Callahan, kes alustab aastat pärast puusaoperatsiooni vigastuspausiga, mis tõenäoliselt kestab novembri teise pooleni.

(foto: dailyfaceoff.com)
Rünnak on täpselt sama, mis mullu, kuid selle puhul tuleb siiski meeles pidada paari nüanssi. 2013. aasta drafti 3. valik Jonathan Drouin kukkus eelmisel hooajal üks hetk pipardama ja nii jagus talle vaid 21 põhihooaja matši. Kevadel meeskonda tagasipääsenuna näitas ta aga playoffides oma tohutut potentsiaali, jõudes 17 mänguga 14 punktini (5+9).

Tyler Johnson jagas Patrick Kane'iga 2015. aasta playoffide resultatiivseima mängija au, kuid kukkus pärast läbimurde hooaega 72 punkti pealt 38 peale. Ent eeldatavasti ei pea meeskonna peatreener Jon Cooper muretsema, et tegu oli vaid ühe hooaja liblikaga. Esitusi pärssis vigastus.

"Mul polnud üldse jõudu ega painduvust," ütles Johnson hiljuti 2015. aasta finaalseerias viga saanud parema randme kohta. "Läks pikalt aega, et ma üldse midagi teha saaksin. Alles jaanuari paiku sain lõpuks kätekõverdusi teha."

Lightning oli eelmisel aastal tihti oma paremuse maksma panemisel väravate saamisega hädas. Aasta varem näidatud resultatiivsus 3.16 väravat mängu peale, mis oli liiga parim, kukkus 2.73 peale. Täie tervise juures Johnson ja meeskonda sulandunud Drouin peaksid satsi väravate keskmise uuesti kolme lähedale aitama.

Kaitses on seis samuti suures osas sama. Lahkunud on Matt Carle, kelle leping kehvate esituste tõttu suvel välja osteti. Ühe tähelepanuvääriva muutuse võib tuua treeninglaager. Nimelt on testimisel suurte kogemustega James Wisniewski, kes endale ehitanud ülekaalu spetsialisti maine. Just see oli meeskonna mullune Achilleuse kand, kui 15.8%-lisest efektiivsusest piisasa vaid kahe konkurendi edestamiseks.

(foto: dailyfaceoff.com)
Endale lastud väravate osas oli Lightning mullu liiga paremuselt viies, lastes keskmiselt 2.41 kolli. Esiväravavaht Ben Bishop aidati Vezina trofee väärilise hooajani. 29-aastane ameeriklane lasi endale vaid 2.06 väravat ja tõrjus 92.6%-ga. Esimesega oli ta kogu liiga parim, teise arvestuses jäi vaid Brian Elliottile alla.

Bishop on alustamas oma lepingu viimast aastat ja see on 99%-lise tõenäosusega jäämas tema viimaseks selles meeskonnas. Juba suvel oli pikakasvuline puurivaht klubivahetusele lähedal ja ei ole välistatud, et mingil hetkel Yzerman kitsa palgafondi poolt peale sunnitud käigu ka ära teeb. Aga seni kavatseb Bishop oma tööd rahulikult jätkata ning usub, et ühte puuri mahuvad kaks vahti kenasti ära.

"Kui vaadata Montreali, siis nad olid raskustes kui Carey Price auti langes. Arvan, et vajad kahte väravavahti, kes annavad sulle igal õhtul võimaluse võita," rääkis Bishop suvel.

Vasilevskit nähakse supertalendina, kuid eelmisel hooajal olid tal siiski mõningad raskused. Endale lastud väravate arvuks jäi 2.76 ja tõrjete efektiivsus oli 91%. Kuid võimalik, et ka teda oli segamas vigastus, sest ta saabus 12 kuud tagasi üsna omapärase traumaga treeninglaagrisse. Playoffides, kus Bishop teist aastat järjest vigastada sai, õnnestusid venelasel asjad juba märgatavalt paremini. Väravate keskmine jäi samaks, aga tõrjed tõusid 92.5% peale.

Hooaja väljavaated

Lightning on mänginud end idakonverentsi üheks parimaks meeskonnaks ja edukaks peaks kujunema ka uus hooaeg. Yzermanil jagub meeskonna kooshoidmisel kukla kratsimist, kuna järgmisel suvel on Drouin, Johnson ja Ondrej Palat piiratud vabaagendid, kuid enne edasist lepingutega sahkerdamist võiks meeskond anda kuuma seni, kuni veel võimalus on.

Viimasel paaril aastal kõvasti kasvanud meeskonna jaoks ei defineeri edu ka enam lihtsalt konverentsi finaali või karikavõistluste finaali jõudmine. Rahulolu pakuks vaid võimalus korraldada karikaparaad. "Oleme viimasel kahel aastal olnud lähedal, aga lihtsalt lähedal olemine ei ole piisavalt hea. Teise või kolmanda koha eest ei saa midagi. See ei ole see, mida me tahame," tunnistas Johnson septembri keskel.

Idakonverentsis ja kogu liiga jaoks on Pittsburgh Penguins uueks miilikiviks, Washington Capitals on äsja teinud võimsa hooaja ning Lightningu osariiginaaber Florida Panthers on jõudsalt tipu poole pürgimas. Konkurents finaalikoha peale on kujunemas karmiks ja oma eesmärgi täitmine saab Cooperi meeskonnal olema keeruline. Aga eks seda magusam ole lõpuks ka triumf. Lightning on end selgelt sellele häälestanud.

Kommentaarid