Idakonverentsi finaal: Montreal Canadiens vs New York Rangers

Kui oleks mõnes kihlveokontoris panustanud sellele, et ida finaalis saavad kokku Montreal Canadiens ja New York Rangers, siis oleks sellele saanud üsnagi suure koefitsiendi. Idakonverentsi nähti tänavu täielikult Pittsburgh Penguinsi ja Boston Bruinsi pärusmaana, kuid Canadiens ja Rangers suutsid favoriidid auti lükata. See tähendab, et mõlemal on üle hulga aja võimalus mängida finaalis. Canadiens tegi seda viimati 1993. aastal ja Rangers aasta hiljem. Mõlemal korral võideti ka karikas.

(foto: Al Bello)
Omavahelised põhihooaja mängud

Canadiens 1 - 0 (pärast lisaaega) Rangers
Gionta
Canadiens 0 - 1 Rangers
Callahan
Rangers 0 - 2 Canadiens
Plekanec, Galchenyuk

Canadiens

Palju juttu on olnud sellest, kuidas Canadiens on seni Carey Price'i "selja peal elanud", kuid tähelepanuväärne on fakt, et konkurentsi jäänud meeskondadest omab Canadiens ka parimat rünnakut! 3.27 väravat mängus on korralik saak. Ise visatud ja endale lastud väravate suhe on ligi üks (0.91), mis teistest selgelt parem. Seega, Canadiens karikavõitjaks? Miks ka mitte? Ainsaks nõrgaks küljeks on playoffides seni olnud vähemuses mängimine. 80% efektiivsus ei ole kõige hullem, aga seda annab veel selgelt parandada. Suur osa mängijatest liigub vähemalt pool punkti mängus tempoga. Meeskonnas jätkub ohtlikust kõigis ründekolmikutes. Samuti on see veel täiendust saamas. Andekas ründaja Alex Galchenyuk, kes vigastas aprilli alguses põlve, on lähedal naasmisele. Põhihooajal suutis ta 65 kohtumisega koguda 31 punkti (13 väravat) ehk siis üks potentsiaalne poole punkti mees on juurde lisandumas.

Jälgi teda: Max Pacioretty

Väledal Pacioretty'l oli väga edukas põhihooaeg 39 väravaga, mis tema karjääri parim saak. Playoffides läks aega, et tema produktiivsus taastuks, aga näis, et Bruinsi vastu hakkas ta lõpuks üles soojenema. Ta lõpetas seeria väravaga kahes järjestikuses mängus. Mõlema puhul oli Canadiensi jaoks tegu ellujäämismänguga ehk siis Pacioretty pani sel kõige olulisemal hetkel oma "suure poisi püksid" jalga. Sama võib tema poolt oodata ka Rangersi vastu.

Rangers

Rangersil läks mõlemas eelnevas ringis edenemiseks vaja seitset mängu, seega peaks meeskond olema võrreldes konkurentidega väsinum. Kui üldse playoffide eufoorias väsimust tunda jõuab. Keskmiselt 2.14 sisse lastud väravat tähendab, et Rangers on playoffide parim kaitsemeeskond. Henrik Lundqvist on pärast kõikuvat hooaja algust tõusnud suurepärasesse vormi ja selge see, et meid ootab ees väga põnev puurilukkude duell. Rangersi suurimaks nõrkuseks on olnud seni enamuses mängimine. Vahepeal mindi ligi 40 üritust ilma väravata ja see on efektiivsuseks jätnud vaid 10.9%. Teoorias peaks Canadiensi vähemuse kehv protsent aitama seda parandada. Küll näib aga, et mitte miski ei suuda parandada Rick Nashi mänguvormi. Ründetuus on läinud 17 playoff-mängu ilma väravata. Madalamate kolmikute mehed on seni rünnakut kenasti kandnud, aga kauaks saab sellele lootma jääda? Eriti kui vastu tuleb meeskond, kus paugutavad enamvähem kõik.

Jälgi teda: Martin St. Louis

Kui St. Louis teatas hooaja keskel oma soovist Tampa Bay Lightningust lahkuda, siis näis see üsna kummalise käiguna. Lightning oli võrreldes Rangersiga liigatabelis selgelt paremal positsioonil. Tagant järgi targana võib nüüd aga öelda, et tegu oli ainuõige otsusega. St. Louis saab jätkata suuri karikamänge, samas kui tema endised klubikaaslased vaadavad juba aega golfi väljakutel. Seni on tema poolt 14. kohtumisega tulnud 8 silma, mis on korralik saak. Penguins suutis teda esimeses viies kohtumises nulli peal hoida, aga viimasteks mängudeks sai ta ülisuure emotsionaalse laengu oma ema surmast ning see näis kandvat ka tervet meeskonda.

Ennustus: Rangers edasi 4-3

Näen Rangersit parema meeskonnana, kuid aastate jooksul on Montrealis kohutavalt mängitud ja Bell Centre'is valitseb praegu vastaste jaoks vägagi hirmutav atmosfäär. Rangers on Canadiensi vastu võõrsil võitnud vaid kaks viimasest 13-st mängust. Kuuel korral on jäädud nulli peale. Carey Price on hetkel selgelt eluvormis, aga sama võib öelda ka Henrik Lundqvisti kohta. Kui aga vaadata hetkevormist kaugemale, siis on rootslasel rohkem kogemusi. NHL-is on ta mänginud küll vaid kaks hooaega kauem kui Price, aga tasub meeles pidada, et koondise eest mängides on tal selja taga mitmed suurturniirid. Price tõusis Kanada postide vahele tänavu alles esmakordselt.

Kommentaarid