Rangers purustas Penguinsi, Wild alistas Blackhawksi

Pittsburghi CONSOL Energy Centre'isse kogunes ligi 19 tuhande pealine publik ja enamus rahvast lootis hallist lahkuda suures võidujoovastuses, sest Penguinsil oli võidu korral võimalus edeneda idakonverentsi finaali. Koju tuli aga siiski minna pettunult. Eelnevates kohtumistes energiavaeselt tegutsenud New York Rangers võttis 5-1 võidu. Teises kohtumises jätkas oma tugevate kodumängudega Minnesota Wild. 4-2 võiduga Chicago Blackhawksi vastu viigistati seeria 2-2 peale.

(foto: Gene J. Puskar/AP Photo)
Rangers jäi eelmises matšis vaid 15 väravale viske peale, mis tähistab Penguinsi jaoks playoffide rekordit. Nüüd sai Rangers aga ainuüksi esimese kolmandikuga kirja 17 pealeviset. Lõppnumbrid oli Rangersi kasuks 35-32. Toimima hakkas ka Rangersi enamuses mängimine. Pärast 36. järjestikust ebaõnnestunud katset pandi kolmest kaks. Seega jäi sündimata negatiivne rekord ja Rangers jääb selles vallas saavutust jagama koos 2007. aasta Anaheim Ducksiga. "Oli ülioluline, et lõpuks enamuses värava kirja saaksime, see oli väga tähtis tabamus," kommenteeris Chris Kreider, kes avakolmandiku keskel pika põua lõpetas.

Kohtumine oli Rangersi jaoks ka väga emotsionaalne, kuna Martin St. Louis kaotas kohtuval kombel neljapäeval oma ema. Vanameistri väljakukkumismängus osalemine polnud aga hetkekski kahtluse all. "Ta oli parim inimene, keda oma elu jooksul tundnud olen. Olin talle võlgu selle, et mängin. Ta oleks seda kindlasti ise soovinud," kommenteeris St. Louis, kelle otsis spetsiaalselt enne kohtumist üles ka Sidney Crosby, et rivaalile omapoolsed kaastundeavaldused edastada.

Crosby oma meeskonna mänguga mõistagi rahul ei olnud. "Peame õige suhtumisega New Yorkis jääle minema, täna meil seda polnud," märkis Penguinsi kapten.

Kiirelt hakkas kuuendale kohtumisele mõtlema ka Penguinsi peatreener Dan Bylsma. "Nad mängisid meeleheitlikult ja said tähtsa võidu. Peame ise järgmises matšis samamoodi tegutsema," ütles Bylsma, kes jäi taga nutma ühte oma meeskonna 5 vs 3 võimalust, mis tekkis teise kolmandiku lõpus. Rangers oli siis juhtimas 3-1.

31 tõrjet teinud Henrik Lundqvist on nüüd võitnud kaheksa viimasest kümnest väljakukkumismängust. Rangersi teine kolmik, kes põhihooajal Penguinsi vastu kõvasti möllas, oli hoos ka sel korral. Derick Brassard - Mats Zuccarello - Benoit Pouliot kombineerisid 7 punkti. Norraka Zuccarello poolt tuli söötude kübaratrikk.

Penguinsi poole peal lõppes Jussi Jokineni 8-mänguline punktiseeria, mis oli tema karjääri parim.


Minnesotat tuntakse kümne tuhande järve osariigina ja kust mujalt väikesed poisid hokipisiku külge saavad kui mitte talvel järvejääl uisutades. Seetõttu kasutab ka Wild sloganina lauset "tere tulemast hoki osariiki". Pole siis ka ime, et Wild oli üks põhihooaja edukamaid kodusatse ning see on jätkumas ka playoffides. Olles läinud ööl Blackhawksi alistanud, on Wild võitnud nüüd kõik viis kodust playoff-mängu.

"Siin on lõbus mängida. Ei tea, millest see tuleb, aga peame ka võõrsil sama hästi esinema," ütles kaks punkti kogunud kaitsja Jared Spurgeon. Tema arvulises ülekaalus visatud värav oli alles neljas, mis Blackhawks tänavuste playoffide ajal enda selja taha on lasknud. Vähemuses mängimise efektiivsus on karikakaitsjal ka pärast seda endiselt impressiivne 90.5%. Sellest on aga vähe kasu kui vastaste väravat suudetakse ohustada vaid 20 väravale viskega. Wildi poolt tuli neid 31. Täielikult domineeriti teist kolmandikku, 18-9.

Wild mängis väga füüsiliselt ja rivis oli tagasi ka suurim lihunik ise, Matt Cooke. Jõuvõtted jäid lõpuks Wildi kasuks 22-7. Ainuüksi Cooke sai neid kirja 5. Mängukeelust naasnud Wildi ründaja rääkis enne kohtumist, et tema eesmärk pole kunagi vastaseid vigastada, ta lihtsalt ei soovi, et väljakul toimuks iluuisutamine. "Kunagi ei tea, mis ta ette võtab, seega tuleb tal silma peale hoida," kommenteeris Cooke'i naasmist Blackhawksi kapten Jonathan Toews. Lisaks rohketele jõuvõtetele tegi Cooke ka eeltöö Wildi 1-0 väravale, mis meeskonna jaoks selle seeria käigus esimene, mis saadud kirja avakolmandikul.

"Meile on nüüd garanteeritud kuues mäng ehk vähemalt üks kohtumine veel kodupubliku ees ja usun, et atmosfäär läheb siin aina paremaks," märkis Zach Parise. Meeleolu loomisele aitas kindlasti kaasa ka mängueelne šõu.

(foto: Twitter @MarkLazerus)
"Seeria on lõpust kaugel, aga see on hea uudis, sest saame oma viimased kehvad esitused heastada," ütles veel Toews.


Järgmine matš peetakse Chicagos meie aja järgi ööl vastu esmaspäeva.

Kommentaarid