Hooaja eelvaade: Philadelphia Flyers

Viimastel aastatel on täitsa omaette fenomeniks olnud see, kuidas uustulnukatest peatreenerid koheselt NHL-is läbi löövad. Alates Patrick Roy'st, lõpetades Willie Desjardins'iga. Rivistusse võib panna ka Dave Hakstoli, kes eelmisel hooajal Philadelphia Flyesi vastupidiselt ootustele playoffidesse tüüris.

(foto: 6abc.com)
Seni kaks Stanley karikat võitnud klubil playoffides pikka pidu polnud, kuna vastu tuli põhiturniiri domineerinud Washington Capitals, ent heaks saavutuseks võib ikkagi pidada seda, et lõpumängudele üldse jõuti. Barry Trotzi meeskonnalt rööviti ka kaks võitu.

Ülikoolide liigast palgatud Hakstol vormis Flyersist enesekindla meeskonna, mis ei lasknud end heiduta isegi vahepeal tulnud kuuemängulisest kaotuste jadast. Võib öelda, et just enesekindlus on viimastel aastatel olnud meeskonna valukohaks. Kaotuste seeriad kipuvad ikka minema pikemaks kui kolm mängu ja hooaja jooksul satub neid mitmeid olema. Hakstoliga oligi aga vaid see kuuene jada ainsana pikem kolmest mängust.

Mulluse edu järel seisab meeskond nüüd uuele hooajale vastu minnes silmitsi suuremate ootsustega. "Kõige suurem muutus on see, et mängijad teavad nüüd, mida neilt oodatakse ja ootused on kõrged," rääkis klubi peamänedžer Ron Hextall suvel. "See on hea asi. Eeldame, et kõik naasevad heas vormis olles ja mängivad aasta jooksul oma võimete tipul."

Need sõnad on vast enim suunatud meeskonna tähtedele. Flyersil oli mullu mitu üllatusmeest, aga samas olid ka nii mõnedki oma mänguvormiga hädas. Teiste seas ka Jakub Voracek ja Claude Giroux. Esimene kukkus pärast 66-miljonilise lepingu allkirjastamist 81 punkti pealt 55 peale ja teine tegi viimase kuue hooaja halvima aasta, lõpetades 67 silmaga.

Kuna peamised ründeässad olid hädas, siis jäi ka Flyersi väravasaak päris kahvatuks. Keskmine arv 2.57 jättis meeskonna liiga viimase kümne sekka. Ja seda isegi kõrge pealevisete keskmisega. 31 oli piisavalt hea arv, et mahtuda nende osas TOP 5 sekka. Ehk äkki oli tegu lihtsalt halva õnnega.

Võrreldes eelmise hooajaga on rünnakut täiendatud Montrealis head hoogu näidanud Dale Weise'i ja lahtivisete meistri Boyd Gordoniga, kes jäi mullu vähemalt 600 lahtiviskes osalenud mängijate arvustuses 57.9%-ga edukuselt alla vaid kolmele mehele.

(foto: dailyfaceoff.com)
"Kas meil oli perfektne suvi? Arvatavasti mitte. Kas oli produktiivne suvi? Arvan, et oli," on Hextall täienduste kohta öelnud.

Rünnaku parandamisega seoses loodetakse kahtlemata, et Voracek ja Giroux tõusevad endisele tasemel tagasi ning et nelik Brayden Schenn, Michael Raffl, Sean Couturier ja Wayne Simmonds, kes kõik jõudsid mullu karjääri parima aastani, suudavad oma vormi hoida.

Väravate arvu tõstmisel soovib Hakstol abi saada ka kaitsjatelt, öeldes eelmisel kuul: "Peame jätkama kasvu ja arengut ning paremini tegutsema. Veidi puudutab see ründajate gruppi, aga samas ka kaitsjaid, kes peaksid olema veidi aktiivsemad ja looma rohkem võimalusi."

Sinisel joonel oli Flyersil eelmisel hooajal praktiliselt vaid üks loov mängija. Enamvähem eikusagilt ilmunud Shayne Gostisbehere ületas ainukesena 30 punkti piiri, lõpetades 46 silmaga. 17 kolliga oli ta kaitsjate seas kogu liiga peale 6. mees. Ja seda vaid 64 mänguga. Näib, et Flyers on oma süsteemist leidnud tõelise teemanti.


Tõsiasi, et Mark Streit jättis 20 matši vahele ja Michael Del Zotto piirdus mullu üldse vaid 52 kohtumisega tähendab muidugi seda, et Gostisbehere ei tohiks uuel hooajal olla kaitses viimane ja ainus mohikaanlane, kes edurivimehi aitab.

(foto: dailyfaceoff.com)
Kõvad ründavad kaitsemehed on klubil ka peale kasvamas (Ivan Provorov, eelmisel hooajal WHL-is 62 mänguga 73 silma, Travis Sanheim samas liigas 52 mänguga 68 punkti) ning usutavasti hakatakse neid ka katsetama.

Postide vahel on Flyersil üks liiga intrigeerivamaid seise. Hakstoli meeskond oli läinud hooajal üks neljast, kellel kvalifitseerusid kaks väravavahti tõrjete efektiivsuse osas liiga TOP 25 sekka. Esikindaks peetav Steve Mason lõpetas 91.8%-ga ja Michal Neuvirth oli 92.4%-ga üldse üks liiga parimatest. Kas rollid ei peaks vahetuma?

"Mason ja Neuvy on arenenud suurepäraseks tandemiks. Nad tahavad väravas olla. Nad on väga-väga võistlushimulised. Samas on nad ka head meeskonnakaaslased. Kui ühel olid raskused, siis oli teine teda innustamas. Lõpuks kujunes aasta jooksul meie väravavahtide tegutsemine silmapaistvaks," on Hakstol olukorrast rääkinud, lisades et loodetavasti jätkub asi samas vaimus.

Hooaja väljavaated

Väravavahtide mäng tegi Flyersist liiga parimate kaitsesatside sekka pürgiva meeskonna. Endale lasti 2.56 kolli, millega jäädi napilt liiga esikümnest välja. Seejuures on Flyersist kui heast kaitsemeeskonnast imelik kirjutada, kuna pigem on varem just selle poole peal olnud probleeme ja ka näiteks Hakstoli teine kohtumine lõppes 1-7 hävinguga. Ent ometi tundub, et tegu on uue reaalsusega.

Välja on kujunenud nii, et need meeskonnad, kes suudavad tagalas korda hoida, need suudavad lõpuks ka hooaega pikendada. Eelmisel hooajal pääses playoffidesse ainult kolm keskmiselt üle 2.60 värava lasknud meeskonda. Kaitses mullust taset hoides peaksid Flyersil olema päris head võimalused jõuda järjestikuste playoffidega lõppevate hooaegadeni. Viimati juhtus see aastatel 2011 ja 12.

Ründes peaksid asjad naturaalselt lahenema. Ei ole lihtsalt võimalik, et Voracek ja Giroux jäävad 60 punkti meesteks. Palju sõltub sellest, kuidas toetav kaader omadega hakkama saab, aga kuna tegu on oma parimates aastates meestega, siis ei tohiks järsku äralangemist tulla. Kuigi mitmed faktorid, näiteks vigastused, võivad sellele muidugi tõuke anda.

Kommentaarid