Esimene Stanley karikavõistluste finalist on New York Rangers!

Just siis kui lausa füüsiliselt oli tunda, et idakonverentsi finaalis on toimunud pöörang ning Montreal Canadiens pigistab kivist välja vähemalt 7. mängu, leidis seeria oma lõpplahenduse. New York Rangers haaras kodujääl 18 006 silmapaari ees 1-0 võidu ning pääses sellega oma esimesse Stanley karikafinaali alates aastast 1994. Siis olid meeskonna veduriteks Mark Messier, Adam Graves ja Brian Leetch. Nüüd Henrik Lundqvist ja paljud teised. Mängitakse tõelist meeskonna mängu.

(foto: Julie Jacobson/The Associated Press)
Rootslasest väravavaht tegi jalka skooriga lõppenud kohtumises 16 tõrjet. Rangers mängis kõik 60 minutit tõeliselt fokusseeritult, silme ees vaid üks siht - finaal. "See on uskumatu," kommenteeris finaali jõudmist Lundqvist. "Meie kolmas periood oli arvatavasti kogu playoffide parim." Rootslase jaoks on 1-0 tulemuse näol tegu karjääri üheksanda playoffide nullimänguga, mis kordab klubi rekordit. Küll sai aga temast rekordiomanik võitude arvestuses. Neid on tal nüüd kirjas 42, mida on ühe võrra rohkem kui Mike Richteril, kes 1994. aasta karikavõidu ajal postide vahel seisis.

Rangers kaitses Lundqvisti poolt kiidetud viimasel kolmandikul ihu ja hingega 1-0 eduseisu. Selle oli toonud teise kolmandiku lõpus Dominic Moore. Kuulsa Harvardi ülikooli lõpetanud ründaja, kes jättis abikaasa surma tõttu kogu eelmise hooaja vahele, lõpetas 14-mängulise väravatepõua ja seda ülitähtsal hetkel.


Sel aastal ema surma näol suure tragöödia keset playoffe üle elanud Martin St. Louis on finaalis tagasi pärast kümne aastast pausi. "Minu jaoks on olnud tegu raske aastaga, kuid finaali jõudmine muudab selle kõik lahedaks. Võimalus mängida Stanley karikafinaalis koos nende meeskonnakaaslastega, kes on mulle viimastel nädalatel olnud suureks toeks, muudab selle veel erilisemaks," ütles St. Louis.

Dustin Tokarski hoidis Canadiensit mängus ja sai lõpuks kirja 31 tõrjet, aga külaliste mäng lämmatati viimasel 20 minutil täiesti ära. Lundqvisti ohustati vaid viie üritusega. "Ta oli minu meelest suurepärane ja andis meile igas kohtumises võiduvõimaluse," märkis Canadiensi boss Michael Therrien oma noore varuväravavahi kohta.

Sel korral ei vedanud aga Canadiensi rünnak välja. Playoffides jäädi alles teist korda nulli peale. Kohtumine oli üllatavalt väravatevaene. Enne seda matši oli tänavuses konverentsi finaalides skooritud keskmiselt 6.9 kolli mängus.

Rangers on kokku oma ajaloo vältel finaalis nüüd 11. korda. Varasemalt on võidetud neli karikat.

Kommentaarid