NHL-is levib kokaiini tarbimine

Ryan Malone ja Jarret Stoll on kaks pikaajalist NHL-i mängijat, kes viimastel aastatel kokaiini omamisega vahele jäänud. Liiguvad jutud, et äsja autoavariisse sattunud Zach Kassian oli samuti meelt mürgitanud just valge pulbriga. Liiga on tunnistanud, et kokaiini tarbimine on probleemiks kujunenud.

(foto: Len Redkoles/Getty Images)
Narkoteema kerkis uuesti teravalt esile paar nädalat tagasi. Toronto Maple Leafsi nooruk Viktor Lööv teatas, et kokaiin on Põhja-Ameerikas väga levinud. "NHL-is on väga palju kokaiini, usutavasti on see nii ka AHL-is," rääkis rootslane kodumaa meediale.

Lööv märkis, et tema pole kedagi valge ninaga tabanud, aga on kindel, et probleem on tõsine. "Olen kindel, et tegu pole lihtsalt juttudega. Kui sul on raha, siis on sul sellele kindlasti kerge ligipääs," lisas 22-aastane kaitsja, kes tegi mullu ookeani taga oma esimese hooaja.

Teemat saatis üsnagi leige vastukaja, kuid nüüd on siiski tähtsate ninadega jutule saadud. "Positiivseid (kokaiini) proove on olnud rohkem kui eelmistel aastatel ja nende arv on aina kasvamas," tunnistas asekomissar Bill Daly eile antud intervjuus. "Me ei ütleks, et tegu oleks kriisiga. Ütleksin, et narkootikum nagu kokaiin on perioodiline ja käes on periood, kus see on uuesti populaarne."

Daly märkis ka, et teste ei viida tihti läbi. Meeskondi kontrollitakse kaks korda hooaja jooksul - korra treeninglaagri ajal ja siis põhihooaja sees. Mängijaid testitakse eraldi nii põhiturniiri kui playoffide käigus. Suvel kontrollitakse ainult 60 mehe seisundit. Lisaks kasutatakse vaid kolmandiku testide puhul meetodit, millega kokaiini ja sellega sarnanevaid ained saab avastada.

Mängijate Ühendusel on paigas enda programm, kuhu probleemide küüsis mängijad suunatakse. Nii nagu Kassianiga juhtus. Seda saab teha anonüümselt ja see seletab ka selle, miks avalikkuse ette väga vähe juhtumeid on jõudnud. Programmiga liitudes aga elu enam nii kerge pole. "Arstid otsustavad kui kaua sa programmis osaled. See võib kesta igavesti," märkis Daly.

Kui programmi 1. astmel libastud, nagu Kassianiga läks, siis ootab ees palgata puhkus. Karjääri jätkamine on arstide käes, kes otsustavad muu hulgas kui tihti sind programmi ajal testitakse.

Liiga on valmis kokaiini vastu võitlema. Mängijate Ühendusega on astutud läbirääkimistesse, et lisada kokaiin keelatud ainete nimekirja.

Kommentaarid