Hooaja eelvaade: Toronto Maple Leafs

Valu oli üks asi, mida Mike Babcock Toronto Maple Leafsiga liitudes lubas ja ega suurt midagi muud 2015/16 hooajast meeskonna fännidele meelde ei jäänud. 29 võitu oli täishooaegade arvestuses meeskonna halvim saak pärast hooaega 1990/91. Ent tunneli lõpus on juba paistmas valgus.

(foto: Nathan Denette/The Canadian Press)
Lühidalt võib Leafsi valguse kokkuvõtta vaid Auston Matthewsi nimega ning usutavasti hakkamegi meeskonda järgmise 10+ aasta jooksul just temaga seostama, kuid tänavuse drafti avavalik pole ainus noor geenius, kes uueks hooajaks koosseisu soovib trügida.

2015. aasta drafti 4. mees Mitch Marner on OHL-is hullutanud rahvast pööraste väravatega ning tema statistika räägib enda eest. 18-aastane nooruk korjas mullu põhiturniiril 57 mänguga 116 punkti (39+77), lisades playoffides tiitlivõiduni liikudes 18 matšiga 44 silma (16+27). Võrdluseks, mullu Arizona Coyotesi eest mängides palju tähelepanu saanud Max Domi ühe hooaja parimaks jäi nelja aasta jooksul sama klubi (London Knights) eest mängides 102 silma.

Babcock on öelnud, et Marneril on täitsa head võimalused meeskonda mahtuda ning kiitusega pole ta samuti kitsi olnud, öeldes: "Mulle meeldib väga see, kuidas ta pöörab litrita mängides tähelepanu detailidele, see kuidas ta litreid alla võtab ja kuidas ta teab, kuhu litter on liikumas. Litter leiab ta alati üles."

Nimesid nimetamata on meeskonna peatreener märkinud, et klubi süsteemis on hetkel 5-6 noorukit, kellest sirguvad NHL-i tuleviku tähed. Nende seas on kindlasti ka 2014. aasta drafti 8. valik William Nylander, kes pärast AHL-is domineerimist eelmisel hooajal kõrgliigas ka oma esimesed matšid juba ära tegi. Liiga halvimas satsis mängides tulid 22 mänguga täitsa korralikud kuus väravat ja 13 punkti.

Noorte ründetäkkude kõrvale on suvel vabaagentide turult hangitud Matt Martin, kes on viis hooaega jutti (!) juhtinud liigat jõuvõtete osas. Samuti jätkavad meeskonnas eelmise hooaja jooksul hangitud Brooks Laich, Milan Michalek ja Colin Greening.

(foto: dailyfaceoff.com)
Jalavigastuse tõttu mullu hooaja teisest poolest täielikult kõrvale jäänud James van Riemsdyk peaks värskena tagasi olema ja äkki nüüd lõpuks algab aasta, mil oktoobris 26-aastaseks saav Nazem Kadri suudab kõigest kõrvalisest eemale hoida ning leiab stabiilsuse, mis aitaks tal oma potentsiaali täita. Mulluste ründevedurite hulgas oli üllatuslikult ka Leo Komarov, aga esimese Eestis sündinud hokimängijana unistuste liigasse jõudnud mees tõenäoliselt 20 värava piiriga enam flirtima ei hakka.

Seejuures jõudiski eelmisel hooajal vaid üks Leafsi mees 20 väravani. Selleks oli P.A. Parenteau, kes kolis uueks hooajaks vabaagendina New York Islandersi ridadesse. Babcocki meeskond skooris mullu keskmiselt vaid 2.32 kolli mängus ja sellega edestati ainult kahte konkurenti. Põhikahurite hea tervise ja noorte esiletõusu korral peaks see arv kõvasti kerkima.

Kuna kaotuste osas tegi Leafs 53-ga oma 99-aastase ajaloo nukraima aasta, siis polnud mõistagi midagi hõisata ka kaitses. Endale lastud väravate osas (2.93) suudeti edestada ainult viite meeskonda. Samas võib julgustavaks pidada seda, et Babcockiga tehti kõva hüpe endale lastud pealevisete arvestuses. Hooaja 2014/15 33.5 langes 30.5 peale ja kuna ise saadi keskmiselt mängu peale 0.1 üritust rohkem kirja, siis oldi üks 16-st meeskonnast, kellel suhe endale lastud ja ise sooritatud pealevisete osas oli positiivne. Suur eemärk - olla liiga 16 parima seas - sai vähemalt selles arvestuses saavutatud.

Kui pigistada silm kinni pooleks hooajaks lahkunud Roman Polaki puhul, siis on kaitses ainsaks uueks meheks Nikita Zaitsev. KHL-i ühe parima kaitsjaga tehti aastane leping. MM-i ajal 24-aastast mängumeest oma silmaga kaemas käinud Babcock märkis kevadel, et mitmekülgne kaitsja annab meeskonnale kindlasti palju juurde. Paljulubavat rekaalmi on Zaitsevile teinud ka koondisekaaslane Jevgeni Kuznetsov, öeldes: "Ta saab Maple Leafsi jaoks olema suurepärane kaitsemees. Arvan, et ta saab kohe mängu ja hakkab mängima 20-25 minutit."

Babcocki käsutuses on üsna noor kaitseliin. Polak ja Matt Hunwick on mõlemad 30-aastased, ent kõik ülejäänud on 26 või alla.

(foto: dailyfaceoff.com)
Kaitse aga loomulikult algab eelkõige väravavahist ning selle osas on klubi teinud julge, kuid võimalik, et ka väga aruka lükke. Anaheim Ducksilt omandati Frederik Anderseni mängijaõigused ning taanlasega tehti kiirelt ka korraliku töötasuga 5-aastane leping ära.

Miks on tegu julge lükkega? Sest Andersenil on selja taga vaid 125 põhihooaja mängu ja selle pealt 5 miljonit hooaja peale maksta tundub riskantse sammuga. Miks on tegu aruka lükkega? Sest Andersen on vaatamata mõningale ebastabiilsusele näidanud võimekust kerkida liiga parimate puurivahtide sekka. Senise karjääri statistika - 114-st stardist 77 võitu, keskmiselt lastud väravaid 2.33 ja tõrjed 91.8% - on suuresti tulnud tänu endise meeskonna tugevusele, aga kui Ducks aasta tagasi hooaja esimesed kolm kuud vabaks võttis, siis suutis taanlane ikkagi näidata korralikku taset - endale lastud väravaid 2.32, tõrjed 91%.


Leafs läheb uuele hooajale vastu täiesti uuesti väravavahtide tandemiga. Augusti lõpus toodi aastase lepinguga Anderseni varumeheks Jhonas Enroth. 28-aastane rootslane on senise karjääri jooksul üsna keskpäraselt tegutsenud (128-st stardist 50 võitu, endale lastud väravaid 2.80, tõrjed 91.1%), kuid mullu näitas ta Los Angeles Kingsi särgis elu parimat vormi - endale lastud väravad 2.17, tõrjed 92.2%. Kuigi eks hea meeskonna eest ole ka kergem mängida.

Hooaja väljavaated

Augustis möödus 18 000 päeva Leafsi viimasest karikavõidust ja kaugel ollakse sellest veel ka nüüd. Ent oma ajaloo üheks halvimaks aastaks valiti suurepärane hetk. Matthewsi näol saadi endale mängija, kelle ümber meeskond ehitada ning eelnevatest draftidest on selleks juba mõned korralikud jupid ka olemas.

"Me saime palju paremaks," on Babcock Matthewsi hankimise kohta öelnud. "Lou (Lamoriello) on parem peamänedžer, mina olen parem treener ja meeskond on ka palju parem. Matthews saab Leafsi jaoks olema nii litriga kui litrita domineeriv tsenter. Temast saab tsenter, kes võib meistritiitli tuua."

1967. aastal viimase oma 13-st karikast saanud klubi lõpetas enne mullust viimati liiga viimasena hooajal 1984/85. 69 punkti pealt on oodata kena arengut. Playoffidesse jõudmiseks on aga vaja lisada ligi 30 punkti ja see näib ülimalt ebatõenäolisena. Kuid ega see pole ka konkreetselt eesmärgiks. "Ma ei arva, et me peaksime mõtlema playoffidele ega üldse millelgi muule peale ette võetud protsessi," ütles Lamoriello eelmise hooaja lõpus.

Protsess alustab oma teist aastat. Kolmandast hooajast võiks juba olla midagi ette näidata.

Kommentaarid