Rangers ja Blackhawks pääsesid esimestena konverentsi finaali

Esimeste konverentsi finalistide selgumine annab aimu, et need kõige tõsisemad mängud polegi enam kaugel. Stanley karikafinaali suunas sammub edasi New York Rangers, kes sai Pittsburgh Penguinsist jagu mängudega 4-3 ning Chicago Blackhawks, kes alistas 4-2 Minnesota Wildi. Rangers toetus otsustavas kohtumises suuresti oma väravavahi Henrik Lundqvisti tõrjetele. Blackhawks sai oma võidu, mis oli Wildi jaoks esimene kodune kaotus, kätte tänu kahele üsna kummalisele väravale.

(foto: AP)
Lundqvist peatas 35 vastaste üritust, mis aitas tal püsitada ka ühe liiga rekordi. Temast sai esimene väravavaht, kes on võitnud viis 7. kohtumist järjest. See tõi ka Rangersile ajaloolise saavutuse. Klubi oli varasemalt playoffides mängudega 1-3 taga olnud 16 korda, aga sellest seisust välja tulemine polnud kunagi õnnestunud. Nüüd tehti see ära! "Kui kaotasime kolm mängu järjest, siis ei uskunud me ka ise, et suudame veel tagasi tulla," märkis kaitsja Ryan McDonagh. "Tahtsime tõestada endale ja kogu maailmale, et oskame head hokit mängida ja midagi erilist korda saata."

"See näitab, et kunagi ei tohi alla anda ja endasse uskumisest loobuda," ütles Lundqvist, kes on pidanud kuus 7. mängu ja lasknud neis kuus väravat. Keskmist sisse lastud väravate arvu on väga kerge välja arvutada. Rootslane, kes sai 5000 dollarilise trahvi oma 6. mängu käitumise eest, peatas viimases kolmes mängus 102 Penguinsi 105-st üritusest.

Crosby & co jätsid oma töö teist aastat järjest tegemata. Mullu saadi viimases kolmes playoff-matšis kirja vaid kaks väravat. Penguinsi kapteni poolt tuli tänavu vaid üks värav. "Loomulikult oleksin soovinud rohkem skoorida ja panustada", tunnistas Crosby. "Mulle meeldib pingutada ning võidelda kõigis seeriates. Kaotada on karm ja eriti veel siis kui omapoolne panus on väike."

Viimases 18. playoff-mängus on Crosby nüüd kirja saanud vaid ühe värava. Penguinsi ootavad suvel ees tähtsad otsused.


Chicago Blackhawksi tähed kannavad aga oma meeskonda väga tublisti. Kuuendas matšis Wildi vastu oli taaskord mulluste playoffide MVP Patrick Kane see mees, kes sattus lisaajal olema täpselt õiges kohas, et oma meeskonnale 2-1 võit tuua. "Ta on väga eriline mängumees, kes oskab litri üles leida ja tahab alati skoorida," sõnas Blackhawksi peatreener Joel Quenneville.

"Me ei mänginud täna eriti hästi, aga see meeskond on juba mitmete aastate jooksul näidanud, et ikka leitakse mingi moodus mängu võitmiseks," tõdes Kane, kelle tabamus tähendab seda, et Blackhawks on alates aastast 2009 võitnud 14 mängu järjest, kui seeria on olnud 2-2 viigis. Alates samast aastast on Kane'il nüüd kirjas 35 playoffide väravat, mis liiga parim saak.

(foto: Sherri LaRose-Chiglo/Pioneer Press)
Väravale eelnenud veider litri põrge oli sedavõrd ootamatu, et Wildi väravavaht Ilja Brõzgalov tunnistas, et pole midagi sellist isegi mitte trennis näinud. Samuti oli veider karikakaitsja esimene tabamus, kui väravaesise "kalastamise" käigus litter täiesti ootamatult venelase selja taha lendas.

Wild oli sellise asjade käigu peale muidugi väga löödud. "Tundsime, et olime võimelised lisaks sellele kohtumisele võitma kogu seeria," tõdes peatreener Mike Yeo. "Hullemat sellisest kaotusest pole olemas, nii ei tohiks mänge kaotada," ütles Zach Parise.

Kaotusevalu muutis veelgi suuremaks see, et Wildil olid mängu jooksul oma supervõimalused, aga Corey Crawford tegutses Blackhawksi väravasuul väga kindlalt. "Välismängude arvestuses oli tegu minu parima esitusega nendes playoffides," kiitis Crawford ennast ka ise. Tema poolt tuli lõpuks 34 tõrjet.


Rangers jääb ootama vastast paarist Boston Bruins - Montreal Canadiens, Blackhawksi ootab ees kas Anaheim Ducks või Los Angeles Kings.

Kommentaarid