Hooaja eelvaade: Minnesota Wild

Elu NHL-is võib olla nagu sõit Ameerika mägedel ja Minnesota Wildi fännid peaksid sellega hästi kursis olema. Viimastel aastatel stabiilselt arenenud meeskond sattus eelmisel hooajal ootamatult hätta, võeti ette treenerivahetus ja kokkuvõttes tehti märgatav samm tagasi.

(foto: rukkus.com)
Meeskonna paari hooajaga 81 punkti pealt 100-ni viinud Mike Yeo vallandati veebruari keskel pärast kohutavat seeriat, mille jooksul kaotati 14-st mängust 13. Tema asemele toodud John Torchetti alustas edukalt nelja järjestikuse võiduga, kus kõigis mängudes jõuti vähemalt viie väravani, ent lõpuks taandus ka temaga kaasa tulnud eufooria ja põhiturniirile pandi punkt viie järjestikuse kaotusega. Kaotuste seeria pikenes veel ka playoffides, kus lõpuks langeti avaringis Dallas Starsi vastu mängudega 2-4.

Torchetti tegi kokkuvõttes head tööd, aga püsivat lepingut ei suutnud ta endale siiski teenida. See läks Anaheim Ducksi poolt vallandatud Bruce Boudreaule. 61-aastane kanadalane tõi mullu pärast kehva algust Ducksile neljanda järjestikuse divisjoni tiitli, kuid playoffide esimeses ringis Nashville Predatorsi vastu koperdamine oli lubamatu aps. Uues klubis alustab oma kolmandat meeskonda tüürima hakkav Boudreau suure elevusega.

"Loodan, et suudan tuua Stanley karika siinsesse osariiki. Olen põnevusega oodanud seda, töötada kohas, kus hoki on hinnatud ja teha seda meeskonnaga, mis on alati kõigi satside jaoks, keda olen juhendanud, olnud kõva vastane. Arvan, et edasi liikudes saame veelgi paremaks," on Boudreau rääkinud.

Wild kukkus eelmisel hooajal 87 punkti peale, pääsedes läänekonverentsist viimase wild-cardi kohaga karikamängudele. Hooaja kuue järjestikuse kaotusega lõpetanud Colorado Avalanche'i suudeti edestada viie punktiga. Üheksa liigas töötatud hooaja jooksul on Boudreau meeskonnad aga täishooaegade arvestuses vaid kaks korda vähem kui 100 punktiga lõpetanud.

Eelmisel hooajal oli meeskond 2.60 kolliga mängus liiga tagumises otsas, seega on selge, kust esimese asjana taset peab tõstma. Treeneri elu kergemaks tegemiseks on klubi peamänedžer Chuck Fletcher suvel ründeliini ka täiendanud. Sisse toodi Eric Staal ja Chris Stewart. Lahkus Thomas Vanek, kelle leping osteti pärast karjääri halvimat aastat välja.

(foto: dailyfaceoff.com)
Carolina Hurricanesi 2006. aastal Stanley karikani aidanud Staal pole enam esimeses nooruses, aga Minnesotas usutakse, et ta võib endiselt olla efektiivne mängija. "32-aastasena ei ole sa enam sama mängija nagu 25 või 26-selt, aga arvame, et see on Ericu jaoks soodne olukord ja tema ilmselgelt arvas sama. Meil on mõned kvaliteetsed mängijad, kellega ta saab koos mängida ja meil on tema jaoks kindlasti tähtis roll," on Fletcher öelnud.

Suured lootused seoses Staaliga on ka Boudreaul. Samuti on mängumees ise valmis end uuesti tõestama. Saab olema huvitav näha, kas ründaja, kelle produktiivsus on kolm hooaega järjest kukkunud, suudab end uuesti järje peale saada.

Samas on selge, et ainult heas hoos Staalist ei piisa rünnaku elavdamiseks. End peavad tipptasemele tagasi mängima ka Zach Parise ja Jason Pominville, kes mõlemad eelmisel hooajal terviseprobleemidega võitlesid. Esimene sai seljahädaga veel enamvähem hakkama, jõudes 70 mänguga 25 värava ja 53 punktini, kuid teine jäi 11 kolliga kaugele oma varasematest 30 värava, 60 punktiga hooaegadest.


Kaitses oli Wild mullu kolmandat hooaega järjest liiga esikümnes. Ja seda isegi kohutava vähemuses mängimise efektiivsusega. 77.9% tähendas, et selja taha jäi vaid kolm konkurenti. Endale lastud väravate osas lõpetati 2.49-ga 9. kohal.

Fletcher on rõõmustanud, et edurivi tugevdamiseks ei pidanud ta minema meeskonna korralikult mehitatud kaitse kallale ja nii sammutakse uuele aastale vastu sama koosseisuga. Valikut võib hinnata liiga üheks ühtlasemaks.

(foto: dailyfaceoff.com)
Sinisel joonel on küll Ryan Suteri näol selge alfa olemas, kuid järgneb tõeline võta üht, viska teist seltskond. Lisaks on kõik ka nooremapoolsed. Nate Prosseri kõrvale jättes, ei küündi kellegi vanus üle 26 aasta.

Boudreaule võib kaitses ainsana muret valmistada see, et Suter oli eelmisel hooajal keskmise mänguaja osas 28:35 kogu liiga peale teisel kohal. Karjääri esimese 50 punktiga aasta teinud jänki mängib palju vastaste tippude vastu ja teda veidikenegi säästes võidaks vast kogu meeskond.

Anaheimis töötades, ei kartnud Boudreau kasutada kogu oma kaitseliini ja aeg näitab, kas selle suhtumisega on ta ka Minnesotasse saabunud. Võrdluseks, viimase nelja hooaja jooksul mängis Yeo juhendamisel vähim kasutatud kaitsemees võrreldes enim mänginud kaitsjaga keskmiselt 15:23 vähem. Boudreaul on vähim ja enim usaldatud kaitsjate vahele mahtunud vaid 6:40.

Postide vahel saab kõige rohkem usaldust tõenäoliselt taas Devan Dubnyk. 30-aastase kanadalase numbrid andsid küll võrreldes imelise debüütaastaga eelmisel hooajal järele, aga nendele ei saa siiski eriti midagi ette heita. 67 mängu juures kogunes 32 võitu, keskmiselt sisse lastud väravaid oli 2.33 ja tõrjete efektiivsuseks kujunes 91.8%. Darcy Kuemper sekundeeris 2.43 ja 91.5%-ga.

Dubnyk loodab oma tunamulluse tase taastada. "Olin frustreerunud, sest tean, et suudan eliittasemel mängida. Soovin selleni küündida ja selle nimel veava näha ning vahest on hea endale sellist survet peale panna. Kuid eelmisel aastal panin endale uue lepingu ja suurenenud ootustega liiga palju survet peale."

Hooaja väljavaated

Kuna Kesk divisjonis mängimine on paras kummitoast läbi käimine, siis tõenäoliselt Boudreau kena tiitlite seeria katkeb. Aga vaevalt, et divisjoni esikohta üldse sihitakse. Seda nii meeskonna kui peatreeneri poolt. Boudreaul on käes aeg tõestada end playoffides hakkama saava treenerina. Ta on põhiturniiril võiduprotsendi osas NHL-i ajaloo edukaim treener, aga karikamängudes on talle kaheksast seeria 7. mängust tulnud tervelt seitse kaotust.

Wild on oma 16-aastase ajaloo jooksul playoffides võitnud vaid neli seeriat ja see näitab, et hinnatud peatreeneril ei saa oma reputatsiooni muutmine kerge olema. Kuigi tõsi, seeria võitudest kaks on tulnud viimase kolme hooaja jooksul. See omakorda näitab, et Wildil on potentsiaali playoffides tegude tegemiseks.

Potentsiaal on asi, mille peab just treener meeskonnast välja pigistama ja Fletcher usub, et Boudreau on just selleks õigeks meheks. "Nad vajasid teistsugust häält," ütles peamänedžer meeskonna kohta vahetult pärast Boudreau palkamist. "Bruce'i kogemus, tohutu kirg mängu suhtes ja hoki IQ lubavad tal viia selle mängijate grupi kõrgustesse, kus nad pole varem veel olnud."

Kommentaarid