Hooaja eelvaade: Florida Panthers

Aastaid muidusööjate hulgas olnud Florida Panthers, kes oli enne eelmist hooaega 21 aasta jooksul vaid kolm kord playoffides mänginud, on vaikselt sammumas NHL-i tippmeeskondade sekka. Selja taga on klubi ajaloo parim põhiturniir ja meeskond peaks minema aina paremaks.

(foto: Joe Skipper/AP)
Panthers tegi mullu 103 punktiga oma rekordi, võites ka enda ajaloo teise divisjoni tiitli. Lisaks ilustasid hooaega mitmed rekordilised võiduseeriad. Selle järgselt lõppesid küll playoffides mängud New York Islandersi vastu vaid kuue matšiga, aga see peaks nooremapoolsele meeskonnale vaid motiveerivalt mõjuma.

Meeskonna peatreenerina kolmandat aastat alustav Gerard Gallant näeb satsis tohutut potentsiaali, mis võib juba algaval hooajal suure edu tuua.

"Minu hinnangul tegime eelmisel aastal väga hea sammu edasi ja selleks, et meist saaks parem meeskond ja et areng jätkuks, peame tegema veel ühe sammu ning seda kõigis valdkondades - meie ülekaal, karistuste surmamine, üldine mäng," rääkis Gallant suvel. "Mõlema aasta jooksul, mil oleme siin olnud, on meeskond teinud suuri edusamme ja see on tulenenud sellest, et meie nooremad mängijad on aasta võrra rohkem kogemusi saanud. Oleme koos mängijatega kasvamas. Oleme parem meeskond ja teame, et oleme hea hokimeeskond. Oleme enesekindel meeskond. Sel aastal ei karda me ühegi meeskonna vastu mängida."

Peatreener püsib entusiastlikuna vaatamata sellele, et suvel on koosseis läbinud päris korralikud muudatused. Mullu 2.44 väravat lasknud kaitsest on lahkunud ülikogenud Willie Mitchell ja Brian Campbell. Lisaks ei jätka meeskonnas Erik Gudbranson ja Dmitri Kulikov.

(foto: dailyfaceoff.com)
Muutused sinisel joonel on olnud põhjalikud, aga vaatamata nendele võib optimistlikult tulevikku vaadata. Eelmisel aastal NHL-i parimaks uustulnukaks valitud Aaron Ekbladi kõrvale on toodud üliosav sööduandja Keith Yandle, kes tippvormis olles kuulub kindlasti liiga parimate ründavate kaitsemeeste sekka. Jason Demers oli mullu kahvatu kaitsega Dallas Starsi üks stabiilsemaid sinise joone mehi ning Mark Pysyk on 24-aastase ja endise drafti avaringi valikuna veel üks potentsiaalikas meeskonnaliige.

Kaitse kõige huvitavamaks täienduseks võib aga kujuneda hoopis Michael Matheson. 22-aastane mängumees on NHL-is seni jääl käinud vaid kolmes matšis, aga aitas kevadel Kanada MM-kullani ja pärast kümne mänguga kuue punktini jõudmist tuli ka turniiri parima kaitsemehe au.

"Temast saab loodetavasti pikaks ajaks meie jaoks väga hea hokimängija. Meile meeldis, mida me temalt eelmisel aastal nägime nendes kahes-kolmes matšis ja hiljem playoffides," on Gallant öelnud klubi 2012. aasta drafti avaringi valiku kohta.

Pantrite draftimisest võiks kirjutada täiesti eraldi loo. Chicago Blackhawksist võimsa masina vorminud Dale Tallon on küll nüüdseks peamänedžeri ameti loovutanud Tom Rowe'le, aga seda praegust Panthersi rivistust võib siiski pidada tema kätetööks. Ja väga heaks kätetööks! Ekblad ja Matheson on vaid paar korralikust väga andekate mängijate hulgast, kes 2010. aastal Talloni juhtimisel draftist hangitud.

Eelmine hooaeg tõestas, et pantrid on päris lähedal Talloni hea töö viljade maitsmisele. Väärib märkimist, et meeskonna resultatiivsustabelis oli kaheksa esimese hulgas viis klubi enda drafti valikut. Neist kõige edukamad 59 punktini jõudnud Jonathan Huberdeau ja Aleksander Barkov, kes on igihalja Jaromir Jagriga moodustanud ühe liiga ohtlikuima ründekolmiku. Kolme peale kokku korjati eelmisel hooajal 184 punkti.

Jagr tähistab algava hooaja käigus oma 45. sünnipäeva, aga näib, et elav legend ei lõpeta enne, kui on uuesti saanud Stanley karikat enda pea kohal hoida. Väsimust, ega veel vähem tüdimust, ei paista veel kuskilt.


"Sa väsid hokist vaid siis, kui sa ei näe piisavalt palju vaeva ja teed mängides endale häbi. Sul on piinlik, kuna teised kutid on sinust paremad. Kuid seda seetõttu, et sa pole piisavalt palju selleks valmistunud," on Jagr oma elufilosoofia kohta öelnud.

Mullu 79 mänguga 27 värava ja 66 punktini jõudnud ründaja demonstreeris oma suhtumist väga hästi läinud kevade alguses, kui asus pärast ühte kohtumist keset ööd jõusaalis rassima.

NHL-is kokku kaheksat erinevat klubi esindanud Jagr oli mullu Panthersi resultatiivseim mees, aga meeskonna edu taga oli siiski rohkem kui vaid tema kolmiku sära. Satsis oli koguni kuus mängijat, kes said kätte 50 punkti piiri. Sellist saavutust polnud ette näidata isegi põhiturniiri domineerinud Washington Capitalsil.

(foto: dailyfaceoff.com)
Suvel on edurivis küll mõned ümberkorraldused toimunud, aga kõik mullused 50 silmaga mehed on siiski endiselt satsis.

"Arvan, et oleme kasvatanud oma talendi taset, kiirust ja kaitsest litri välja liigutamist," on Gallant suviste käikute kohta öelnud. "Minu arvates tegi meie kaitse mullu väga head tööd, aga paremaks saamiseks pidime lisama veidi rohkem talenti ja kiirust."

Postide vahelt on Panthers suvel kaotanud Montreali siirdunud Al Montoya, kes tegi varukindana oivalist tööd, aga tema asemele hangitud James Reimeris nähakse sarnast võimekust. Kuigi tõenäoliselt saab eelmise hooaja Toronto ja San Jose vahel ära jaganud väravavahist siiski kindel teine viiul. Esikindana jätkab Roberto Luongo, kes tegi mullu ühe karjääri parima aasta. 37-aastane kanadalane sai kirja 35 võitu, lasi keskmiselt 2.35 väravat ja tõrjus 92.2%-ga.

Hooaja väljavaated

Panthers on Gallanti ja noore meeskonnaga iga aasta stabiilselt arenenud ning sama võib oodata ka algavalt hooajalt. Ühtlasi tähendab see seda, et kõik konkurendid peaksid end ohustatuna tundma. Oma punktisaaki võidakse kasvatada naturaalselt juba pelgalt selle arvelt, et hooajale tehakse parem algus. Eelmisel sügisel kaotati esimesest 14-st mängust kaheksa ja sellesse seeriasse mahtus ka hooaja pikim, neljamänguline kaotuste jada.

Jagri vanus tekitab alati küsimusi, et kaua ta ikkagi jaksab ja kui tõsine lõpuks äralangemine on, aga seni kuni härra ise oma võimetes kindel on, siis ei maksa temas kahelda. Gallant on küll tema jaoks mängupäevadel treeningud teinud vabatahtlikuks, ent alati on ta siiski kõige kõvemini rassiv vend ja näib, et värskus tuleb puhkuse asemel hoopis suuremast vaeva nägemisest.

Meeskonda lisatud kiirus peaks eelmisel hooajal 2.83 kolli skoorinud koosseisu väravate arvet veelgi suurendama. Sellega võib kaasneda mõningaid järeleandmisi kaitses ja noore meeskonna jaoks võib ka veidi hirmutavam olla jõujunnide Kulikovi ja Gudbransonita mängimine, aga arvestades kui hästi satsi on ehitatud, siis pole põhjust juhtkonna otsustes kahelda. Julgeks pakkuda, et Panthers võidab tuleval kevadel oma esimese playoffide seeria pärast karikafinaaliga lõppenud 1996. aastat. Ja teekond karikamängudel võib päris pikaks osutuda.

Kommentaarid