ELLUJÄÄMISE ÕHTU: 2. ringi piletid Rangersile, Wildile ja Kingsile

NHL-i ajaloos juhtus alles viiendat korda, et samal päeval peeti tervelt kolm ellujäämismängu. Viimati oli see aastal 2003. Palju oli kaalul ja loomulikult veel rohkem oli põnevust. Nähti ära tervelt 18 tabamust ja mängu stsenaariumeid oli igale maitsele. New York Rangers kasutas Philadelphia Flyersi vastu ära kodu eelise ja võitis 2-1. Minnesota Wild tuli võõrsil lõpuhetkedel välja keerulisest seisust ning haaras võidu lisajal. Õhtule pani punkti Los Angeles Kingsi ajalooline saavutus.

(foto: Anthony J. Causi)
Tänu kahele 2. kolmandiku väravale tulnud võit tähendab seda, et Rangers pole kunagi kodus 7. mängu kaotanud. Kuus võitu on liiga rekord. Ühtlasi läks Rangers ajalukku ka sellega, et avaringis võideti 7. mäng juba kolmandat hooaega järjest. Mullu alistati Washington Capitals 5-0. Seekord oli elu palju raskem ja võiduks pidid kõik panustama. Nii tegi seda järjekordselt ka endine Flyersi mees Dan Carcillo.

29-aastase ründaja jaoks oli tegu alles seeria kolmanda mänguga, aga tema poolt tuli juba teine värav. "Kui mahud koosseisu, siis üritad sinna ka jääda, tehes rünnakul midagi või tuues rohkelt energiat," kommenteeris kolm hooaega Flyersis veetnud Carcillo.

Tegu oli väga pingelise ja võrdse mänguga, enne kui Rangers teisel kolmandikul peo püsti pani. Väravale visete arvestuses oli nende 20 minuti edu tervelt 18-5. Oma osa võidus oli ka Henrik Lundqvistil, kes eelmises matšis välja vahetati. "Olin vihane, et ei mänginud hästi, kuid sain inspiratsiooni sellest, et 7. mängus oli meil võimalus kodus võita," ütles 26 tõrjet teinud väravavaht.

Silmapaistvalt tegutses ka Steve Mason, aga 31 tõrjet ei aidanud tal Madison Square Gardenist võtta karjääri esimest võitu.

"Me ei mänginud meeskonnana piisavalt agressiivselt ja olime kaugel oma parimast tasemest," märkis kaotuse põhjuseks Flyersi peatreener Craig Berube.


Flyersi poolt samas võimas samm, et üldse pärast kehva hooaja algust nii kaugele jõuti. Arenguruumi on veel kuhjaga ning näib, et Philadelphiat ootavad ees põnevad ajad. "Püsisime hästi lahingus, meil on kõvasti iseloomu ja noore meeskonna juures on see suurepärane. Kaotus teeb meid vaid tugevamaks," ütles Flyersi kapten Claude Giroux.

Enne eilset oli läbiaegade lisaajale läinud täpselt 37 seitsmendat mängu. Colorado Avalanche ja Minnesota Wild vormisid sellest 38. Ajalugu rääkis ka seda keelt, et 111. korral 149-st on 7. mängu enda kasuks kallutanud esimesena skooriv meeskond. Seekord aga mitte. Avalanche sai eduseisu nautida tervelt neli (!) korda, aga võitu siiski ei saadud.

Wild leidis alati vastukäigu ja võitis lisaajal 5-4. Seda pärast väravavahi draamat. Darcy Kümper sai 2. kolmandikul ühes kokkupõrkes vigastada ja kuigi mängis edasi, oli selgelt näha, et tema tegutsemine polnud enam sama terav kui varem. Otsus väravavahti vahetada tuli aga alles vähem kui kümme minutit enne lõppu, mil Avalanche oli just skooriks 4-3 teinud. Noor kanadalane tuli aga väravasuult vaat, et vägisi lahti kangutada


Asendusmees Ilja Brõzgalov pidi tegema vaid ühe tõrje kuigi oli mängus üle 13 minuti. Avalanche oli meeskond, kes kartis kaotada, kuid Wild see, kes tahtis võita. Selle lausega saab ideaalselt iseloomustada Mike Yeo poolt juhendatava meeskonna võimsat lõpuspurti.

Selge see, et kõik Wildi mehed oli selle mängu kangelasteks, aga kahe väravaga sai muidugi enim tähelepanu noor šveitslane Nino Niederreiter, kes viskas ka võiduvärava. "Täna tõi võidu meie suurem süda," ütles 21-aastane mängumees, kelle jaoks olid need väravad karjääri esimesteks playoffide tabamusteks. Wild võitis ühe playoffide seeria esimest korda alates aastast 2003.

Avalanche pole mitte ühtegi seeriat võitnud alates aastast 2006 ja loomulikult oldi pärast kaotust tohutult pettunud. "Meil oli kaks korda võimalus seeria lõpetada, aga keeruline on seletada, miks me sellega toime ei tulnud," ütles otsustavas kohtumises punktideta jäänud Nathan MacKinnon.

2003. aastal oli just Avalanche see, kelle Wild välja lükkas ja toona pidi väravavahina lisaajal sündinud tabamuse järgselt litri võrgust korjama ei keegi muu kui Patrick Roy, kelle jaoks see jäi ka mängijakarjääri viimaseks matšiks. Nüüd algas ka peatreenerikarjäär samamoodi. "Meil oli selge võimalus, aga samuti neil ning nemad kasutasid selle ka ära," märkis Roy.


Olles saanud kirja mängu avavärava ei õnnestunud võita ka San Jose Sharksil. Jonathan Quick oli taas superhoos ja lasi 40-st vastaste pealeviskest enda selja taha vaid ühe. Seeriat impotentselt alustanud Kingsi rünnak vastas omakorda viie tabamusega ja närvilisest matšist saadi näiliselt kerge võit.

(foto: Marcio Jose Sanchez/Associated Press)
Tõusti liiga ajaloos alles neljandaks meeskonnaks, kes 0-3 seisust võidukalt välja tulnud. Mis aga viga seda teha, kui satsis on juba mehed, kes selle kadalipu on läbinud? Jeff Carter ja Mike Richards kuulusid Flyersi meeskonda, kes selle viimati 2010. aastal Boston Bruinsi vastu ära tegi.

Olles 0-3 taga ei kahelnud aga 2012. aasta karikavõitja hetkekski, et sellest seisust pole võimalik tagasi tulla. "Kui oled sama seltskonnaga mäe tipus ära käinud, siis on kergem hakata taas alt üles ronima," ütles filosoofiliselt Kingsi kapten Dustin Brown.

Ühe tipp on aga muidugi teise jaoks kuristiku põhi. "Tegu on suurima madalseisuga minu ja mängijate jaoks nende kuue aasta jooksul, mis ma klubi juures veetnud olen," kommenteeris Sharksi peatreener Todd McLellan.


Sharksi ei suutnud päästa ka meeskonna suurimad staarid Joe Thornton ja Patrick Marleu, kes lõpuks täielikult nulliti. "Nende kaitse neelas meid alla, meil polnud ruumi tegutsemiseks ja nende väravavaht näitas supervormi nagu tal playoffides kombeks."

Quicki tõrjetest kõige ulmelisem tuli teisel kolmandikul, mil seis oli 1-1 viigis.


Rangers kohtub playoffide 2. ringis Pittsburgh Penguinsiga, Wild Chicago Blackhawksiga ning Kings Anaheim Ducksiga.

Kommentaarid