Kolmandiku mängust vähemuses tegutsenud Canucks pääses Tampast võiduga

Vancouver Canucksi fännid võivad täna tähistada ühte jõuluime sündi. Muud moodi on väga raske seletada seda, kuidas Willie Desjardinsi meeskond võõrsil Tampa Bay Lightingu vastu 2-1 võiduga tulema sai. Tänu rohketele karistustele mängisid külalised terve ühe kolmandiku jagu vähemuses.

(foto: Kim Klement/USA TODAY Sports)
Karistuste korjamine läks lahti väga varakult, kui Yannick Weber saadeti 3. minutil pingile vastase kepi hoidmise eest. Sealt tuli esimene kolmest ülekaalu võimalusest, mis Lightningul juba ainuüksi avakolmandikul oli. Nendega ei suudetud aga mitte midagi ette võtta! Jakob Markströmi väravale ei läinud kodumeeskonna ülekaalu ajal mitte ühtegi pealeviset ja nii läks Lightning esimesele puhkepausile kirjas vaid neli üritust.

Külalised said avakolmandikul Ben Bishopi väravale seitse üritust ja neist ühe ka tema selja taha. Sven Bärtschi viis Canucksi neli minutit enne pausi ette. Olles hooaega kahvatult alustanud on noor šveitslane nüüd skoorinud kolmes mängus järjest.

Desjardinsi hoolealused suutsid algset edu hoida teise kolmandiku viimase minutini. Lightning sai värava alles oma kuuenda ülekaalu võimaluse ajal, kui Jonathan Marchessault viigistas. Erinevate vigastuste tõttu meeskonda pääsenud ründaja, kes on viimaseid päevi 24-aastane, jõudis viiendat mängu järjest punktini ja see on meeskonna tänavune parim seeria.

Sebrade vile ei võrdsustunud ka viimasel kolmandikul. Kuigi Desjardins ei süüdistanud hiljem kohtunikke: "Võtsime mõned halvad karistused, mida poleks pidanud võtma. Paar olid sellised, kus arvasin, et vile võinuks teises suunas minna. Tegime aga endale rohkem liiga, kui kohtunikud."

Kuna Lightning oli ülekaalus sedavõrd kehv ja ega ka hooaja numbrid kiita pole (efektiivsuseks 16.8%), siis võib naljaga pooleks spekuleerida selle üle, et äkki oligi karistuste korjamine Canucksi kavalaks mänguplaaniks. Igatahes kandis see lõpuks vilja.

Viimase kolmandiku keskel, mil Lightning oli üheksast ülekaalu võimalusest realiseerinud ühe, viis Daniel Sedin vigastuspausilt naasnud venna söödust külalised uuesti ette. Tema üritus oli üks vaid kolmest, mis Canucksil viimasel kolmandikul raamidesse läks.

Kümnenda ülekaalu võimaluse sai Lightning eelviimasel minutil, kui Canucksi poolelt liiga palju mehi jääle sattus, aga see läks ikka samasse auku nagu kõik need eelnevad.

"Mängud lähevad meil selle nahka," ütles ülekaalu kohta Steven Stamkos, kes oli kohtumises enim mänguaega saanud mees. 26:31-st 12:45 tulid ülekaalus.

Olgu öeldud, et Lightning palkas endale suvel uue ülekaalu meeskonna treeneri. Selleks on Brad Lauer, kes töötas eelnevad neli aastat Anaheimis. Ja kellel oli mullu üks liiga halvimaid ülekaalu efektiivsuseid? Loomulikult Anaheim Ducksil, kes suutis 15.7%-ga edestada vaid kahte meeskonda.


Kogu detsembri teise poole kodust eemal veetnud Canucks lõpetas välisturnee viie punktiga, mis tulid kõik viimases kolmes mängus. Pärast jõulupausi ootab ees seitse järjestikust kodumängu.

Teised kohtumised

Boston Bruins 0 - 2 St. Louis Blues (tipphetked)

Jake Allen sai 32 tõrjega hooaja viienda nullimängu ning Bruins jäi tänavu esimest korda kuivale. 27 tõrjega lõpetanud Tuukka Rask kaotas oma viimase 11 stardi jooksul esimest korda normaalajaga. Vladimir Tarasenko kerkis hooaja 22. kolliga uuesti väravaküttide edetabeli ainuliidriks.

New York Rangers 3 - 2 (LA) Anaheim Ducks (tipphetked)

Ducks ei suutnud taaskord 1-0 edu võiduks mängida. Derick Brassardi kaks kolli aitasid Rangersi lisaajale ning seal otsustas mängu Mats Zuccarello. Viimasel ajal kõvasti väravaid lekkinud Henrik Lundqvist lasi viimase nelja stardi jooksul esimest korda vähem kui neli tükki, aga ei tegutsenud sellest hoolimata siiski endiselt väga teravalt. Tõrjete efektiivsuseks jäi vaid 89.5%.

Detroit Red Wings 3 - 4 New Jersey Devils (tipphetked)

Viimasest 14-st Detroidis käigust alles teise võtnud Devils mängis endale kaks punkti välja tänu vägevale avakolmandikule. Seal tormati 3-0 eduseisu. Jimmy Howard lasi kolm tükki vaid kuue pealeviskega. Viimastel nädalatel kõva tõusu tulnud Red Wingsi võib nüüd ees oodata langus. Pärast pühi tuleb periood, kus kümnest kohtumisest ainult üks on kodupubliku ees.

Florida Panthers 2 - 1 (KV) Ottawa Senators (tipphetked)

Senaatorid jätsid Craig Andersoni taas hätta (pealevisked Panthersile 40-16), aga punkt pigistati mängust siiski välja. Pantritel jäi lisaajal kasutamata üks kolmekesi väravavahi vastu minemine, aga karistusvisete seerias ollakse muidugi enamvähem alistamatud. Brandon Pirri ja Aleksander Barkovi toel tuli viies järjestikune seeria võit. Kokku on Gerard Gallanti meeskond tänavu osalenud kuues karistusvisete seerias.

Minnesota Wild 2 - 1 Montreal Canadiens (tipphetked)

Canadiensile oli pandud appi kohtunik Justin St. Pierre, kelle toel oli viimasest 10-st matšist tulnud üheksa võitu, aga seegi lüke ei peatanud Michel Therrieni meeskonna mäest alla veeremist. Kirja läks viies järjestikune kaotus ning viimasest kümnest on nüüd võidetud vaid üks. Wild tegi külalistel elu väga frustreerivaks pealevisete blokeerimisega. Neid saadi kirja 23, mis hooaja parim mark.

Dallas Stars 4 - 0 Chicago Blackhawks (tipphetked)

Antti Niemi võttis 20 tõrjega oma hooaja kolmanda nullimängu ning endist koduklubi masendas ka Patrick Sharp. Nädala lõpus 34. sünnipäeva tähistav ründaja läks õhtule 1+1'ga. Sellega on ta nüüd skoorinud liiga kõigi 30 meeskonna vastu. Kui vahepeal peeti tõsiselt Starsi eduks seda, et Kesk divisjoni satside vastu pole väga palju mängitud, siis Lindy Ruffi meeskond on nendele juttudele teravalt vastu nõelanud. Seitsmest divisjoni rivaalide vastu peetud matšist on võidetud viis.

Calgary Flames 4 - 1 Winnipeg Jets (tipphetked)

Johnny Gaudreau jõudis hooaja teise kübarani ning Flames pani kotti klubi rekordit kordava 10. järjestikuse koduvõidu. Kuigi tõe huvides tasub märkida, et tegu ühe hooaja sees püstitatud rekordiga. Hooaegade 1989/90 ja 90/91 peale mahutati ära 11 järjestikust koduvõitu.

Arizona Coyotes 3 - 2 Toronto Maple Leafs (tipphetked)

Louis Domingue tegi teise järjestikuse suurepärase esituse. Noor puurivaht lõpetas 37 tõrjega. Teise värava all möllas 2+1'ga kapten Shane Doan. Kolm väravat on veel puudu, et saada kätte Dale Hawerchuki klubi rekord.

Los Angeles Kings 3 - 5 San Jose Sharks (tipphetked)

Kings sai juhtida 2-0 ja 3-1, aga viimasel kolmandikul mindi juba kuuse alla ära. Sharks pani seal kolm vastuseta väravat. Kaks neist läksid Joe Pavelski nimele. Kapten lisas oma kontole ka ühe söödupunkti. Samuti said kolm silma kokku Joe Thornton (1+2) ja Brent Burns (2+1). Kahe Kingsi tabamuse eest hoolitses Tyler Toffoli.

Kommentaarid