Hooaja eelvaade: Columbus Blue Jackets

Columbus Blue Jackets oli 2014/15 hooaja viimastel nädalatel liiga üks kuumimaid meeskondi ja pidanuks järgmisel hooajal kandma tõsiseltvõetava musta hobuse rolli. Ent aasta algas kaheksa järjestikuse kaotusega ja 76 punkti peale jäämisega tehti korralik samm tagasi.

(foto: Getty Images)
Sinijakid tegid eelmisel suvel Brandon Saadi peale kõva investeeringu ja olgugi, et 53 punktiga (31+22) tuli temalt uus karjääri rekord, siis lootused seoses mehega, kellele makstakse kuus miljonit dollarit hooaja peale, olid selgelt suuremad. Põnevusega oodatud hüpe Ryan Johanseni poolt jäi samuti tegema ning jaanuaris sai klubi postripoisist juba Nashville Predatorsi liige.

Arvestades, et see suvi võeti võrreldes varasemaga selgelt vaiksemalt ning koosseis on praktiliselt sama, millega eelmine hooaeg lõpetati, siis püsib usk oma võimetesse. Ent nagu äsja õpitud sai, siis kõik ilus võib päris kiiresti nihu minna. On täitsa võimalik, et Blue Jackets paneb stabiilse arengu järgselt teise mädamunamaigulise hooaja järjest, kuid samas on ka faktoreid, mis võivad meeskonna playoffide jahti tagasi tuua.

2013. aastal liiga parimaks väravavahiks valitud Sergei Bobrovski ei tee usutavasti enam nii halba hooaega nagu mullu. Venelasel oli tervisega probleeme ja ta piirdus vaid 37 mänguga. Nii endale lastud väravate hulk (2.75) kui tõrjete efektiivsus (90.8%) olid karjääri halvimate näitajate seas.

Klubis jätkamiseks peab venelane endast parima taseme uuesti välja pigistama, kuna 22-aastane Joonas Korpisalo näitas 92%-lise tõrjete efektiivsusega, et on meeste mänguks valmis. Soomlane tõi 30-st stardist 16 võitu, lastes keskmiselt 2.60 väravat. Aasta vanem Anton Forsberg vedas klubi AHL-i satsi Calderi karikani, lastes playoffides keskmiselt vaid 1.34 väravat. Vähemalt sõnade järgi võib arvata, et Bobrovski on noorte täkkude kinda heitmiseks valmis.

"Alustan igat hooaega mõttega midagi tõestada, olla paremal tasemel. Järgmine hooaeg ei ole erinev. Ma ei saa kontrollida seda, mida teised kutid teevad. Tähtsam on keskenduda enda tegemistele ja oma süsteemile, püsida tervena ning aidata meeskonnakaaslaseid," rääkis peagi 28-aastaseks saav puurilukk suvel.

Eelmisel hooajal lasi vaid Calgary Flames Blues Jacketsi keskmisest 3.02-st rohkem väravaid, seega on selge, et mistahes puurilukk endale esikinda koha haarab, siis kerge ei saa olema. Ka üleeelmisel hooajal lekkis tagala kõvasti, kui keskmine number oli täpselt sama. Olukord on üsna kummaline, kuna pärast hooaja esimese seitsme mängu kaotamist võttis meeskonna peatreeneri koha üle John Tortorella, kes pigem tuntud just kaitsele keskenduva lootsina. Aga võimalik ka, et viga on lihtsalt materjalis, kust eelmise hooajaga võrreldes puudub Fjodor Tjutin, kelle leping osteti välja.

(foto: dailyfaceoff.com)
Lootusrikkust tekitava poole peale võib asetada ka selle, et nüüd on Tortorella meeskonnaga algusest saadik koos. Seejuures polnud temaga saavutatud tulemused üldsegi kohutavad. Pärast esimese mängu kaotamist võideti 72-st 34 ja punktilisa hangiti veel kaheksast matšist. Kogu hooaja lõikes annaks selline edukus 86-87 punkti tempo. Kuigi tõsi, playoffid jääksid ka sellise mineku juures kättesaamatuks. Philadelphia Flyers võttis mullu viimase idakonverentsi koha endale 96 punktiga. Praeguse formaadi juures on idast väikseima punktisaagina karikamängudele viinud 93 silma. Selle kogusid hooajal 2013/14 Detroit Red Wings ja Blue Jackets ise, kes siis klubi ajaloos teist korda põhiturniirilt edasi pääses.

Häid emotsioone pakub peamänedžerile Jarmo Kekäläinenile kindlasti ka uue generatsiooni edu. Nagu eelpool mainitud, siis klubi AHL-i sats suutis mullu liiga kinni panna ja sealt peaks juba uueks hooajaks esindusmeeskonnale korralikult täiendusi tulema. 19-aastase kaitsemehe Zach Werenski (AHL-i playoffides 17 mänguga 14 punkti) kõrval ka mitmeid ründajaid. "Nad tegid tohutuid edusamme. See annab neile vajamineva kogemuse, et võidelda koha eest NHL-is," on Kekäläinen noorukite vägitüki kohta öelnud.


Kui ründeliinis jäid mitmed mehed oma mänguvormiga hätta - Saadi kõrval võib veel eriliselt ära märkida Nick Foligno, kelle punktisaak kukkus pärast kapteniks edutamist 73 pealt 37 peale - siis oli tegelikult ka teistlaadi lugusid. Cam Atkinson jõudis 30 värava piiri lähedale (27 kolli) ja põrmustas 53 silmaga oma punktirekordi. Karjääri kahel esimesel hooajal kokku 25 kolli teinud Boone Jenner pani lambi põlema 30 korda ja kogus 49 punkti.

(foto: dailyfaceoff.com)
Tortorella meeskond oli mullu skoorimise poolest 2.60 kolliga liiga korralik keskmik, seega edurivimeeste taha ei tohiks midagi jääda. Head võimaluste tekitajad on ka sinise joone pealt võtta. Seisu saaks veelgi ilustada ka ülekaalu timmimisega. 17.3% jättis meeskonna eelmisel hooajal liiga viimase kümne sekka. Vaid aasta varem oldi 21.7%-ga parimate hulgas.

Hooaja väljavaated

Kõige välja toodud positiivsuse juures on Blue Jacketsi jaoks aga ka üks suur negatiivne faktor. Metro divisjon, kus mängitakse, on vaikselt muutumas Kesk divisjoni sarnaseks veresaunaks. Seal on karikakaitsja Pittsburgh Penguins, mullune põhiturniiri parim Washington Capitals, alati hea New York Rangers ja aina arenev New York Islanders. Lisaks ambitsioonikas Philadelphia Flyers, Taylor Halliga täiendatud New Jersey Devils ja eelmisel hooajal suure edasisammu teinud Carolina Hurricanes. Tegu on päris krõbeda pundiga ja ühestki vastasseisust pole kergeid punkte loota.

Eelmisel hooajal divisjoni viimaseks jäänud jakid kaotasid eelviimasele Devilsile kaheksa punktiga ning tuleb tõdeda, et ka uut aastat alustatakse seltskonna nõrgimana. Mida on muidugi veider tunnistada, kuna alles paar aastat tagasi oli tegu liiga ühe põnevaima satsiga. Võimalik, et igast nurgast tulnud kiitus lükkas meeskonna mugavustsooni ja see on nüüd neid tagasi hoidmas. Ka Tortorella on seda maininud.

"Kui me hakkame end mugavalt tunda, siis on meil tõsine probleem. Ausalt öeldes arvan, et kutid on hakanud end siin mugavalt tundma. Ma ei ürita neid ähvardada ega midagi sellist, aga kui sa tunned end praegusel hetkel mugavalt, siis on meil probleem. End peab utsitama ja teravusega mängima," rääkis meeskonna peatreener suve alguses vahetult pärast playoffides vaid kaks mängu kaotanud AHL-i satsi karikavõitu.

Madalamast liigast ülestulev kamp peaks olema ülimalt motiveeritud ja see võiks omakorda sütitada tule ka vanemate tegijate silmis. Nii võiks meeskond jõuda tagasi kõrgesse mängu. Enne hooaja algust peab aga nende tegemistesse ettevaatlikusega suhtuma. Aasta tagasi sai kirjutatud sellest, kuidas meeskond hakkab kohe paugutama, kuid kõik kukkus hoopis vastupidiselt välja.

Kommentaarid